Σκότωσε την μάνα του…

3
145

Orestes 2 at Athena's temple. 4402 Pierre-Charles Simart 1806-1857

Το ωραίο αγόρι που τροφοδότησε τόσο τη δραματική τέχνη, όσο και τις εικαστικές. Όταν ακόμα ήταν βρέφος παρευρέθηκε στη θυσία της αδερφής του Ιφιγένειας και ύστερα από δέκα χρόνια, έφηβος πια, ήταν εκεί, στη δολοφονία του πατέρα του από τη μητέρα του και τον εραστή της Αίγισθο. Ήταν μοιραίο λοιπόν να γίνει μια τραγική φιγούρα…..

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Ορέστης ήταν γιός του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, αδελφός της Ηλέκτρας και της Ιφιγένειας. Μετά τη δολοφονία του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, η μεγάλη του αδελφή, η Ηλέκτρα, τον φυγάδευσε κρυφά από τις Μυκήνες, στέλνοντας τον στον θείο τους Στρόφιο, βασιλιά της Φωκίδας. Κατά τα χρόνια της αυτοεξορίας του γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τον Πυλάδη και όταν έγινε 20 χρόνων, επέστρεψε μαζί του στις Μυκήνες, με σκοπό να εκδικηθεί τον άδικο χαμό του πατέρα του. Με τη βοήθεια του Πυλάδη και της αδερφής του Ηλέκτρας πήρε την εκδίκησή του, σκοτώνοντας τον Αίγισθο και τη μητέρα του.

Όμως από το σημείο αυτό αρχίζει το μεγαλύτερο δράμα του Ορέστη γιατί ξεσηκώθηκαν εναντίον του οι Ερινύες (προσωποποίηση των τύψεων), οι οποίες τον καταδιώκουν και δεν τον αφήνουν ούτε στιγμή ήσυχο. Σύμφωνα με την εκδοχή που μας δίνει ο Αισχύλος στην τραγωδία του “Ευμενίδες”, ο Ορέστης κατέφυγε στο μαντείο των Δελφών και ο Απόλλωνας τον παρέπεμψε στον Άρειο Πάγο της Αθήνας. Εκεί δικάστηκε και αθωώθηκε με την ψήφο της Αθηνάς, η οποία ως εκπρόσωπος της αιώνιας συνείδησης του ηθικού κόσμου, όταν οι δικαστές ισοψήφησαν, τάχθηκε υπέρ του κατηγορούμενου.

Ο Ευριπίδης όμως στην “Ιφιγένεια εν Ταύροις” πραγματεύεται με άλλο τρόπο την κάθαρση του Ορέστη. Σύμφωνα μ’ αυτόν, η Πυθία τον διέταξε να πάει στη χώρα των Ταύρων και να μεταφέρει το άγαλμα της Άρτεμης. Πήγε λοιπόν με το φίλο του Πυλάδη και εκεί έγινε η αναγνώριση με την αδερφή του Ιφιγένεια, που ήταν ιέρεια του ναού της θεάς, όπου βρισκόταν και το άγαλμα. Οι τρεις νέοι κατέστρωσαν ένα σχέδιο δράσης, το άρπαξαν, κατάφεραν να ξεφύγουν από το βασιλιά της χώρας Θόα, και μετέφεραν το άγαλμα στη Βραυρώνα της Αττικής και το αφιέρωσαν στον εκεί ναό της Άρτεμης.

ORESTES AT THE TOMB OF HIS FATHER.

Ο Ορέστης και ο Πυλάδης στον τάφο του Αγαμέμνονα

Ορέστης καταδιωκόμενος από τις Ερινύες.

Ο Ορέστης καταδιωκόμενος από τις Ερινύες, πίνακας του Adolphe William Bougereau (1862)

6e5bf3efc5aee260680af458619cd940

1QB_M

Ο Ορέστης σε γλυπτό του FrancisqueJoseph Duret (1824 -1825) και δεξιά σε γκραβούρα του 19ου αιώνα.

orestes (1)

Ο Ορέστης στον ναό της Θεάς Αθηνάς ζητάει λύτρωση. Γλυπτό του Pierre-Charles Simart (1806-1857)

1EB_M

Ο Γιάννης Φέρτης στο ρόλο του Ορέστη στην Ηλέκτρα του Μιχάλη Κακογιάννη, με την Ειρήνη Παππά στον ομότιτλο ρόλο, και δεξιά ο Χρήστος Λούλης σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή του ρόλου.

b_1566_orestes9

Ο Νίκος Κουρής (Ορέστης), με την Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα), σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

92764

Όλοι οι ηθοποιοί θέλουν να παίξουν ατούς τους ρόλους. Ακόμα και οι πρωτόβγαλτοι

————————————————————-

Διαβάστε την ιστορία της Ιφιγένειας  πατώντας τον σύνδεσμο:

https://www.nikosonline.gr/?p=34079

Αδελφή της Ιφιγένειας ήταν η Ηλέκτρα: https://www.nikosonline.gr/?p=34172

———————————————-

Γίνετε μέλη στην σελίδα “Ελλάδα λέμε…” / https://www.facebook.com/Ελλαδα-λέμε-1071846639572810/

Γίνετε μέλη στην ομάδα  «Αρχαιολογικοί χώροι & Μουσεία» (Αρχαιότητες, Μουσεία, Πόλεις, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική) / https://www.facebook.com/groups/378830482281402/