Στην αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης

0
99
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σ’ ένα επαγγελματικό μου ταξίδι στην Θεσσαλονίκη – που έχει γίνει κούκλα- κατάφερα και ξέκλεψα λίγη ώρα, για να πεταχτώ μέχρι την Αρχαία Αγορά, που είχα διαβάσει και που ποτέ δεν είχα καταφέρει να την επισκεφτώ. Ήθελα να δω από κοντά εκείνα τα περίεργα αγγεία που είχαν δημοσιεύσει οι εφημερίδες. Τι φαντασία οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ρε παιδιά!

Η Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης όπως είναι φυσικό, είναι στην καρδιά της πόλης κι’ άρχισε να κατασκευάζεται στο τέλος του 2ου αι. μ.Χ., στη θέση μιας προϋπάρχουσας αγοράς των πρώτων αυτοκρατορικών χρόνων. Εκεί βρίσκονταν δημόσια κτήρια, λουτρά και διάφοροι χώροι που διαμορφώθηκαν με ενιαία αρχιτεκτονική αντίληψη σε δύο κλιμακωτά επίπεδα. Το συγκρότημα αποτελούσε τον οικονομικό και εμπορικό πυρήνα της πόλης, είχε, ωστόσο, διοικητικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα..

Τα ευρήματα πολλά και σπουδαία. Εκπληκτικά κιονόκρανα, αγάλματα, προτομές, δύο τρία φαλλόσχηµα τελετουργικά αγγεία µε την μορφή του Διονύσου του 1ου π.Χ. αιώνα, γυάλινα αγγεία, δεκάδες λυχνάρια, εργαλεία του νομισματοκοπείου, εφυαλωμένα πιάτα κ.α. όλα είναι στην διάθεση των επισκεπτών να τα χαζέψουν και να τα θαυμάσουν. Και όπως είναι φυσικό τα βλέμματα όλων στρέφονται στα αγγεία σε σχήμα φαλλού. Εκπληκτικής έμπνευσης χρηστικά αντικείμενα που αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν μεγάλη φαντασία. Βλέπετε εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν ταμπού. Τα ταμπού τα έφερε μαζί του ο χριστιανισμός.

Αρχ-Αγορά-012_Μ
Από τα κτήρια της αγοράς έχει αναστηλωθεί και δοθεί η κρυπτή στοά σε χρήση για εκθέσεις, συνέδρια και συναυλίες από το 1966. Επίσης, έχει αναστηλωθεί το ωδείο (χωρητικότητας 350 ατόμων) και έχει δοθεί σε χρήση από το 1997. 
Αυτό που συμβαίνει σε αρκετές Ελληνικές πόλεις δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Να ζούμε, να έχουμε μέσα στα πόδια μας δηλαδή, την ιστορία μας. Να ζούμε στην καθημερινότητα μας τις αρχαιότητες. Τα μνημεία που έφτιαξαν τον δυτικό πολιτισμό. Στην Λάρισα προχωράς, και τσουπ ένα αρχαίο θέατρο μέσα στην πόλη. Στην Θεσσαλονίκη η Αρχαία αγορά, στην Αθήνα δεκάδες. Είμαστε προνομιούχοι……

Σας έβγαλα και φωτογραφίες για να μην έχετε παράπονο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Μουρατίδης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αρχ_M

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αρχ-Αγορά-017_Μ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Αρχ.-Αγορά-008_M

Αρχ.-Αγορά-028_M

Γίνετε μέλη της ομάδας στο Facebook «Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία» https://www.facebook.com/groups/378830482281402/

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here