Στην παράνοια του Καλιγούλα

Ο Γιάννης Στάνκογλου υποδύεται τον Καλιγούλα και μας προσκαλεί να τον δούμε πως από τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας, οδηγείται στην αυτοκτονία.

0
766

Ο Γιάννης Στάνκογλου υποδύεται τον Καλιγούλα και μας προσκαλεί να τον δούμε πως από τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας, οδηγείται στην αυτοκτονία.

Ήταν η έκπληξη του καλοκαιριού στους «Επτά επί Θήβας» και βάζει υποψηφιότητα και για τον χειμώνα. Ο Γιάννης Στάνκογλου υποδύεται τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Καλιγούλα.

Γιάννης Στάνκογλου, "Καλιγούλας", ΘΕΑΤΡΟ, Αλμπέρ Καμύ,

Η ταλαντούχα Αλίκη Δανέζη Knutsen, μετά τις θεατρικές επιτυχίες «Festen» και «Οι ζωές των άλλων», σκηνοθετεί έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών σε ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ου αιώνα, αποτυπώνοντας επί σκηνής την δραματική πορεία του Καλιγούλα προς το θάνατο-αλλά που η ίδια την ερμηνεύει ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης….

O Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Ο Καλιγούλας είναι η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας.

Μια ιστορία των πιο ανθρώπινων και τραγικών λαθών. Ο Καλιγούλας είναι άπιστος απέναντι στον άνθρωπο και πιστός στον εαυτό του.

Ο «Καλιγούλας» δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο 1944. Ο ίδιος Καμύ το εντάσσει στον «Κύκλο του Παραλόγου», στον οποίο ανήκουν «Ο Ξένος» (1942) και το δοκίμιο «Ο μύθος του Σισύφου» (1942). Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει πει το 1957: «Ο Καλιγούλας, είναι ένας σχετικά ευγενικός πρίγκιπας ως τη στιγμή που με το θάνατο της Δρουσίλα, αδελφής κι ερωμένης του, συνειδητοποιεί ότι «Οι άνθρωποι πεθαίνουν και δεν είναι ευτυχισμένοι. Ως εκ τούτου, παθιασμένος με την αναζήτηση του Απόλυτου και δηλητηριασμένος από το αίσθημα της περιφρόνησης και τη τρόμου, προσπαθεί να ασκήσει, μέσα από δολοφονίες και τη συστηματική διαστρέβλωση όλων των αξιών, μια ελευθερία που όπως ανακαλύπτει στο τέλος είναι μάταιη».

Γιάννης Στάνκογλου, "Καλιγούλας", ΘΕΑΤΡΟ, Αλμπέρ Καμύ,

Ένας πολυμελής θίασο εξαιρετικών ηθοποιών επί σκηνής, που συνοδεύει με πρωτότυπη μουσική, live, ο Blaine Reininger των Tuxedomoon.

Ο «Καλιγούλας» το κορυφαίο έργου του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, ανεβαίνει απο 3 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen. Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Δημήτρης Κίτσος/Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Λιόλιος, Γιώργος Νάκος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος. Πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής ο Blaine Reininger των Tuxedomoon

Γιάννης Στάνκογλου, "Καλιγούλας", ΘΕΑΤΡΟ, Αλμπέρ Καμύ,

«Καλιγούλας» Αλμπερ Καμύ  (Διάρκεια παράστασης 120’) – Πρεμιέρα 3 Φεβρουαρίου
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, τηλ. 2104143310 – 2104143320
Τετάρτη & Κυριακή: 19:00 /Πέμπτη & Παρασκευή: 20:30 /Σάββατο: 18:00 & 21:00

Γιάννης Στάνκογλου, "Καλιγούλας", ΘΕΑΤΡΟ, Αλμπέρ Καμύ,

Στην ενότητα ΘΕΑΤΡΟ θα βρείτε άρθρα για πολλές θεατρικές παραστάσεις.

https://www.nikosonline.gr/category/θέατρο/

Γιάννης Στάνκογλου, "Καλιγούλας", ΘΕΑΤΡΟ, Αλμπέρ Καμύ,

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Λυδία Κονιόρδου, Γιάννης Στάνκογλου, Νίκος Μουρατίδης

Το καλοκαίρι στο Ηρώδειο – «Επτά επί Θήβας». Ήταν συγκλονιστικός. Εδώ στο τέλος της παράστασης και αριστερά η Λυδία Κονιόρδου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.