Τέχνη είναι ο κόσμος μας, ορατός και αόρατος.

Άρχισε να δουλεύει με μολύβι, κάρβουνο και τέλος με ακρυλικά χρώματα. Στην αρχή προσπάθησε να αντιγράψει εικόνες από το διαδίκτυο ή στημένες συνθέσεις. Κάποια στιγμή όμως ένιωσε την ανάγκη να ξεφύγει από το ορατό και το προφανές και να δώσει στα έργα της αυτό που βλέπει εκείνη στα αντικείμενα, στα σχήματα ή στα συναισθήματα.

0
278

Άρχισε να δουλεύει με μολύβι, κάρβουνο και τέλος με ακρυλικά χρώματα. Στην αρχή προσπάθησε να αντιγράψει εικόνες από το διαδίκτυο ή στημένες συνθέσεις. Κάποια στιγμή όμως ένιωσε την ανάγκη να ξεφύγει από το ορατό και το προφανές και να δώσει στα έργα της αυτό που βλέπει εκείνη στα αντικείμενα, στα σχήματα ή στα συναισθήματα.

«Τέχνη για μένα είναι ο κόσμος μας, ορατός και αόρατος, οι βαθιές σκέψεις μας, το υποσυνείδητο μας. Όλα αυτά είτε είναι τέλεια, είτε έχουν τις ατέλειες τους. Μας γεννούν είτε χαρά, ευτυχία και όμορφα συναισθήματα, είτε απογοήτευση και θλίψη. Τέχνη είναι η ισορροπία ορμονών για να παραχθεί ένα συναίσθημα. Τέχνη είναι η αλληλεπίδραση νευρικών κυττάρων για να παραχθεί μια σκέψη. Τέχνη είναι η εξελικτική πορεία των ειδών. Τέλος τέχνη είναι η υλοποίηση σε ορατό επίπεδο όλων αυτών των εφοδίων που κατέχει ο άνθρωπος…»

Μαρία Καλαντζή, ζωγραφική, εικαστικά,

Η Μαρία Καλαντζή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, στο οποίο μετά την αποφοίτηση της έκανε Διδακτορικό στην Κυτταρική και Εξελικτική Βιολογία. Εργάστηκε σαν υπεύθυνη Ορμονολογικού τμήματος σε διαγνωστικό κέντρο από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Έχει μια υπέροχη οικογένεια.

«Αν εξαιρέσω τα γυμνασιακά και φοιτητικά μου χρόνια, που περιστασιακά ζωγράφιζα με μελάνι και μαρκαδόρους, ψυχεδελικά σχεδιάκια, η εμπειρία μου στη ζωγραφική ήταν σχεδόν μηδαμινή.»

Μαρία Καλαντζή, ζωγράφος

Μαρία μου ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες;   Είναι όλοι αυτοί που η Ιστορία της Τέχνης τους έχει κατατάξει σε ανώτατο επίπεδο. Υπάρχουν βέβαια και οι λατρεμένοι, όπως ο Gustav Klimt, ο Salvador Dali, ο Jackson Pollock, που θεωρώ ότι ταιριάζουν στον τρόπο σκέψης μου, στη “διαστρέβλωση” της πραγματικότητας. Τέλος ξεχωριστός και μοναδικός για τους ουρανούς του, είναι ο William Turner.

Για δώσε μου ένα ορισμό για την ζωγραφική. Ζωγραφική: Μια έννοια που περικλείει πολλές σκέψεις. Η ζωγραφική έχει να κάνει με τον άνθρωπο, με τις εμπειρίες του, τη φαντασία του, τη δεξιότητα του να αποτυπώνεται ορατά και σκέψεις στο χαρτί ή στον καμβά. Η ζωγραφική πλάθεται, επιμηκύνεται σαν έννοια, ανάλογα με την εποχή, την κοινωνία, τις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι μια εικαστική τέχνη που μπορεί να δώσει πολλά και στον καλλιτέχνη που την υπηρετεί και στο κοινό του. Για μένα η ζωγραφική είναι “ψυχοθεραπεία”, γιατί απαλλάσσει τη ψυχή από τη συσσωρευμένη, καλή ή κακή, ενέργεια.

