Σώστε το cine Καλλιφόρνια

Ο φίλος Χάρης Μιχαήλ, MSC αρχιτέκτονας μηχανικός και designer (E.Μ.Π. & U.C.L.) ηγείται μιας προσπάθειας για να σωθεί ο ιστορικός κινηματογράφος Καλλιφόρνια, στα Μανιάτικα του Πειραιά. Όσο για το Καλλιφόρνια, δεν είναι λάθος γραμμένο με δύο λ, μια και έτσι το ήθελε ο ιδιοκτήτης του όπως φαίνεται σε μια παλιά φωτογραφία ζωγραφισμένο στην μετόπη του κτιρίου.

2
586

Ο φίλος Χάρης Μιχαήλ, MSC αρχιτέκτονας μηχανικός και designer (E.Μ.Π. & U.C.L.) ηγείται μιας προσπάθειας για να σωθεί ο ιστορικός κινηματογράφος Καλλιφόρνια, στα Μανιάτικα του Πειραιά. Όσο για το Καλλιφόρνια, δεν είναι λάθος γραμμένο με δύο λ, μια και έτσι το ήθελε ο ιδιοκτήτης του όπως φαίνεται σε μια παλιά φωτογραφία ζωγραφισμένο στην μετόπη του κτηρίου.

Το Σινέ «Καλλιφόρνια», βρίσκεται στη συμβολή των δρόμων Παλαμηδίου και Αντιπλοιάρχου Βλαχάκου, στην καρδιά της συνοικίας Αγίας Σοφίας (Μανιάτικα), στο τοπικό εμπορικό κέντρο της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά και αποτελεί σημείο συνάντησης και αναφοράς για τους κατοίκους και την αισθητική της περιοχής.

Είναι ένα ιδιαίτερο κτήριο που με την πρωτοποριακή χρήση το 1930, εισήγαγε στον Πειραιά τα πολυκαταστήματα με ψυχαγωγία καθώς περιλάμβανε μια αίθουσα κινηματογράφου και οκτώ καταστήματα.

Υπήρξε σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης εποχής αλλά και τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή.

cine Καλλιφόρνια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Χάρης Μιχαήλ, Cine California, Maniatika, Charis Michail, ιστορικό κτίριο, nikosonline.gr

Η ιστορία του κτηρίου

Η ιστορία του κτηρίου ξεκινά με την πορεία ζωής του ιδιοκτήτη του ως μετανάστη. Ο Νικόλαος Μάμας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Αντωνίου Μάμα και της Αμαλίας, γερμανικής καταγωγής, η οποία πέθανε πρόωρα. Λόγω της απώλειας των γονιών του μεγάλωσε με τη θεία του Μαριγώ Μάμα. Στα δώδεκα του ο Μάμας έγινε ναυτικός. Στη συνέχεια ως λαθρεπιβάτης έφυγε για την Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια.

Το 1912 έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους ως εθελοντής. Το 1924, έχοντας πια αποκτήσει μεγάλη περιουσία, επέστρεψε από την Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Στον Πειραιά κατασκεύασε αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε «πολυχώρο» – ένα κινηματοθέατρο με καταστήματα στο ισόγειο, το Σινέ «Καλλιφόρνια», τιμώντας τον τόπο που διέπρεψε ως μετανάστης, τη μακρινή ακτή των δυτικών ΗΠΑ. Με διαθήκη του κληροδότησε το συγκρότημα Καλλιφόρνια στην κοινότητα Γαλαξιδίου. Απεβίωσε στις 19 Δεκεμβρίου του 1941 στον Πειραιά και ενταφιάστηκε στο Γαλαξίδι.

Το Σινέ «Καλλιφόρνια» κτίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με άλλους συνοικιακούς κινηματογράφους στις τρεις προσφυγικές συνοικίες, την Κοκκινιά, το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Πέρασαν 20 χρόνια με αδιάκοπη λειτουργιά.

cine Καλλιφόρνια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Χάρης Μιχαήλ, Cine California, Maniatika, Charis Michail, ιστορικό κτίριο, nikosonline.gr

Στις 19 Μαρτίου 1950 ο κινηματογράφος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο με ένα δυσάρεστο περιστατικό. Μια φωτιά που ξέσπασε στην καμπίνα προβολής προκάλεσε πανικό στην αίθουσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άτομα και να τραυματισθούν 26 στην προσπάθειά τους να βγουν έξω. Ανάμεσα στους νεκρούς κι ένα παιδί 8 μηνών. Το ατύχημα έγινε Κυριακή και μέσα στον κινηματογράφο βρίσκονταν 450 θεατές, κυρίως γυναικόπαιδα. Την ημέρα της πυρκαγιάς οι μηχανικοί προβολής απεργούσαν και τη μηχανή χειρίζονταν ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου και ο βοηθός μηχανικός Ν. Κούτης.

