Τέχνη… υπό το φως των κεριών

0
886

Η φωτεινή σκοτεινότητα είναι το χαρακτηριστικό του, όσο παράδοξο κι’ αν ακούγεται αυτό. Αν προσέξει κανείς τα έργα του, στην πλειοψηφία τους, το φως που υπάρχει, είναι η αμυδρή φωτεινότητα ενός κεριού.

19 Μαρτίου 1593, γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος Georges De La Tour, ένας καλλιτέχνης που έδρασε εκτός κυκλωμάτων και γι’ αυτό ίσως και θεωρείται παραγνωρισμένος. Εμπνεύστηκε από το baroque, ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά ρεύματα στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής.

Τα έργα του είχαν έντονο το δραματικό και συναισθηματικό στοιχείο, που κυρίως απεικονίζουν εσωτερικές σκηνές της καθημερινής ζωής, υπό το έντονο φως των κεριών. Θα βρούμε βεβαίως και έργα θρησκευτικού περιεχομένου και παραστάσεις της βίβλου, πάντα με έντονες αντιθέσεις του φωτός και της σκιάς . Οι επιρροές του από τον Caravaggio και η τεχνική του chiaroscuro που σημαίνει light – dark ήταν χαρακτηριστικές.

Η αποθέωση του μαύρου, που ήταν το αγαπημένο χρώμα τον ασκητών, των ιερέων και των μοναχών υπέβαλλε με δυναμικό τρόπο την αντίθεση εννοιών όπως φως – σκοτάδι , καλό – κακό , αμαρτία – αγιότητα . Ήταν ο επίσημος ζωγράφος της αυλής του Δούκα της Λωρραίνης, ενώ η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του Δουκάτου και έφθασε ως το Παρίσι και στην αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΓ και του Καρδινάλιου Ρισελιέ.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τη ζωή του, γιατί ήταν καλλιτέχνης χαμηλών τόνων, ενώ τα περισσότερα έργα του καταστράφηκαν από φωτιά που ξέσπασε στο εργαστήριο του. Το ενδιαφέρον για το έργο του De La Tour ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα αυτού του γοητευτικού και συνάμα αναχρονιστικού ζωγράφου συγκαταλέγονται Ο άγιος Σεβαστιανός και Οι ευσεβείς γυναίκες, που βρίσκονται στο Μουσείου Κάιζερ Φρίντριχ στο Βερολίνο, Η μετανοημένη Μαγδαληνή της συλλογής Φαμπίς στο Παρίσι, Η γέννηση που είναι στο Μουσείο της Ρεν, Η Μάντισσα που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης κ.ά.

Joanna Faka

Georges De La Tour

1B_MGeorges De La Tour Georges De La Tour Georges De La Tour

Κι’ άλλα άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

Eugène DELACROIX: Ο μεγάλος φιλέλληνας https://bit.ly/2Wlo7fK

JOHANNES VERMEER: Αναγνωρίστηκε μετά θάνατο https://bit.ly/2W0JrZ2

REMBRANDT: Έκοψαν τον πίνακα γιατί δεν χώραγε https://bit.ly/2SuJRVd

GOYA: Τον πέρασαν από ιερά εξέταση https://bit.ly/3lOjXZj

CARAVAGGIO: Ανένταχτος, αιρετικός και μεγαλειώδης https://bit.ly/2WqdBns

Όταν οι πόρνες μπήκαν στο μουσείο: https://bit.ly/2CZU5s0

Sex και αυνανισμός στην ζωγραφική: https://bit.ly/2YMsSBo

Ο Άγιος Σεβαστιανός στα έργα τέχνης: https://bit.ly/2ZsS66V

Georges De La Tour

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.