Σταμάτης Κραουνάκης: Όταν ήμουν παιδί…

Η παιδική ηλικία είναι η περίοδος που καλύπτει τα χρόνια από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία. Στις εκπαιδευτικές θεωρίες του φιλοσόφου Τζων Λοκ και στην αναπτυξιακή ψυχολογία, η παιδική ηλικία χωρίζεται σε στάδια ανάπτυξης, της νηπιακής ηλικίας (όπου το παιδί μαθαίνει να περπατάει), την πρώιμη παιδική ηλικία (ηλικία παιχνιδιού), τη μέση παιδική ηλικία (σχολική ηλικία), και την εφηβική ηλικία (ήβη και μετά την ήβη).

2
4725

Η παιδική ηλικία είναι η περίοδος που καλύπτει τα χρόνια από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία. Στις εκπαιδευτικές θεωρίες του φιλοσόφου Τζων Λοκ και στην αναπτυξιακή ψυχολογία, η παιδική ηλικία χωρίζεται σε στάδια ανάπτυξης, της νηπιακής ηλικίας (όπου το παιδί μαθαίνει να περπατάει), την πρώιμη παιδική ηλικία (ηλικία παιχνιδιού), τη μέση παιδική ηλικία (σχολική ηλικία), και την εφηβική ηλικία (ήβη και μετά την ήβη).

Εδώ ήμαστε λοιπόν. Με μια σειρά άρθρων θα εξερευνήσουμε την παιδική ηλικία μερικών γνωστών και αγαπημένων μας ανθρώπων. Για να τους γνωρίσουμε πιο καλά τους ζητάω να ψαχουλέψουν την μνήμη τους, τότε που ήταν παιδάκια (λέγε με Sigmund Freud), και μέσα απο τις ερωτήσεις μου ελπίζω να αποκαλυφθούν πολλά….

Τόσο οι συνεντεύξεις, όσο και οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του www.nikosonline.gr και ως εκ τούτου απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου ή μέρους του άρθρου- χωρίς την γραπτή ή προφορική άδεια μου.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAMATIS KRAOUNAKIS, PAIDI, nikosonline.gr

Σταμάτη μου…

  1. Που γεννήθηκες, που μεγάλωσες, σε ποια γειτονιά; Καλλιθέα. Ένα στενό κάτω από τη Συγγρού, είχε ένα ρέμα…
  2. Που πήγες δημοτικό; Μέχρι την  Τετάρτη στη Θετική Αγωγή του Αποστολόπουλου, Πλατεία Καλλιθέας. Πέμπτη και Έκτη στο Α΄ δημοτικό της Δάφνης.
  3. Είχες μακριά μαλλιά ως παιδί ή κοντά; Κοντά. Μακριά στο γυμνάσιο
  4. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παιχνίδι; Πετροπόλεμος, κλέφτες κι αστυνόμοι ή μακριά γαϊδούρα; Παίζαμε Θέατρο
  5. Είχες κρυψώνα; Κάτω απ΄ τη σκάλα
  6. Τους κολλητούς σου τότε πως τους έλεγαν; Έχεις ακόμα επαφή με κάποιους; Η πιο κολλητή μου Αλέκα Σπυριδάκη, θεότητα, ακόμα φίλοι.
  7. Μέχρι ποια ηλικία φορούσες κοντό παντελονάκι; Μέχρι και δευτέρα γυμνασίου μη σου πω…
  8. Θυμάσαι κάποιο παιχνίδι σου, που του «έβγαλες τα μάτια»; Όλα
  9. Ποιο φαγητό ήταν το αγαπημένο σου; Όλα
  10. Γλυκό; Όλα
  11. Πήγαινες εκκλησία ή κατηχητικό; Και τα δυο
  12. Τι ταλέντο είχες μικρός; Ότι και μεγάλος
  13. Στο σχολείο απήγγειλες ποτέ ποίημα ή συμμετείχες σε σκετς; Αμέ. Τα πάντα όλα. Έχω παίξει τον Πήλιο Γούση στο χορό του Ζαλόγγου κι έχω γράψει δικό μου ποίημα τον Ματροζο, που το απήγγειλα και ελεεινά.
  14. Παρέλαση πήγες ποτέ; Ποτέ. Τσαντίστηκα που δε με κάνανε σημαιοφόρο αν και ήμουν αριστούχος, επειδή ήμουν καπετάν φασαρίας.
  15. Αν σου πω να θυμηθείς το αγαπημένο σου τραγούδι ως παιδί… ποιο ήταν; Κάτι από Μάνο Αλίκη. Όλα.
  16. Πότε πήγες για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση; Ποια ήταν; Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια, θέατρο Ρεξ
  17. Τις αποκριές τι ντυνόσουν συνήθως; Ο,τι ναναι. Κλόουν που ήταν ψιλοευκολακι. Έχω και μια φωτο πολύ μικρός, ταυρομάχος.
  18. Το αγαπημένο σου cartoon; Τα ανίψια του Ντόναλντ. Χιουη, Ντιουη, Λιουη
  19. Έκανες ποτέ πάρτι στο σπίτι σας; Συνέχεια και για κάθε αφορμή. Η Μάνα μου πάντα μέσα
  20. Σε δυσκόλευε κάποιο μάθημα; Την αριθμητική, τη σιχαινόμουνα
  21. Στην τάξη καθόσουν μπροστά ή προς τα πίσω; Μπροστά
  22. Ποιος δάσκαλος ήταν ο αγαπημένος σου; Ο κύριος Γιώργος… και ο Κύριος Πρωτόπαπας
  23. Δασκάλα; Πιο μετά στο γυμνάσιο η Νίκη Σκαρδάση, έρχεται ακόμα στις παραστάσεις. Σπουδαία φιλόλογος. Τσαμπουκάς.
  24. Σε ποια ηλικία φόρεσες πρώτη φορά γραβάτα; Ποτέ
  25. Στο γυμνάσιο, έκανες ποτέ κοπάνα; Αν ναι πότε; Συνέχεια από την Τετάρτη και μετά. Στην έκτη κόντεψα να μείνω από απουσίες. Κοπάνα, ωτο στοπ Βαρκιζες, ή τσιγαρουμπες στο Ζέρβα κάτω παραλία Γλυφάδας. Τη γλύτωσα λόγω βαθμών.
  26. Είχες πάρει ποτέ αποβολή; Ναι μια φορά στο δημοτικό, κι άλλη μια στο γυμνάσιο, που μας έπιασε ένας φιλόλογος να καπνίζουμε. Στην παραλία. Μικτό Γυμνάσιο Γλυφάδας. Κόλαση
  27. Είχες ακμή; Πολύ λίγο διάστημα, κάνα εξάμηνο, όχι στα μάγουλα. Καμμιά μπιμπικα στο κούτελο.
  28. Το πρώτο σου φιλί σε τι ηλικία προέκυψε; Ούτε θυμαμαι, 15;
  29. Πως την έλεγαν την τυχερή; Ούτε θυμάμαι, Αννουλα;
  30. Καθηγήτρια σου είχες ερωτευτεί (πλατωνικά); /αν ναι τι μάθημα σας έκανε; Όχι. Αλλά αγαπούσα τη Σκαρδάση. 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAMATIS KRAOUNAKIS, PAIDI, nikosonline.gr

