ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Μαΐου: Αντόνιο Σαλιέρι, Εβίτα Περόν, Πιότρ Τσαϊκόφσκι, “Μάθημα σολφέζ”, Όθων, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,
Γ ε γ ο ν ό τ α
- 1824 – Παγκόσμια πρεμιέρα της 9ης Συμφωνίας του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στη Βιέννη.
- 1832 – Αναγνωρίζεται από το Πρωτόκολλο του Λονδίνου η ανεξαρτησία της Ελλάδα. Ο Όθων, ο νεαρός πρίγκιπας της Βαυαρίας επιλέγεται ως Βασιλιάς.
- 1846 – Εκδίδεται στο Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη) το πρώτο φύλλο της Cambridge Chronicle, της παλαιότερης σωζόμενης εβδομαδιαίας εφημερίδας των Η.Π.Α.
- 1847 – Ιδρύεται στη Φιλαδέλφεια (Πενσυλβάνια) ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος.
- 1895 – Στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος επιστήμονας Αλέξανδρος Ποπόφ παρουσιάζει στη Ρώσικη Φυσικοχημική Εταιρεία την εφεύρεσή του: έναν πρώιμο ραδιοφωνικό δέκτη. Σε ορισμένα μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης η επέτειος αυτή εορτάζεται ως Ημέρα του Ραδιοφώνου.
- 1915 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: γερμανικό υποβρύχιο U-20 βυθίζει το RMS Λουζιτάνια, σκοτώνοντας 1.198 ανθρώπους.
- 1927 – Ο Άγγελος Σικελιανός διοργανώνει τις πρώτες δελφικές εορτές στους Δελφούς.
- 1943 – Διαλύεται από τον ΕΛΑΣ η ένοπλη ομάδα του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπαϊωάννου στο Κεφαλόβρυσο Τριχωνίδος και ο ίδιος συνελήφθη.
- 1946 – Ιδρύεται στο Τόκιο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sony.
- 1947 – Παραλαβή του ελληνικού αρματαγωγού Αλφειός στην Αγγλία.
- 1960 – Ψυχρός πόλεμος: ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ ανακοινώνει ότι ο Αμερικανός πιλότος του U2, Φράνσις Γκάρι Πάουερς, βρίσκεται στα χέρια των Σοβιετικών.
- 1960 – Εγκαινιάζεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.
- 1974 – Παραιτείται ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Βίλι Μπραντ.
- 1977 – Στον 22ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που διεξήχθη στο Λονδίνο, το “Μάθημα σολφέζ” του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού, από τους: Πασχάλη, Μαριάννα Τόλη, Robert Williams και Μπέσσυ Αργυράκη τερματίζει στην 5η θέση με 92 βαθμούς.
- 1999 – Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ στοχεύει κατά λάθος την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 υπάλληλοι και να τραυματιστούν 20.
Γ ε ν ν ή σ ε ι ς
- 1833 – Γιοχάνες Μπραμς, Γερμανός συνθέτης
- 1840 – Πιοτρ Τσαϊκόφσκι: Ο Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (Ρωσικά: Пётр Ильи́ч Чайко́вский), ήταν Ρώσος συνθέτης της ρομαντικής εποχής. Όσο το ύφος του διευρυνόταν, ο Τσαϊκόφσκι έγραψε μουσική σε ένα μεγάλο φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνίας, όπερας, μπαλέτου, οργανικής μουσικής, μουσικής δωματίου και τραγουδιού. Έγραψε μερικά από τα πιο δημοφιλή ορχηστρικά και θεατρικά μουσικά έργα στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο, όπως τα μπαλέτα Η λίμνη των κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη και Ο Καρυοθραύστης, η Ουβερτούρα 1812, το Πρώτο Κοντσέτο για Πιάνο, επτά συμφωνίες και η όπερα Ευγένιος Ονέγκιν. Ο Τσαϊκόφσκι γεννήθηκε σε μια μεσοαστική οικογένεια. Η εκπαίδευση που έλαβε τον προετοίμασε για δημόσιο υπάλληλο παρά την πρώιμη μουσική ανάπτυξη που είχε επιδείξει. Ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειάς του αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στη μουσική και το 1862 μπήκε στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, από όπου αποφοίτησε το 1865. Αυτή η τυπική εκπαίδευση με πολλές επιρροές από τη Δύση, τον ξεχώρισε από τη σύγχρονή του εθνικιστική κίνηση, υλοποιημένη από μια ομάδα νεαρών Ρώσων συνθετών γνωστοί ως Η Ομάδα των Πέντε, με τους οποίους ο Τσαϊκόφσκι είχε μία ανάμεικτη επαγγελματική σχέση καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Ο Τσαϊκόφσκι, αν και απόλαυσε πολλές επιτυχίες, δεν ήταν ποτέ συναισθηματικά ασφαλής και η ζωή του ήταν γεμάτη με προσωπικές κρίσεις και περιόδους κατάθλιψης. Παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό ήταν η καταπιεσμένη του ομοφυλοφιλία και ο φόβος της διαπόμπευσης.
