Προσπάθησε, το πάλεψε, ταξίδεψε σε Αμερική, Αγγλία, Ιταλία και Αυστραλία, έπαιξε σε διάφορες ταινίες, αλλά δεν κατάφερε να γίνει όνομα. Δεν κατάφερε να πάρει μεγάλους ρόλους και να συμμετάσχει σε μεγάλες παραγωγές. Παρ’ όλο που η Ειρήνη Παπά – με την οποία είχε σχέση μια περίοδο – επιχείρησε να τον προωθήσει.
Αλλά τουλάχιστον δεν ήταν απ’ αυτούς που περιφέραν την “ομορφιά” και τον ναρκισσισμό τους χωρίς να δουλέψει και να αγωνιστεί. Ίσως έφταιξαν άλλοι παράγοντες που ποτέ δεν έγινε πρωταγωνιστής. Για να δούμε ποιος ήταν ο Τάκης Εμμανουήλ.
Ο Τάκης Εμμανουήλ γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1933 και το πραγματικό του όνομα ήταν Παναγιώτης Εμμανουήλ. Σπούδασε αρχικά στην Ελλάδα, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δάσκαλο τον μεγάλο σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη. Αργότερα, την περίοδο 1979-1981, σπούδασε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Los Angeles. Εκτός από ηθοποιός, υπήρξε, επίσης, σκηνοθέτης και παραγωγός, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία κυκλοφορόντας 2 βιβλία.
Σε ηλικία 27 ετών (το 1960) έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή, στην τραγωδία “Ιφιγένεια εν Ταύροις” του Ευριπίδη, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Γελαδάρη. Το έργο παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και οι θεατρικές του εμφανίσεις συνεχίστηκαν έως το 1965 – όπου αποφάσισε πως το θέατρο δεν του ταιριάζει και έτσι στράφηκε αποκλειστικά και μόνο στον κινηματογράφο.
Στον κινηματογράφο, πρωτοεμφανίστηκε το 1960, στη σπονδυλωτή ταινία “Το Ποτάμι” του Νίκου Κούνδουρου. Ακολούθησαν κι άλλες ταινίες στο πλευρό καταξιωμένων σκηνοθετών (Νίκος Κούνδουρος, Μιχάλης Κακογιάννης, Τάκης Κανελλόπουλος, Ντίνος Δημόπουλος, Ντίμης Δαδήρας κ.ά.) και σημαντικών ηθοποιών (Μάνος Κατράκης, Ειρήνη Παπά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς κ.ά.).
Ευτυχώς όλες οι πρώτες ταινίες – στις οποίες συμμετείχε με μικρούς ρόλους – πήραν καλές κριτικές και είχαν απήχηση σε διάφορα φεστιβάλ, κι’ αυτό ήταν που τον ώθησε να φύγει στο εξωτερικό κυνηγώντας μια διεθνή καριέρα. Έφυγε το 1968, αρχικά για Αγγλία, μετά ακολούθησαν οι Η.Π.Α και τέλος η Αυστραλία και η Ιταλία. Το 1982 – στα 49 του – επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε δική του εταιρεία παραγωγής. Και πάλι δεν έγινε τίποτα.
Παρ’ όλη του την προσπάθεια, έπαιξε μόνο πολύ μικρούς ρόλους.
Στην “Ηλέκτρα” του Μιχάλη Κακογιάννη έκανε τον Πυλάδη. Ο Γιάννης Φέρτης τον Ορέστη και η Ειρήνη Παπά την Ηλέκτρα. (1962)
Με την Ελένη Προκοπίου στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου “Μικρές Αφροδίτες” (1963)
Με την Γκιζέλα Ντάλι στην ταινία “Ου κλέψεις” (1965)
ΓΚΙΖΕΛΑ ΝΤΑΛΙ: Η Βασίλισσα του soft porno https://bit.ly/3hlzrUn
Στον “Zorba” με τον Anthony Quinn (1964)
Η πρώτη διεθνής παραγωγή στην οποία συμμετείχε ήταν το “Steps” (1966) του Leonard Hirschfield. Τους βασικούς ρόλους έπαιζαν η Ειρήνη Παπά, ο Umberto Orsini και ο Σπύρος Φωκάς.
Το 1970 ο Τάκης Εμμανουήλ έπαιξε σε 3 ξένες ταινίες: «Hell Boats» (Salvatore), «Cordoba» (Campo) και «The Martlet’s Tale» (Apelis) και τα ξένα ΜΜΕ του προσέδωσαν τον τίτλο “Ο Ωραίος Έλληνας. Την ίδια χρονιά επιλέχτηκε και φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του μεγάλου αμερικανικού περιοδικού ‘Life’, που κυκλοφόρησε στις 25 Σεπτεμβρίου. Εκτός από την Μελίνα Μερκούρη είναι ο μόνος Έλληνας που έχει κάνει εξώφυλλο στο Life.
