Δολοφόνησαν τον Μένη Κουμανταρέα

Νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη βρέθηκε ο γνωστός συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας. Απ’ ότι διαβάζω ο 83χρονος συγγραφέας βρέθηκε να φέρει εκδορές και χτυπήματα στο πρόσωπο. Η πόρτα του διαμερίσματός του δεν βρέθηκε παραβιασμένη, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κάποιος έψαξε τα προσωπικά του αντικείμενα επιλεκτικά, που σημαίνει ότι ήταν γνωστός ή γνωστοί του. Ο χαμός του αποτελεί απώλεια για τα Ελληνικά γράμματα.

0
1469

Νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη βρέθηκε ο γνωστός συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας. Απ’ ότι διαβάσαμε, ο 83χρονος συγγραφέας βρέθηκε να φέρει εκδορές και χτυπήματα στο πρόσωπο. Η πόρτα του διαμερίσματός του δεν βρέθηκε παραβιασμένη, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κάποιος έψαξε τα προσωπικά του αντικείμενα επιλεκτικά, που σημαίνει ότι ήταν γνωστός ή γνωστοί του. Ο χαμός του αποτελεί απώλεια για τα Ελληνικά γράμματα.

Οι έρευνες λοιπόν θα στραφούν σε ανθρώπους που γνώριζε και συναναστρεφόταν το τελευταίο διάστημα ο Μένης Κουμανταρέας, αφού μάλλον κάποιο άτομο από το οικείο του περιβάλλον βρισκόταν μαζί του τις τελευταίες του στιγμές. Περισσότερα στοιχεία για την αιτία του θανάτου του θα δοθούν μετά τη νεκροψία – νεκροτομή. 

SYGGRAFEAS, MENIS KOUMANTAREAS, GAY, ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΒΙΒΛΙΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, nikosonline.gr

Ο Μένης (Αριστομένης) Κουμανταρέας (1931-2014) ήταν Έλληνας πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών Κάρολος Μπερζάν και φοίτησε στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό και εργάστηκε κατά καιρούς (20 χρόνια σχεδόν), σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 1961 ξκίνησε να εργάζεται στο περιοδικό Ταχυδρόμος και την επόμενη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Τα μηχανάκια. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση “18 Κείμενα” και οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη βάσει του νόμου “περί ασέμνου δημοσιεύματος” για το έργο του “Το αρμένισμα”- ωστόσο, το 1972 πήρε την υποτροφία RAAD για το Βερολίνο.

Από το 1982 ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Λιούις Κάρολ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ουίλιαμ Φώκνερ και Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1967, για το Αρμένισμα) και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1976, για τη “Βιοτεχνία υαλικών” και, 2002, για το “Δύο φορές Έλληνας”). Είναι βιωματικός συγγραφέας και η γραφή του είναι συνηθισμένη να κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, και τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Κάποια από τα βιβλία του: Τα μηχανάκια (1962), Τα καημένα (1972), Η κυρία Κούλα (1978), Ο ωραίος λοχαγός (1982), Η φανέλα με το εννιά (1986), Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω (1996), Δυο φορές Έλληνας (2001), Σ΄ ένα στρατόπεδο άκρη στην ερημιά (2009), Ξεχασμένη Φρουρά (2010), Θάνατος στο Βαλπαραΐζο (2013), Ο θησαυρός του χρόνου, Αλληλογραφία με τον Βασίλη Βασιλικό (2014) κ.α.

SYGGRAFEAS, MENIS KOUMANTAREAS, GAY, ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΒΙΒΛΙΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, nikosonline.gr

Διαβάστε ακόμα

Το τελευταίο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα: https://bit.ly/2wGoSGI

Στην ενότητα ΒΙΒΛΙΑ, του nikosonline.gr θα βρείτε πολλά άρθρα για συγγραφείς και βιβλία: https://bit.ly/2Lcbv8h

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.