Στην αγκαλιά του μπαμπά

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAMATIS KRAOUNAKIS, PAIDI, nikosonline.gr

Στο σχολείο πρώτο θρανίο

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAMATIS KRAOUNAKIS, PAIDI, nikosonline.gr

Με την γιαγιά Δέσποινα

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAMATIS KRAOUNAKIS, PAIDI, nikosonline.gr

Ο Σταμάτης με τις δύο αδελφές του, την Ιωάννα και την Δέσποινα πολύ μικρή… (ίσα που διακρίνονται)

————————————————————–

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAMATIS KRAOUNAKIS, PAIDI, nikosonline.gr

Μια τελευταία ερώτηση για το φινάλε

Και τώρα που απάντησες σε όλες αυτές τις ερωτήσεις…. θέλω να μου πεις πως αισθάνθηκες που σε ανάγκασα να κάνεις όλο αυτό το ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Άνετα.

———————————————–

Διαβάστε για την παιδική τους ηλικία και δείτε παιδικές φωτογραφίες

Θέμης Καραμουρατίδης https://bit.ly/2PK58u5

Στέφανος Κορκολής https://bit.ly/2yXYOF1

Νίκος Μουρατίδης https://bit.ly/2FcZYRR

Ρένα Δούρου https://bit.ly/2OyrgHT

Παύλος Γερουλάνος https://bit.ly/2QaIHvW

Άγγελος Παπαδημητρίου https://bit.ly/2KygSe9

Μανίνα Ζουμπουλάκη https://bit.ly/2KZVPn5

—————————————————————-

Κι΄ άλλα άρθρα για τον Σταμάτη

Ο Σταμάτης μου: https://bit.ly/2tFDqoR

Πρωινή συνομιλία με τον Σταμάτη: https://bit.ly/2Se2vBD

Άρχισαν τα όργανα: https://bit.ly/2EL7vWg

Ο Κραουνάκης στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου: https://bit.ly/2sePflF

Duende: Τα Τραγούδια του Λόρκα https://bit.ly/34L8vo5

Ο Κραουνάκης & τα παιδιά της Σφίγγας: https://bit.ly/34NVM42

Σταμάτης Κραουνάκης: λίγο ακόμα https://bit.ly/2s1N84I

Ο Κραουνάκης και η Θεσσαλονίκη: https://bit.ly/2PNBkft

Το σύνθημα της εποχής: Όλοι Ένα! https://bit.ly/2tI26gC

kraounakis

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι να πρωτοπω; Τα εχω χασει….μεσα σε δευτερολεπτα μαζι με τις ερωτησεις στον κ. Κραουνακη.γυρισε το ρολοι του χρονου πισω…Πολυ στοχευμενες ερωτησεις…αλλα και οι απαντησεις……τοσο καθαρες και αληθινες…..Η φωτογραφια φοβερη και το βλεμμα ….αυτο το ιδιαιτερο …κατι θυμιζει…Η σκεψη της σκιαγραφησης των προσωπων μεσα απο ολες τις περιοδους της ζωης τους,νομιζω ευαισθητοποιουν ολους μας.Συγχαρητηρια ειναι κατι καινουργιο και πολυ ενδιαφερον

  2. Τι μου θύμησε ο Σταμάτης!!!Την Νίκη Σκαρδάση?Όντως σπουδαία φιλόλογος την είχα και εγώ λίγα χρόνια μετά.Ήταν από τις λίγες που με συμπαθούσαν γιατί ήμουν ατίθαση και ασυμβίβαστη και όπως καταλαβαίνεις για τους συντηρητικούς ήμουν μη αποδεκτή.Και μιας και λέω τώρα αυτά θέλω να δείς μία ωραία σειρά στο Netflix το RITA μου άρεσε πολύ θα αρέσει και σε σένα.Καλή Χρονιά και ότι επιθυμείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.