Στο θρυλικό πανηγύρι της Λαγκάδας στην Ικαρία

0
688

maxresdefault ΤΤ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην Λαγκάδα, έγινε το διάσημο πανηγύρι με πάρα πολύ κόσμο και με έντονο Διονυσιακό παροξυσμό! Η Ικαρία έζησε και πάλι στους δικούς της ρυθμούς με το πανηγύρι της Λαγκάδας που γίνεται ανήμερα Δεκαπενταύγουστο κάθε χρόνο!

Η Λαγκάδα είναι για την Ικαρία ένας τόπος με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία. Στα χρόνια που οι πειρατές κυριαρχούσαν στο Αιγαίο και οι νησιώτες ήταν τρομοκρατημένοι, οι Ικαριώτες δεν εγκατέλειψαν τον τόπο τους για να σωθούν, όπως έκαναν άλλοι νησιώτες, αλλά αποτραβήχτηκαν στο εσωτερικό του νησιού. Εκεί στην εύφορη και αθέατη κοιλάδα της Λαγκάδας, οι Ικαριώτες έμειναν εκεί ασφαλείς για αιώνες.

Στη κοιλάδα αυτή, μέσα σε συνθήκες μιας λιτής και δύσκολης ζωής, αναπτύχτηκε στο πέρασμα των χρόνων η ιδιαίτερη και μοναδική στο Αιγαίο αρχιτεκτονική των αντιπειρατικών σπιτιών, εκεί διατηρηθήκαν πανάρχαιες παραγωγικές δραστηριότητες και τελετές όπως και η ίδια η Ικαριακή διάλεκτος με τα έντονα αρχαϊκά χαρακτηριστικά. Εν ολίγοις εκεί αναπτύχτηκε ο ιδιόμορφος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζει ακόμα και σήμερα τους Ικαριώτες.

Σήμερα οι κάτοικοι της Λαγκάδας είναι ελάχιστοι, τα κτίσματα όμως που υπάρχουν κρυμμένα μέσα στα δέντρα, τα αντιπειρατικά σπίτια, οι παλιές εκκλησίες, η αρχαία φυλακή, και τα ερείπια του διοικητικού κέντρου, είτε ακόμα στέκουν είτε είναι ερείπια, είναι εκατοντάδες.

Η Λαγκάδα είναι ανακηρυγμένη ιστορική έδρα του Δήμου Ραχών, ενώ ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και η περιοχή τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Οι προετοιμασίες για το πανηγύρι ξεκινούν μέρες πριν από τη γιορτή της Παναγίας. Τα μέλη του συλλόγου από νωρίς καταμερίζουν τις δουλειές και αρχίζουν την οργάνωση: το στήσιμο των πάγκων, τα τραπεζομάντηλα, τα μαχαιροπήρουνα, την προετοιμασία του φαγητού (ζωμός και κρέας βραστό, από κατσίκι ελευθέρας βοσκής) και το υπέροχο μεθυστικό κόκκινο Ικαριώτικο κρασί.

1BA_M

Λαγκάδα: η «Κιβωτός της Ικαριακής Επιβιώσεως»

Το μόνο που δεν μπορεί να μεταφερθεί σε ένα άρθρο είναι το κλίμα, το συναίσθημα, η ευφορία και η ξεγνοιασιά.

ΙΚΑΡΙΑ-21-of-32

1F_M

1U_M

Το χαρακτηριστικό του πανηγυριού είναι οι χιλιάδες ντόπιοι και επισκέπτες που χορεύουν ασταμάτητα κάτω από τα πλατάνια και τον δυνατό ήλιο, μέχρι το επόμενο ξημέρωμα.

m_PANIGIRI(5)

1AB_M

1E_M

467494_10152040005340484_486245567_o

panhguria2

maxresdefault

????????????????????????????????????

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.