“Τα άστεγα” βρήκαν στέγη…

Όλα μου άρεσαν. Όλα, τα πάντα. Τα κείμενα, η μουσική, η ιδέα, το ήθος, το χιούμορ, οι δύο αντικριστές μπάντες….. τα πάντα! Η εξαιρετική Ασπασία Στρατηγού, ο υπέροχος όπως πάντα Σταμάτης Κραουνάκης και ο Θεός! Δεν το πίστευα ότι άκουγα τον Γιώργο Νταλάρα τόσο, μα τόσο συγκλονιστικά καλό. Η φωνή του δεν έχει χάσει ούτε χιλιοστό έντασης, έκτασης και συναισθήματος. Η διαύγεια της είναι εντυπωσιακά κρυστάλλινη…..

1
1319

Όλα μου άρεσαν. Όλα, τα πάντα. Τα κείμενα, η μουσική, η ιδέα, το ήθος, το χιούμορ, οι δύο αντικριστές μπάντες….. τα πάντα! Η εξαιρετική Ασπασία Στρατηγού, ο υπέροχος όπως πάντα Σταμάτης Κραουνάκης και ο Θεός! Δεν το πίστευα ότι άκουγα τον Γιώργο Νταλάρα τόσο, μα τόσο συγκλονιστικά καλό. Η φωνή του δεν έχει χάσει ούτε χιλιοστό έντασης, έκτασης και συναισθήματος. Η διαύγεια της είναι εντυπωσιακά κρυστάλλινη…..

Φωτογραφίες: Νίκος Μουρατίδης

Με αυτό το άρθρο θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Πλατύραχο, τον ταλαντούχο και γλυκύτατο άνθρωπο και συνθέτη, που έμπλεξε τα ρεμπέτικα μας με το Blues, την Jazz, και το Ragtime. Κυκλοφόρησε το cd «Τα άστεγα» και τώρα παρουσιάζει αυτά τα υπέροχα καινούργια τραγούδια –μαζί με μερικά αγαπημένα classics (από αυθεντικά ρεμπέτικα, μέχρι Κουρτ Βάϊλ, Randy Newman, Scott Joplin κ.α.) – σε μια υπέροχη μουσική παράσταση, που την τίμησε πλήθος κόσμου και επωνύμων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Τάσος Νούσιας, σαν αφηγητής ήταν θαυμάσιος και συγκινητικός. Οι ακροβασίες του μεταξύ του αστείου και του τραγικού ήταν γεμάτες δεξιοτεχνία. Μας μετέφερε εικόνες και εποχές. Ωραία φωνή, ωραία κίνηση και ενέργεια. Δύο ομάδες μουσικών αντίκρυ. Οι ρεμπέτες και οι άλλοι… οι bluesmen, με το κόντρα μπάσο, το κλαρινέτο και το τρομπόνι. Ο Νίκος Πλατύραχος στο πιάνο και στα φωνητικά, και ο Νταλάρας με το μπαγλαμαδάκι του και τις υπέροχες ερμηνείες του….. Εξαιρετική τραγουδίστρια η Ασπασία Στρατηγού και υπέροχος και πληθωρικός όπως πάντα ο Σταμάτης Κραουνάκης…….

Τι αριστούργημα είναι αυτό που άκουσα; Τι εξαιρετική δουλειά; Τι υπέροχοι καλλιτέχνες που υπάρχουν και μας συντροφεύουν στα όνειρα και στις μνήμες μας;

DALARAS, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΑ ΑΣΤΕΓΑ, ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΠΛΑΤΥΡΑΧΟΣ, ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Όταν ακόμα το μουσικό του υλικό ήταν υπό διαμόρφωση, ο Νίκος Πλατύραχος είχε στο μυαλό του τον Γιώργο Νταλάρα σαν ιδανικό ερμηνευτή, με δεδομένη και τη σχέση και την ιστορία του μεγάλου τραγουδιστή με το ρεμπέτικο τραγούδι. Από την άλλη, ο Γιώργος Νταλάρας όταν άκουσε μερικά από αυτά, ενθουσιάστηκε και έτσι κατέληξαν να γραφτούν και αρκετά τραγούδια πάνω στον ίδιο. Επιπλέον, από ένα τραγούδι ερμηνεύει ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου (η οποία απουσίαζε από την παράσταση), η Ασπασία Στρατηγού, αλλά και ο ίδιος ο συνθέτης. «Τα Άστεγα» περιέχουν 13 τραγούδια και 2 ορχηστρικά.

