Σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου

0
127

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Νοεμβρίου: Νικόλαος Πλαστήρας, Ζακ Τατί, Κρατική Όπερα της Βιέννης, Χάουαρντ Κάρτερ- Τουταγχαμών, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Γ ε γ ο ν ό τ α

 • 1780 – Επανάσταση του Περού: Ο Χοσέ Γκαμπριέλ ξεκινά την επανάσταση κατά της Ισπανίας.
 • 1783 – Ο Μότσαρτ παρουσιάζει την Συμφωνία αριθ. 36 για πρώτη φορά στο Linz , Αυστρία .
 • 1798 – Έναρξη της ρωσο-οθωμανικής πολιορκίας της Κέρκυρας .
 • 1804 – Συνθήκη συμμαχίας μεταξύ των Μανιατών και των Ενετών για την εκδίωξη των Τούρκων.
 • 1821Ελληνική Επανάσταση του 1821: Οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και στη συνέχεια ξεκινούν νέα πολιορκία στην Ακρόπολη Αθήνα.
 • 1826Ελληνική Επανάσταση του 1821: Δεύτερη νίκη του Καραϊσκάκη στη Δόμβραινα.

carter3-700x466

 • 1922 – Στην Αίγυπτο , Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ και οι άντρες του ανακαλύπτουν την είσοδο του τάφου του Φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Ο Τουταγχαμών είναι ο διασημότερος Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου, αλλά όχι επειδή έκανε κάτι ένδοξο όσο ζούσε. Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο, επειδή σε αυτόν ανήκε ο μοναδικός ασύλητος φαραωνικός τάφος που βρέθηκε ποτέ. Ο Τουταγχαμών πέθανε μόλις 19 ετών. Είχε βασιλέψει 10 χρόνια και δεν άφησε κάποιο σημαντικό έργο. Ήταν άτεκνος και πέθανε τόσο ξαφνικά που αναγκάστηκαν και τον έθαψαν σε ταπεινό τάφο, που προοριζόταν για άνθρωπο χαμηλότερου αξιώματος, επειδή η πυραμίδα του δεν ήταν έτοιμη.

Αποσύραμε πυρετωδώς τα τελευταία εναπομείναντα μπάζα και σκουπίδια, μέχρι που είδαμε μία καθαρή σφραγισμένη πόρτα μπροστά μας.Howard Carter

1920px-StateOperaViennaNightBackside

 • 1955 – Η Κρατική Όπερα της Βιέννης μετά την καταστροφή που υπέστη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανακαίνιση της, ανοίγει και πάλι παρουσιάζοντας το έργο του Μπετόβεν “Φιντέλιο”.
 • 2008 – Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

1_Mff

 • 1883Νικόλαος Πλαστήρας, Έλληνας στρατηγός και πολιτικός. Έγινε γνωστός για την στρατιωτική του δράση κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Μαύρος Καβαλάρης) και την Μικρασιατική εκστρατεία. Πολλές φορές ενεπλάκη με την πολιτική συμμετέχοντας ή οργανώνοντας κινήματα. Ο Νικόλαος Πλαστήρας κυβέρνησε την Ελλάδα τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο στα 1951-1952.

«Όποιος βλέπει την πατρίδα του να καταστρέφεται και κάθεται αδρανής, είναι το ίδιο σαν να την καταστρέφει ο ίδιος» Νικόλαος Πλαστήρας

Θ α ν α τ ο ι

1_M

 • 1982Ζακ Τατί, Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης. Το αληθινό του όνομα ήταν Ζακ Τατισέφ, και ήταν εγγονός του Πρέσβη της τσαρικής Ρωσίας στη Γαλλία. Υπήρξε κορυφαίος κωμικός, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Την περίοδο της νουβέλ βαγκ χρησιμοποίησε μια κινηματογραφική γλώσσα εντελώς ιδιότυπη. Κεντρικός χαρακτήρας των ταινιών του είναι ο κύριος Ιλό (Hulot), τον οποίο υποδύεται ο ίδιος.

——————————-

nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOn

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here