Σαν σήμερα 4 Ιανουαρίου

0
110

Σαν σήμερα 4 Ιανουαρίου: Τα γεγονότα, οι γεννήσεις και οι θάνατοι της ημέρας.

/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΒΑΝΟΦ/ ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝ/ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ/ T.S.ELIOT/ κ.α.

Γ ε γ ο ν ό τ α

Jerzy-Iwanow_M

 • 1943 – Εκτελέστηκε ο Ελληνο- Πολωνός Γεώργιος Ιβάνοφ, κολυμβητής και πολίστας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Προς τιμήν του, η ομάδα του Ηρακλή έδωσε το όνομά του στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ. Εκπαιδεύτηκε ως πράκτορας και σαμποτέρ, αρχικά από τις πολωνικές μυστικές υπηρεσίες, που έδρευαν στην Ιερουσαλήμ και μετέπειτα από τις βρετανικές στο Κάιρο. Όλοι αυτοί εκτίμησαν τη γερή κράση και τη γλωσσομάθειά του. Μιλούσε άπταιστα έξι γλώσσες: ελληνικά, πολωνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρώσικα, γνώσεις εξαιρετικά χρήσιμες σε έναν μελλοντικό κατάσκοπο. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αντιστασιακό αγώνα στα Βαλκάνια αλλά οι Γερμανοί τον συνέλαβαν με άλλους τρεις Έλληνες πατριώτες. Το πρωί της 4ης Ιανουαρίου 1943, οι τέσσερεις μελλοθάνατοι οδηγήθηκαν στον τόπο της εκτέλεσης, στην Καισαριανή. Ο δεμένος με χειροπέδες Ιβάνοφ κατόρθωσε να εξουδετερώσει τους δεσμοφύλακές του χτυπώντας τους και επεχείρησε να διαφύγει στο δάσος. Όμως, η σφαίρα ενός Γερμανού στρατιώτη των SS τον βρήκε στο πόδι και τον εξουδετέρωσε. Αιμόφυρτος και δεμένος σ’ ένα πάσαλο εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του. Προτού πέσει νεκρός, αναφώνησε: «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!»
 • 1948 – Η Βιρμανία αποσπάται τελείως από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και τελεί από αυτή την ημέρα ως ανεξάρτητο κράτος.
 • 1953 – Οι Αμερικανοί αναγγέλλουν την επιτυχή δοκιμή υδρογονοβόμβας που είχε γίνει το Νοέμβριο του 1952.
 • 1956 – Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει το κόμμα, του ελληνικού πολιτικού κόμματος Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (ΕΡΕ).
 • 1960 – Η Αυστρία, η Δανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Σουηδία υπογράφουν στη Στοκχόλμη τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών.
 • 1995 – Πρώτη προβολή της μουσικοχορευτικής ταινίας Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη.

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

newton110_M

Ο Sir Isaac Newton, ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά). Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού.

Θ ά ν α τ ο ι

1BB_M

 • 1901Νικόλαος Γύζης. Ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος προσβεβλημένος από λευχαιμία, πέθανε στο Μόναχο. Λέγεται ότι τα τελευταία του λόγια ήταν: «Λοιπόν ας ελπίζωμεν και ας ζητούμεν να είμεθα εύθυμοι!» Η σορός του ενταφιάστηκε στο Βόρειο Νεκροταφείο του Μονάχου.
 • 1941Ανρί Μπεργκσόν, Γάλλος φιλόσοφος
 • 1943Γεώργιος Ιβάνοφ, Ελληνο-Πολωνός αθλητής και αντιστασιακός.
 • 1960Αλμπέρ Καμύ, Γάλλος φιλόσοφος
 • 1961Έρβιν Σρέντινγκερ, Αυστριακός φυσικός

T-S-Eliot_M

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here