Σύγκρουση 2 κόσμων

0
661

aias-tou-sofokli

Οι πολεμιστές εναντίον των πολιτικών. Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει στις 17 & 18 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου τον Αίαντα του Σοφοκλή με τον χαρισματικό Νίκο Κουρή στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στον Αίαντα του Σοφοκλή συγκρούονται δύο κόσμοι: ο ηρωικός, με εκφραστή τον Αίαντα, και η νέα τάξη πραγμάτων, όπου κυριαρχεί η πολιτική, με εκφραστή τον Οδυσσέα. Ο Αίας, στην κρίση των όπλων του Αχιλλέα, χάνει τα όπλα που δικαιωματικά του ανήκουν, αφού αυτός είναι ο καλύτερος πολεμιστής ανάμεσα στους Αχαιούς μετά το θάνατο του Αχιλλέα. Χάνει αυτό το έπαθλο της αριστείας από συμπαιγνία των αντιπάλων του, που μεροληπτούν υπέρ του Οδυσσέα. Ο Αίας θίγεται βαθιά από τη μεγάλη αδικία. Τυφλωμένος από την οργή, επιχειρεί να επιτεθεί στις σκηνές των αντιπάλων του, όμως η Αθηνά θολώνει το μυαλό του και η φονική του μανία ξεσπάει στα κοπάδια, τη λεία των Αχαιών. Όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί τι έκανε, η αξιοπρέπειά του έχει πληγεί τόσο ώστε ο ήρωας επιλέγει να αυτοκτονήσει.

Στην τραγωδία αυτή, που διδάχτηκε περί το 440 π.Χ. και διαδραματίζεται στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου, ο Αίας, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, μετά τον θάνατο του Αχιλλέα και κατά την «κρίση των όπλων», διεκδικεί τα όπλα του νεκρού ήρωα. Ωστόσο, με απόφαση των Ελλήνων αρχηγών αυτά αποδίδονται στον Οδυσσέα. Ο Αίας νιώθει ατιμασμένος, και δίχως το τεκμήριο του ηρωικού μεγαλείου, αυτοκτονεί. Όπως πολλές φορές έχει συμβεί στην ιστορία, οι πολιτικοί –με εκπρόσωπο εδώ τον Οδυσσέα– κερδίζουν το προβάδισμα σε σχέση με τους πολεμιστές που, ενώ τα έδωσαν όλα με αυταπάρνηση, έρχεται η ώρα, στη νέα τάξη των πραγμάτων, να παραμεριστούν. Μια από τις φορτισμένες πολιτικά τραγωδίες της ελληνικής γραμματείας, και η αρχαιότερη από τις σωζόμενες του Σοφοκλή, διατηρεί ζωντανό τον ομηρικό απόηχο πάνω σε έναν προβληματισμό: Πώς το πολεμικό-ηρωικό ιδεώδες δεν κάμπτεται από τον πολιτικό συμβιβασμό.

Kouris-1024x630 Ο Αίας θεωρείται η παλαιότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, ενδεικτική ωστόσο της θεατρικής ιδιοφυΐας του.

Μετάφραση: Δ.Ν. Μαρωνίτης, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου, Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν

Αίας: Νίκος Κουρής
Τέκμησσα: Μαρία Πρωτόπαππα
Τεύκρος: Γιάννος Περλέγκας
Οδυσσέας: Γιάννης Τσορτέκης
Αθηνά: Ελένη Ουζουνίδου
Άγγελος: Παντελής Δεντάκης
Μενέλαος: Γιάννης Κλίνης
Αγαμέμνων: Δημήτρης Παπανικολάου
Ραψωδός: Μιχάλης Τιτόπουλος

Kouris-Aias-650-800x547

Ο Νίκος Κουρής είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο χαρισματικός ηθοποιός της γενιάς του. Ταλέντο, ήθος και παιδεία.

ajax_theodoropoulos_2015%20(4)

Νίκος Κουρής και Μαρία Πρωτόπαππα υπέροχοι εραστές του θεατρικού λόγου

Το πολεμικό και ηρωικό ιδεώδες τελικά κάμπτεται από τον πολιτικό συμβιβασμό;

4dddb544-5427-44f2-a341-040d4a015d3f

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.