ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Μαρτίου, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, National Bank of Greece, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Vincent van Gogh, Goya, Γκόγια, Μανόλης Ανδρόνικος, Manolis Andronikos, Γουόρεν Μπίτι, Warren Beatty, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Σαν σήμερα 30 Μαρτίου
Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας
- 1814 – Οι σύμμαχοι καταλαμβάνουν το Παρίσι βάζοντας τέλος στην επί δεκαετία κυριαρχία του Ναπολέοντα στην Ευρώπη.
- 1841 – Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
- 1856 – Τερματίζεται ο Κριμαϊκός Πόλεμος με την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων.
- 1863 – Ο Γεώργιος Α΄ ενθρονίζεται ως βασιλιάς της Ελλάδας.
- 1867 – Η Ρωσία παραχωρεί την Αλάσκα στις ΗΠΑ έναντι 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων.
- 1884 – Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ εξαναγκάζεται σε παραίτηση επειδή αντέδρασε στις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να καταργηθούν τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
- 1961 – Μονογράφεται η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ.
- 1963 – “Όργανο του Κ.Κ.Ε.” χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τον Σύνδεσμο Νέων Για Τον Πυρηνικό Αφοπλισμό Και Την Ειρήνη Μπέρτραντ Ράσελ και προειδοποιεί τους “καλοπροαίρετους πολίτες” να μην συμμετάσχουν στην “μαραθώνιο πορεία για την ειρήνη” που οργανώνει ο σύνδεσμος για τις 21 Απριλίου.
- 1963 – Διαψεύδεται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση η φήμη περί πρόθεσής της να μετατρέψει το ξενοδοχείο Μον Παρνές σε καζίνο.
- 1981 – Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν στην Ουάσινγκτον.
Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας
- 1746 – Φρανθίσκο Γκόγια: Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης Διαβάστε τα πάντα για τον Goya στο άρθρο «Τον πέρασαν από την ιερά εξέταση»: https://bit.ly/2HRSi8I
- 1820 – Άννα Σιούελ, Αγγλίδα συγγραφέας
- 1844 – Πωλ Βερλαίν, Γάλλος ποιητής
- 1853- Βίνσεντ βαν Γκοχ: Ο Vincent Willem van Gogh, (προφορά στα ολλανδικά: Βίνσεντ φαν Χοχ). Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr https://bit.ly/2UXh1wd
- 1909 – Ερνστ Γκόμπριχ, Αυστριακός ιστορικός τέχνης
- 1913 – Φρανκ Λέιν, Αμερικανός τραγουδοποιός
- 1937 – Γουόρεν Μπίτι: Ο Warren Beatty είναι Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών, βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1981 Οι Κόκκινοι (Reds, 1981). Στην πολύχρονη καριέρα του ο Μπίτι έλαβε συνολικά 14 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, 4 εκ των οποίων ήταν για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ οι υπόλοιπες ήταν για τη σκηνοθεσία, τη συγγραφή σεναρίων και την παραγωγή ταινιών. Έχει επίσης βραβευτεί με 4 Χρυσές Σφαίρες, έχει λάβει το Βραβείο Cecil B. DeMille και βραβείο του Αμερικανικού Ινστιτούτο Κινηματογράφου για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη. Διαβάστε τα άρθρα:
– Εμφανίστηκε και τους έκοψε την ανάσα: https://bit.ly/2FEnmY9
– Έχει πάει με 12.000 γυναίκες: https://bit.ly/2TCFmWr
- 1945 – Έρικ Κλάπτον, Άγγλος κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής
- 1958 – Μορίς Λαμάρς, Καναδός ηθοποιός
- 1968 – Σελίν Ντιόν, Καναδή τραγουδίστρια
- 1971 – Υρώ Λούπη, Ελληνίδα ηθοποιός
- 1979 – Νόρα Τζόουνς, Αμερικανίδα τραγουδοποιός και ηθοποιός
Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας
- 1764 – Πιέτρο Λοκατέλι, Ιταλός συνθέτης
- 1879 – Τομά Κουτύρ, Γάλλος ζωγράφος
- 1896 – Χαρίλαος Τρικούπης, Έλληνας πολιτικός
- 1925 – Ρούντολφ Στάινερ, Αυστριακός φιλόσοφος
- 1952 – Νίκος Μπελογιάννης, Έλληνας πολιτικός αγωνιστής
- 1986 – Τζέιμς Κάγκνεϊ, Αμερικανός ηθοποιός
- 1992 – Μανώλης Ανδρόνικος: Γεννήθηκε στην Προύσα στις 23 Οκτωβρίου 1919. Ο πατέρας του, Λεωνίδας, ήταν από τη Σάμο και η μητέρα του από την Ίμβρο. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή η οικογένειά εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μπήκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1936, όπου προσωπικότητες όπως αυτή του καθηγητή Κωνσταντίνου Ρωμαίου, του κίνησαν σε πρώτο στάδιο το αρχαιολογικό του ενδιαφέρον. Ενώ ήταν φοιτητής, ο Ανδρόνικος εργάστηκε σαν βοηθός δίπλα στον Ρωμαίο στην ανασκαφή της Βεργίνας. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1941, διορίστηκε φιλόλογος σε γυμνάσιο του Διδυμότειχου. Στη συνέχεια διέφυγε στη Μέση Ανατολή, κατατάχτηκε στον Ελληνικό Στρατό και πήρε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Πραγματοποίησε πολλές ανασκαφικές έρευνες στη Βέροια, τη Νάουσα, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, αλλά το κύριο ανασκαφικό του έργο συγκεντρώθηκε στη Βεργίνα. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του θεωρείται η 8η Νοεμβρίου 1977, όταν στη Βεργίνα έφερε στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία, τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας. Υπήρξε μέλος του Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1964–1965), της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της Association Internationale des Critiques d’ Art, καθώς και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου. Έλαβε μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια. Προσκλήθηκε από γερμανικά πανεπιστήμια για διαλέξεις και σχεδόν απ’ όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Διετέλεσε Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1968–1969). Μιλούσε εκτός της μητρικής του γλώσσας, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Το όνομά του γράφεται κάποιες φορές με ωμέγα (Μανώλης). Ο ίδιος το έγραφε με όμικρον (Μανόλης). Το 1992 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικος.
Δείτε τα ευρήματα της Βεργίνας στο άρθρο: https://bit.ly/2Od18kZ
“Στην αρχαία Αθήνα, κάθε άρχων που είχε να διαχειριστεί δημόσια χρήματα έδινε λόγο της δαπάνης στους λογιστές. Έτσι η δημοκρατία της Αθήνας, φρόντιζε να εξασφαλίσει όχι μονάχα την έντιμη διαχείριση των δημόσιων χρημάτων αλλά και τη νόμιμη άσκηση της εξουσίας.” Μανώλης Ανδρόνικος
- 2002 – Βασιλομήτωρ Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου
- 2004 – Ελευθερία Βιδάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
- 2005 – Χρύσανθος Θεοδωρίδης, Έλληνας τραγουδιστής
——————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).
Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/