Μαρία Καλαντζή, ζωγραφική, εικαστικά,

Αν την προσέξεις την ώρα που ζωγραφίζει, νομίζεις ότι βρίσκεται σε ένα άλλο κόσμο. Σε ένα παράλληλο σύμπαν. Και όπως παραδέχεται η ίδια, συνήθως τα καλύτερα έργα της έγιναν όταν είχε αναβρασμό ψυχής, έντονες εξάρσεις και συναισθήματα.

Πότε θεωρείς ότι ένα έργο σου είναι έτοιμο; Ένα έργο θεωρώ πως αργεί για να πεις πως είναι έτοιμο. Η συσσωρευμένη ενέργεια να αποτυπώσεις κάτι που έχεις σκεφτεί σε ωθεί για να προχωρήσεις, αλλά αν δεν έχεις περάσει και διαχειριστεί πλήθος συναισθημάτων δεν μπορείς να υπογράψεις.

Χρησιμοποιεί ακρυλικά χρώματα σε καμβά και συχνά αποτυπώνει τις σκέψεις της σε χαρτί με μελάνι και gouache, αναπολώντας τα “ψυχεδελικά” σχέδια, που έκανε στα τετράδια του σχολείου…

Στο βιογραφικό σου αναφέρεις την λέξη «ψυχεδέλεια». Τι σημαίνει για σένα αυτή η λέξη; Είναι μια λέξη της δεκαετίας του 70, συνυφασμένη με τους hippies και τα ναρκωτικά. Για μένα η ψυχεδέλεια είναι δέλεαρ ψυχής, κάτι που βγαίνει από τη ψυχή και αποτυπώνεται για να σε ευχαριστήσει. Κάτι που το έχεις μέσα σου καταπιεσμένο και το μυαλό και το χέρι το βάζει στο χαρτί μπροστά στα μάτια σου. Είναι χρώματα, σχήματα, ακανόνιστες μορφές στα όρια της οπτασίας, είναι η απελευθέρωση άλλου τμήματος του εγκεφάλου μας, που δεν έχει σχέση με τη καθημερινή ρουτίνα.

Έχεις «εξειδικευτεί» στο abstract, σε βοηθάει στο να εκφραστείς; Τα “abstracts” για μένα εκφράζουν τη διαστρέβλωση του αληθοφανούς του οπτικά πραγματικού. Για μένα, οι έννοιες κυρίως, αλλά και τα άψυχα αντικείμενα παίρνουν άλλες διαστάσεις. Μπορεί τα χρόνια που πέρασα μπροστά σε ένα μικροσκόπιο να με επηρέασαν. Εκεί βλέπεις έναν άλλο κόσμο, ένα “μικρόκοσμο”, με σχήματα και δομές που ταιριάζουν πολύ με τον ορατό μας κόσμο. Για μένα το κάθε τι, εκτός του προφανούς, θέλω να παίρνει και άλλη μορφή, οι έννοιες και τα συναισθήματα να εκφράζονται ζωγραφικά με “ανορθόδοξο” τρόπο.

Υπάρχει κάποιος λόγος που χρησιμοποιείς σκούρα παλέτα; Ναι, η “σκούρα” παλέτα που χρησιμοποιώ νομίζω πως ταιριάζει με τα εσώτερα συναισθήματα, αυτά που βρίσκονται σε μια σκοτεινή και καλά κρυμμένη γωνία του εαυτού μας. Από αυτή τη γωνιά αντλώ θέματα και ζωγραφίζοντας τα δεν θέλω να τα βγάλω στο φως αλλά να τα δείξω έτσι όπως είναι. Πάντως οφείλω να ομολογήσω πως προσπαθώ να δώσω και λίγο έντονο χρώμα που και που για να μη θεωρηθώ.. καταθλιπτικό άτομο (γέλια)

Μαρία Καλαντζή, ζωγραφική, εικαστικά,

Αν σας αρέσει η ζωγραφική γίνετε μέλη στην ομάδα heART που είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, με σκοπό την προβολή των έργων κάθε είδους τέχνης…

https://www.facebook.com/groups/460725324103798/

Μαρία Καλαντζή, ζωγραφική, εικαστικά,

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.