Τα αόρατα κορίτσια της Μανίνας

1
686

assets_LARGE_t_243061_54602652

Η Μανίνα είναι φίλη μας. Πολλά χρόνια. Και την αγαπάμε γιατί είναι σαν κι’ εμάς. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε το ίδιο χιούμορ, τα ίδια ενδιαφέροντα (ή σχεδόν τα ίδια) και άλλα πολλά….. Μόλις κυκλοφόρησε το καινούργιο της βιβλίο και ζήτησα από τον Γιώργο Παυριανό να γράψει κάτι για την φίλη μας, να της κάνουμε έκπληξη. Ιδού λοιπόν…..

«Κάθε φορά που η Μανίνα ετοιμάζεται να γράψει, το βλέμμα της γίνεται απόμακρο και ονειροπόλο σα να έχει πέσει σε έκσταση, σα να έχει αυτοϋπνωτιστεί. Σου μιλάει και το βλέπεις, το μυαλό της ταξιδεύει αλλού. Πάνω στην κουβέντα θα αναφέρει μια ιστορία του παππού της, ένα περιστατικό που συνέβη στην γιαγιά της, και τότε όλοι ξέρουμε ότι αρχίζει να ετοιμάζει το υλικό του καινούργιου βιβλίου της. Εμείς, οι κοντινοί της άνθρωποι, που την έχουμε μάθει πια, αρχίζουμε τις ερωτήσεις: “Πάλι φεγγαροπιάστηκες;” “Που ταξιδεύει το μυαλό σου;” Στην αρχή δεν το ομολογεί “Τίποτα μωρέ, να, κάτι σκέφτομαι”. Μετά από καιρό, στο άσχετο, λέει, “χτες έγραφα όλο το βράδυ” και μια ωραία πρωία εξαφανίζεται. Κλείνεται σπίτι και αρχίζει να γράφει.

Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύει. Είναι μητέρα τριών παιδιών, έχει τον άντρα της και το σπίτι της, φροντίζει τους γονείς της, ο κύκλος των φίλων και των γνωστών της είναι μεγάλος, ενδιαφέρεται για όλους, τρέχει και σου συμπαραστέκεται όταν έχεις ανάγκη. Αν προσθέσετε σε αυτά και τα μαθήματα δημιουργικής γραφής που οργανώνει, είναι να απορεί κανείς πότε βρίσκει χρόνο και για το γράψιμο. Αργά το βράδυ, όταν ο υπόλοιπος κόσμος κοιμάται, αυτή, με μια τεράστια τσαγιέρα γεμάτη, απομονώνεται από όλους και από όλα σε ένα μικρό καμαράκι και αρχίζει να χτυπάει τα πλήκτρα του υπολογιστή.

Mήνες μετά, εμφανίζεται χαμογελαστή: “Έγραψα ένα μυθιστόρημα” λέει,” να δούμε ποιός θα το εκδώσει” και μας περιγράφει την ιστορία του καινούργιου της βιβλίου. Αρχίζουμε όλοι να της προτείνουμε τίτλους, αλλά ξέρουμε πως ο Γιάννης Νένες είναι αυτός που θα βρει τον καλύτερο, είναι μανούλα στους τίτλους ο Γιάννης. Κάποια στιγμή, μετά από πολύ τρέξιμο, βρίσκει τίτλο και εκδότη και πάλι περνάει ένα μεγάλο διάστημα που διορθώνει, αλλάζει και προσθέτει μέχρι το βιβλίο να πάει στο τυπογραφείο.

Σήμερα ήρθαν στα χέρια μου τα “Αόρατα κορίτσια”. Η κοπέλα στο εξώφυλλο είναι η γιαγιά της και η ιστορία είναι ένα μείγμα από ιστορίες της οικογένειάς της, μαζί με φανταστικές ιστορίες και με ξένες ιστορίες από άλλους παππούδες. Βάζω τα γυαλιά μου και αρχίζω το διάβασμα…»

Γιώργος Παυριανός

Aorata-Koritsia_M

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.