Είχε και τον ρόλο του Achmed στην αμερικανοβρετανική περιπέτεια “The Golden Voyage of Sinbad” (1973) του Gordon Hessler.
Το 1976 υποδύθηκε τον Peter στην αυστραλιανή ταινία “Caddie” του Donald Crombie, με την Helen Morse.
Η μόνη ταινία που ήταν πρωταγωνιστής ήταν η αυστραλιανή παραγωγή «Kostas» του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Paul Cox.
Η τελευταία κινηματογραφική συμμετοχή του – πάλι με πολύ μικρό ρόλο – ήταν το 1980 στο έργο “Lion of the Desert” του Moustapha Akkad, με τον Anthony Quinn, τον Oliver Reed, τον Rod Steiger, την Ειρήνη Παπά, τον Raf Vallone και τον sir John Gielgud.
Παρότι άνθρωπος της showbiz και κοσμοπολίτης, έζησε διακριτικά και αθόρυβα. Κυκλοφόρησε και δύο μυθιστορήματα. Το 2002 το “Το Άλλο Πρόσωπο Του Ιανού” και το 2007 την “Έβδομη Φωτογραφία”. Απεβίωσε στις 25 Αυγούστου 2017 στην Αθήνα, σε ηλικία 84 ετών.
Ο Τάκης Εμμανουήλ εξώφυλλο στο περιοδικό “Ο Ταχυδρόμος” στις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Κι’ άλλα πορτραίτα ηθοποιών μας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ: Κρύφτηκε σε πηγάδι για να γλυτώσει https://bit.ly/34jR0ea
ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ: Γεννημένος ηθοποιός https://bit.ly/2ZOxCJT
ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ: Μια ζωή γεμάτη δράματα https://bit.ly/2zOVz4p
ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ: 180 ταινίες και πάνω από 20 σίριαλ https://bit.ly/3EO8mmZ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα αντίο https://bit.ly/3jEuWWv
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΗΣ: Ο ηθοποιός της χούντας https://bit.ly/3hQZXFG
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Τι έχει απογίνει άραγε; https://bit.ly/2ZoPlr6
ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ: Μια ιδιαίτερη περίπτωση https://bit.ly/3ATlGnU
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ: Ο Στέφανος και οι αδελφές του https://bit.ly/2XP0HDO
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ: Γιατί αυτοκτόνησε; https://bit.ly/3qPOOrj
ΜΙΜΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ: Ποδοσφαιριστής και ηθοποιός https://bit.ly/2SzMwgE
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ: Ο ηθοποιός μυστήριο https://bit.ly/2T1a2lw
ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ: Φουλ αρσενικό https://bit.ly/2uxT4B4
ΑΛΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ: Το πιο ωραίο ρεμάλι του σινεμά https://bit.ly/2uikKtK
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΑΒΑΣ: Γιατί δεν έγινε πρώτος των πρώτων; https://bit.ly/2h0zo3y
ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΚΑΣ: Εθνικιστής και λεβέντης https://bit.ly/2xyPK70
ΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ / ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Είχε λάβει μέρος σε 21 ελληνικές ταινίες (ή συμπαραγωγές), ενώ είχε γράψει το σενάριο και είχε σκηνοθετήσει την ταινία “Μεσάνυχτα Στη Βίλα Νέλλη” (1963). Συμμετείχε σε 12 ξένες παραγωγές και εμφανίστηκε επίσης στην τηλεοπτική σειρά “Ποιος Πληρώνει Τον Βαρκάρη;” του BBC που γυρίστηκε στην Κρήτη.
1960 – Το Ποτάμι
1962 – Ηλέκτρα
1962 – Ο Ουρανός
1963 – Μικρές Αφροδίτες
1963 – Αμόκ
1963 – Μεσάνυχτα στην βίλα Νέλλη (σκηνοθέτης)
1964 – Αλέξης Ζορμπάς
1965 – Η Έξοδος του Μεσολογγίου
1965 – Ου Κλέψεις
1966 – Steps
1969 – James Bond: On Her Majesty’s Secret Service
1970 – Hell Boats
1970 – Cordoba
1970 – The Martlet’s Tale
1973 – The Golden Voyage of Sinbad
1975 – That Lucky Touch
1975 – Promised Woman
1976 – Caddie
1979 – Kostas
1980 – Lion of the Desert
——————————————-