Νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη βρέθηκε ο γνωστός συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας. Απ’ ότι διαβάσαμε, ο 83χρονος συγγραφέας βρέθηκε να φέρει εκδορές και χτυπήματα στο πρόσωπο. Η πόρτα του διαμερίσματός του δεν βρέθηκε παραβιασμένη, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κάποιος έψαξε τα προσωπικά του αντικείμενα επιλεκτικά, που σημαίνει ότι ήταν γνωστός ή γνωστοί του. Ο χαμός του αποτελεί απώλεια για τα Ελληνικά γράμματα.
Οι έρευνες λοιπόν έφεραν στο φως τους δολοφόνους. Είναι δύο Ρουμάνοι που έκαναν σεξ επι πληρωμή με άντρες. Ο 27χρονος Στεφάν Ματασαρεάνου και ο 30χρονος Κοσμίν Γκαϊτάν. Και στους δύο επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον 4 χρόνια για απόπειρα ληστείας. Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Έδρας, τους έκρινε ομόφωνα ένοχους.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Μένης (Αριστομένης) Κουμανταρέας (1931-2014) ήταν Έλληνας πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών Κάρολος Μπερζάν και φοίτησε στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό και εργάστηκε κατά καιρούς (20 χρόνια σχεδόν), σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 1961 ξκίνησε να εργάζεται στο περιοδικό Ταχυδρόμος και την επόμενη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων “Τα μηχανάκια”. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση “18 Κείμενα” και οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη βάσει του νόμου “περί ασέμνου δημοσιεύματος” για το έργο του “Το αρμένισμα” – ωστόσο, το 1972 πήρε την υποτροφία RAAD για το Βερολίνο.
Από το 1982 ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων,έργα των συγγραφέων: Λιούις Κάρολ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ουίλιαμ Φώκνερ και Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1967, για “Το Αρμένισμα”) και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1976, για τη “Βιοτεχνία υαλικών” και, 2002, για το “Δύο φορές Έλληνας”). Είναι βιωματικός συγγραφέας και η γραφή του είναι συνηθισμένη να κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, και τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έργα του έχουν γίνει ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
Κάποια από τα βιβλία του: Τα μηχανάκια (1962), Τα καημένα (1972), Η κυρία Κούλα (1978), Ο ωραίος λοχαγός (1982), Η φανέλα με το εννιά (1986), Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω (1996), Δυο φορές Έλληνας (2001), Σ΄ ένα στρατόπεδο άκρη στην ερημιά (2009), Ξεχασμένη Φρουρά (2010), Θάνατος στο Βαλπαραΐζο (2013), Ο θησαυρός του χρόνου, Αλληλογραφία με τον Βασίλη Βασιλικό (2014) κ.α.
Διαβάστε ακόμα
Το τελευταίο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα: https://bit.ly/2wGoSGI
Κι’ άλλες δολοφονίες
Ο ναύτης που έσφαξε τον γκόμενο του: https://bit.ly/3dVOEaS
Η κοκαΐνη, τα gay ψωνηστήρια και η δολοφονία: https://bit.ly/2wdo6MH
Έκφυλοι, ομοφυλόφιλοι, σαδισταί και δολοφόνοι! https://bit.ly/2fHfjfc
Το έγκλημα που συντάραξε την Ελληνική κοινωνία: https://bit.ly/2kHg3mZ
Παναγιώτης Φραντζής: Φοιτητής και δολοφόνος: https://bit.ly/2iErjmo
Κυριάκος Παπαχρόνης/ Ο Δράκος: https://bit.ly/2xxv3LI
Τελικά αυτός ήταν ο «Δράκος του Σέιχ Σου»; https://bit.ly/2HfZo7f
Γερμανοί δολοφόνοι στην Ελλάδα: https://bit.ly/2g9tE4f
Άρθρα και γι’ άλλους συγγραφείς μας
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο άγιος των Ελληνικών γραμμάτων https://bit.ly/38vMhsQ
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης: Γεννήθηκε και πέθανε 29 Απριλίου https://bit.ly/39y8R43
Οδυσσέας Ελύτης: Στο Χάρβαρντ: https://bit.ly/2uLs97h
Γιώργος Σεφέρης: Το τελευταίο Αντίο στον ποιητή https://bit.ly/39zLpDM
Νίκος Γκάτσος: Στο Χάρβαρντ: https://bit.ly/2OUK0zw
Γιάννης Ρίτσος: Γιατί το ΚΚΕ έκρυβε την ομοφυλοφιλία του; https://bit.ly/3bGd6wC
Μαρία Πολυδούρη: Ανικανοποιήτη και με φυματίωση https://bit.ly/2Sou4YC
Μανώλης και Λούλα Αναγνωστάκη: https://bit.ly/2Hpusjj
Ιωάννης Συκουτρής: Αυτοκτόνησε γιατί ήταν gay; https://bit.ly/2wismiX
Μάνος Ελευθερίου: Έφυγε στα 80 του https://bit.ly/39zHLtv
Γιώργος Ιωάννου: Εικόνα πολύτιμη https://bit.ly/2BscERO
——————————————————