Έκτοτε ο κινηματογράφος και το όλο κτήριο βρίσκεται στο έλεος της εγκατάλειψης και των ακαλαίσθητων προσθηκών. Οι κάτοικοι ζητούν άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία του.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου

Το Σινέ «Καλλιφόρνια» είναι ένα σημαντικό κτήριο αρχιτεκτονικά αλλά και στατικά, αν φανταστεί κανείς ότι το έτος ολοκλήρωσης και λειτουργιάς του είναι το 1931 και είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν – αρμέ). Κλέβει τη ματιά και το ενδιαφέρον των περαστικών με τη δυναμική κυκλική απόληξη του όγκου του στη συμβολή των οδών που το περιβάλλουν.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1930 και η λειτουργία του κινηματοθεάτρου ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου του 1931. Ήταν κατασκευασμένο με προδιαγραφές κινηματοθεάτρου και διέθετε 3 εξόδους, την κεντρική στο μπροστινό καμπύλο τμήμα και 2 πλαϊνές εξόδους κινδύνου στο πίσω μέρος του. Είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 590 θεατές και μπορούσε να εκκενωθεί εντός 5 λεπτών – χρόνος απίστευτος για τις προδιαγραφές της εποχής εκείνης. Ήταν, κυρίως, χειμερινός αλλά με το άνοιγμα των πολλών παραθύρων που διέθετε μπορούσε να λειτουργήσει και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Διέθετε σύγχρονες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με πίνακες ασφαλείας, συστήματα πρωτοποριακά για την Ελλάδα και φωτισμό κινδύνου. Οι θύρες όλες, εσωτερικά, ήταν μεταλλικές για να υπάρχει θερμική μόνωση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σήμερα σχεδόν 90 χρόνια μετά ο κόσμος συγκεντρώνεται για να διαμαρτυρηθεί για την παρακμή και την εγκατάλειψη του ιστορικού όχι ακόμα χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου κτηρίου. Ζητούν άμεση αρχιτεκτονική και στατική αποτύπωση του κτιρίου. Η αποτύπωση είναι απολύτως απαραίτητη για όλα τα επόμενα βήματα.

cine Καλλιφόρνια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Χάρης Μιχαήλ, Cine California, Maniatika, Charis Michail, ιστορικό κτίριο, nikosonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορικά κτήρια της Ελλάδας

Πολιτιστικός σύλλογος Παρνασσός https://bit.ly/2RcX1ZM

Την ξέρετε την βίλα Ζωγράφου; https://bit.ly/3wRIFgB

Η Βίλα της Μαρίκας Κοτοπούλη https://bit.ly/2SXbMQL

Μια βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο: https://bit.ly/37bIlhr

Πόσα ξέρετε για το μέγαρο Μαξίμου; https://bit.ly/2JcKYHT

Τι ξέρετε για την Ακαδημία Αθηνών; https://bit.ly/2JiG8IU

Το Ζάππειο μέγαρο από το 1892 μέχρι σήμερα: https://bit.ly/2V4pzTH

ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ: Έγινε Εθνικό Ιστορικό Μουσείο https://bit.ly/3vGM9mu

Έχετε πάει στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών; https://bit.ly/2P5uHaf

Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: https://bit.ly/37eRWEa

Το μέγαρο Νεγρεπόντη: https://bit.ly/33neQbs

Ήταν κέντρο της κοσμικής ζωής: https://bit.ly/3cYcjqz

Αυτή είναι η ιστορία του Acropole Palace https://bit.ly/2OYP2vI

Διέπραξαν εγκλήματα αισθητικής https://bit.ly/33EzZhS

Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων https://bit.ly/3dRV9LS

Στοά Μοδιάνο: Πουλήθηκε μια ιστορία 90 χρόνων… https://bit.ly/3cALUyh

Δείτε πως γκρέμισαν τα νεοκλασικά κτήρια https://bit.ly/2z9zekj

cine Καλλιφόρνια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Χάρης Μιχαήλ, Cine California, Maniatika, Charis Michail, ιστορικό κτίριο, nikosonline.gr cine Καλλιφόρνια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Χάρης Μιχαήλ, Cine California, Maniatika, Charis Michail, ιστορικό κτίριο, nikosonline.gr

—————————————————-

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η συνοικία λέγεται “Αγία Σοφία” και είναι τόπος Πελοποννησίων, κυρίως Αρκάδων όπου γεννήθηκα κι εγώ το 1961. Τα Μανιάτικα είναι πιο βόρεια, προς τα παλιά λατομεία του Βώκου, αρκετά στενά, τουλάχιστον 6/7 στενά πιο πάνω.
    Μετά την πυρκαγιά του 1950 ανακαινίστηκε με σύγχρονες προδιαγραφές πυρασφάλειας και λειτούργησε ως κινηματογράφος και θεατρικός χώρος για τυλάχιστον 4 δεκαετίες, 60, 70, 80 και 90. Ήταν μαζί με το ΚΡΑΝΑΗ και το θερινό ΚΡΟΝΙΟΝ, όλα κοντινά επί της οδού Παλαμηδίου, ένα από τα σημεία αναφοράς μου σαν μανιώδης σινεφίλ από παιδί.

  2. ΑΧ, κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ, ΤΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΞΥΠΝΥΣΑΤΕ!!! ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΤΟ 1952, ΘΗΒΩΝ κ ΑΧΑΙΑΣ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΧΩ ΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΕΡΙΜΕΝΑ ΣΙΝΕΜΑ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΛΕΓΟΤΑΝ ΚΑΛΛΙΦΟΡΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ Η Κ ΟΧΙ ΜΕ Ι.
    ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΟΣΟΝ ΔΕ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ”ΧΩΡΟΔΙΑΤΑΞΗ” ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟ. ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΤΙ: ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΩΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ.
    ΝΙΚΟ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑ π.χ. T.V.’ PEARLS, OΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ “ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ” ΑΠΟ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΛΑΜΕ ΟΛΟΙ!! ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΣΑ “ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ”!!!! NIKO, ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΣΟΥ Κ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΥ, ΝΙΚΗ ΧΑΡΙΤΟΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.