Στου κουφού την πόρτα…

4
186

19-1--17-thumb-large

Μπορεί οι κάτοικοι και οι αρχαιολόγοι να εκφράζουν έντονες αντιδράσεις, αλλά το Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος παίρνει πράσινο φως μετά από την (εντελώς τυχαία) αύξηση συντελεστή δόμησης στην περιοχή.

Ένα οικόπεδο φιλέτο που χρόνια προσπαθούσαν κάτι να το κάνουν όλοι οι επιτήδειοι, ξαφνικά (;) άλλαξε συντελεστή δόμησης και οι μπουλντόζες άρχισαν να τα ισοπεδώνουν όλα. Οι αρχαιολόγοι δεν θέλουν να γίνει κάποιο «τέρας» δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Και εδώ θέλω να πω κάτι. Όταν ακούμε Ακαδημία Πλάτωνος, στο νου μας έρχεται μια μπανάλ, υποβαθμισμένη, λαϊκή, φτωχή περιοχή (μαντάμ Σουσού). Ξέρετε τι είναι η Ακαδημία Πλάτωνος; Είναι εκεί που στην αρχαιότητα, ο μέγιστος των φιλοσόφων, ο Πλάτωνας (που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου), είχε την Ακαδημία του. Και αντί να γίνει ένα υπέροχο αρχαιολογικό πάρκο, με ένα κτίριο για διαλέξεις και συζητήσεις…. θέλουν να κάνουν Mall.

Λοιπόν, οι αρχαιολόγοι δεν το θέλουν, οι άνθρωποι που έχουν μαγαζιά και μικρές επιχειρήσεις δεν το θέλουν, οι κάτοικοι δεν το θέλουν- προτιμούν ένα πάρκο….. αλλά παρ’ όλα αυτά, οι ισχυροί αυτού του κόσμου, θέλουν να υψώσουν και πάλι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο για να καταπιεί τα πάντα γύρω του.

Λένε ότι στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην έκταση του πρώην εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 60), δρομολογείται επένδυση 300 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου επιφάνειας 55.000 τ.μ. που θα λέγεται Academy Gardens, (το αγγλικό τους μάρανε, μην ξεράσω) από την Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακίνητης και Κινητής Περιουσίας.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι πολυεθνικές και οι τράπεζες – που όπως φαίνεται τα έχουν κάνει πλακάκια με την αριστερή μας κυβέρνηση (του κώλου), με συνοπτικές διαδικασίες:

 • Αγόρασαν την έκταση του Μουζάκη (κλωστές πεταλούδα), το 2008, όταν δεν επιτρεπόταν η χρήση του εμπορικού κέντρου.

 •  Με διαδικασίες μιας νύχτας κατεδάφισαν κτίρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

 • Προωθούν και επιβάλλουν την αλλαγή χρήσης και το μοντέλο ανάπτυξης που εξυπηρετεί γρήγορα κέρδη.

 • Περιφέρουν μια μελέτη «ανάπτυξης και απασχόλησης», ίδια και απαράλλαχτη εδώ και χρόνια, σαν να μην άλλαξε τίποτα στην Αθήνα από την πολυετή κρίση.

Και σαν μην έφταναν όλα τα παραπάνω σχεδιάζουν με θρασύτητα και κατά απαίτηση του επενδυτή, τη σύνδεση του εμπορικού κέντρου με τον αρχαιολογικό χώρο για να τον «αναβαθμίσουν»! Πως ένα Mall θα αναβαθμίσει ένα αρχαιολογικό χώρο είναι απορίας άξιο.

2_29

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από το Academy Gardens

Σε περίπτωση κατασκευής του εμπορικού κέντρου:

 1. Θα καταστραφούν όλες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των Σεπολίων, του Κολωνού, του Περιστερίου και της Ακαδημίας Πλάτωνος που ακόμη επιβιώνουν από την επίθεση των Μνημονίων.

 2. Θα υποστεί μαζική ερήμωση το Μπουρνάζι και το Περιστέρι.

 3. Θα υποβαθμιστεί περαιτέρω το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, αφού στην είσοδό του από τη Δυτική Αθήνα θα τοποθετηθεί ένα ακόμη τεράστιο εμπορικό κέντρο.

 4. Θα ακυρωθεί η μοναδική δυνατότητα που μπορεί να προσφέρει το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών σε μια άλλου τύπου ανάπτυξη της πόλης, αφού το εμπορικό κέντρο ακριβώς δίπλα του, θα παρασύρει όλη την περιοχή στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας πάνω στη γη, με τα γνωστά αποτελέσματα που όλοι βιώνουμε: περιβαλλοντική επιβάρυνση, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ελάχιστο πράσινο, οικονομικές δραστηριότητες «φούσκα» και κτίρια – φαντάσματα σαν αυτά της «ολυμπιακής ανάπτυξης του 2004».

Θέλουν να αρπάξουν την Ιστορία της Αθήνας, την Κληρονομιά του Πλάτωνα και να τη μετατρέψουν σε mall για τα πρόσκαιρα κέρδη τους. Θέλουν για μια ακόμη φορά να κλέψουν το παρόν και το μέλλον μας.

URBAN-PHOTO

Πρέπει ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα να μείνει ανοιχτός – δημόσιος – ελεύθερος. Τόπος Πολιτισμού και γνώσης. Να προχωρήσει η συνολική αναβάθμιση της περιοχής, από την Κωνσταντινουπόλεως έως και τον Κηφισό, με επίκεντρο το Αρχαιολογικό Πάρκο.

mouzakis-thumb-large

moyzaki

Αντί να γίνει ένα υπέροχο αρχαιολογικό πάρκο, να βγουν από τα υπόγεια τα 250.000 ευρήματα της περιοχής, και να κάνουν ένα κτίριο για διαλέξεις και συζητήσεις…. Θέλουν να κάνουν Mall.

peristeri-LaikiSynelesvsi

4 COMMENTS

 1. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ…. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

 2. ..με εξοργίζει τόσο, που ούτε να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά δεν μπορώ, για να εκφράσω αυτό που ένιωσα διαβάζοντας το άρθρο!!!! Εχουν ισοπεδώσει τα πάντα οι αθλιοι!!

 3. Οι χειρότερες λέξεις του Ελληνικού υβρεολογίου , δεν είναι ικανές να αποδώσουν το έγκλημα που γίνεται , από μια απαίδευτη και ανιστόρητη κυβέρνηση, δήθεν προοδευτική και δήθεν αριστερή.

 4. Θα βγειτε κυριοι αριστεροί. Τώρα στους δρόμους; Ή μόνο για τα δικαιώματα των μεταναστών θα βγαινετε;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.