- 1861 – Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, Ινδός συγγραφέας
- 1892 – Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, Γιουγκοσλάβος πολιτικός
- 1901 – Γκάρι Κούπερ, Αμερικανός ηθοποιός
- 1919 – Evita Peron: Η Μαρία Εύα Ντουάρτε ντε Περόν ήταν η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν και Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατο της το 1952. Συχνά την αναφέρουν απλά ως Εύα Περόν ή με το υποκοριστικό Εβίτα. Γεννήθηκε εκτός γάμου στην αγροτική Αργεντινή το 1919 και σε ηλικία δεκαπέντε χρονών μετακόμισε στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπουένος Άιρες, όπου επεδίωξε να κάνει καριέρα ηθοποιού στο θέατρο, το ραδιόφωνο και το σινεμά. Γνώρισε τον συνταγματάρχη Χουάν Περόν το 1944 σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Σαν Χουάν και παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο. Το 1946 ο Χουάν Περόν εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι χρόνων η Εύα Περόν απέκτησε δύναμη στα φιλο-Περονικά εργατικά σωματεία, μιλώντας για τα εργατικά δικαιώματα. Επίσης, διηύθυνε τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ίδρυσε και διηύθυνε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Εύα Περόν, πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή και ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα μεγάλης κλίμακας της χώρας, το Γυναικείο Περονικό Κόμμα.
“Ο μεγαλύτερος φόβος μου στην ζωή, είναι να μην με θυμούνται” Evita Peron
- 1923 – Αν Μπάξτερ Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1923 – Μπουλέντ Ουλουσού, Τούρκος ναύαρχος και πολιτικός
- 1940 – Χάρρυ Κλυνν, Έλληνας κωμικός
Θ α ν α τ ο ι
- 973 – Όθων Α’, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
- 1667 – Γιόχαν Γιάκομπ Φρόμπεργκερ, Γερμανός συνθέτης και μουσικός
- 1682 – Φιοντόρ Γ’, τσάρος της Ρωσίας
- 1825 – Αντόνιο Σαλιέρι: Ο Antonio Salieri, ήταν Ιταλός συνθέτης κλασικής μουσικής, μαέστρος και παιδαγωγός. Με την υποστήριξη του Γκλουκ κατέλαβε στη Βιέννη τη θέση του διευθυντή της ιταλικής όπερας και της βασιλικής ορχήστρας. Από το 1790 διατέλεσε διευθυντής της βασιλικής ορχήστρας άσματος και συγκέντρωσε την προσοχή στις δικές του συνθέσεις ύφους υψηλού Μπαρόκ της σχολής της Νεάπολης. Έγραψε 39 όπερες, εκκλησιαστική μουσική και μουσική δωματίου, ορατόρια, καντάτες και χορωδιακά έργα. Υπήρξε δάσκαλος του Μπετόβεν, του Σούμπερτ, του Λίστ κ.α
- 1840 – Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ, Γερμανός ζωγράφος
- 1941 – Τζέιμς Φρέιζερ, Σκωτσέζος ανθρωπολόγος
- 1951 – Γουόρνερ Μπάξτερ, Αμερικανός ηθοποιός
- 2007 – Τομάζι Κουλιμοετόκε Β΄, βασιλιάς του Ουαλίς και Φουτουνά
——————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).
Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/