Οι στίχοι των τραγουδιών που έχουν γράψει ο ίδιος ο συνθέτης, ο Γιάννης Δούκας, ο Δημήτρης Λέντζος, ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Ρούλιας, ο Παναγιώτης Μακρής και η Τίνα Γιωτοπούλου, μας μεταφέρουν σε εποχές, περιοχές και καταστάσεις που όλοι έχουμε ζήσει… αλλά που δεν το κάνουν με μιζέρια ή κακοπέραση, όπως κανείς θα φανταζόταν, αλλά με αισιοδοξία, χιούμορ και ανάταση. «Η χαρά του πεζοδρομίου», όπως λέει ο ίδιος ο συνθέτης.

Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Μουρατίδης, DALARAS, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΑ ΑΣΤΕΓΑ, ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΠΛΑΤΥΡΑΧΟΣ, ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Εδώ είμαι με τον αγαπημένο μου δάσκαλο από την σχολή σκηνοθεσίας Λυκούργου Σταυράκου, και μεγάλο μας σκηνοθέτη, Παντελή Βούλγαρη.

Άννα Νταλάρα, Νίκος Μουρατίδης, Νίκος Πλατύραχος

Με την αγαπημένη μου φίλη Άννα Νταλάρα, και δεξιά με τον Νίκο Πλατύραχο. Από τα πιο γλυκά πλάσματα που έχω γνωρίσει.

Κώστας Καζάκος, Νίκος Μουρατίδης, Γιώργος Νταλάρας

Με τον Κώστα Καζάκο και τον Γιώργο Νταλάρα

Μάνος Ελευθερίου, Νίκος Μουρατίδης

Με τον πολυαγαπημένο μου Μάνο Ελευθερίου

Γιώργος Νταλάρας -"Τα άστεγα"

«Είναι τόλμημα αυτό που κάνει, και αυτό το τόλμημα είναι που κάνει τη δουλειά ενδιαφέρουσα. Δύο διαφορετικές ορχήστρες οι οποίες παίζουνε τις μουσικές δύο διαφορετικών σημείων στη γη και δεν συγκρούονται, αλλά συνυπάρχουν». Γιώργος Νταλάρας

Φωτεινή Βαξεβάνη, Νίκος Μουρατίδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Νίκη Σερέτη

Με την Φωτεινή Βαξεβάνη, τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Νίκη Σερέτη

1Α_M

«Περιέργως αυτός ο τίτλος, «Τα Άστεγα», έρχεται σε μια στιγμή που το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Των άστεγων ανθρώπων, των άστεγων ζωών, των άστεγων αισθημάτων και πραγματικά το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, αυτά τα τραγούδια του Νίκου να βρούνε στέγη στις καρδιές των ανθρώπων που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη αυτήν την ώρα». Σταμάτης Κραουνάκης

Καζάκος, Κραουνάκης

Ο Κώστας Καζάκος και ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλούν στις κάμερες…..

Νίκος Πλατύραχος, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Νταλάρας

Ρε αφήστε με να κοιμηθώ
σε μυρωμένα δάση,
να ονειρευτώ τη μάνα μου
να `ρθει να με σκεπάσει……..

Χρήστος Φερεντίνος, Νίκος Μουρατίδης

Στο διάλειμμα για ένα τσιγαράκι, με τον Χρήστο Φερεντίνο

——————————————

Διαβάστε ακόμα

Blues, Jazz, ragtime και ρεμπέτικα….. https://bit.ly/2DU6CfZ

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.