Τα νέα βασιλικά ανάκτορα (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο) οικοδομήθηκαν στα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, σαν ιδιαίτερο ανάκτορο του διαδόχου (τότε) Κωνσταντίνου, με δωρεά του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ernst Ziller.
Άρχισαν να κτίζονται το 1891 και τελείωσαν το 1897. Πρότυπό τους υπήρξαν περισσότερο οι μεγαλοαστικές αθηναϊκές κατοικίες της εποχής, παρά τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα της Ευρώπης. Επρόκειτο για ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο, με λιτή και αυστηρή συμμετρική πρόσοψη, πλαισιωμένο από δύο πτέρυγες, με μοναδική προεξοχή το πρόπυλο ιωνικού ρυθμού στην κυρία είσοδο, προς την οδό Ηρώδου Αττικού, αλλά και με αρκετά μεγάλο κήπο.
Όταν το 1909 μια πυρκαγιά κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα των Παλαιών Ανακτόρων (σημερινή Βουλή), το ανάκτορο της Ηρώδου Αττικού χρησιμοποιήθηκε προσωρινά και ως έδρα του βασιλιά Γεώργιου Α’ (παράλληλα με το εξοχικό Ανάκτορο του Τατοΐου). Μετά τη δολοφονία του τελευταίου και την ενθρόνιση του Κωνσταντίνου Α’ (1913), μετατράπηκε και επισήμως σε βασιλικό ανάκτορο.
Με την έξωση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας (1924), το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι το 1935, οπότε παλινορθώθηκε η μοναρχία και οι βασιλείς εγκαταστάθηκαν και πάλι στην Ηρώδου Αττικού.
Όταν ήρθε η χούντα, και μετά τη φυγή του Κωνσταντίνου Β’ στο εξωτερικό το 1967, το κτίριο παρέμεινε αχρησιμοποίητο μέχρι τη μεταπολίτευση του 1974. Σ’ αυτό το διάστημα λέγεται ότι οι γυναίκες των χουντικών έκαναν «γιουρούσι» στα ανάκτορα για να αρπάξουν ότι μπορούσε η κάθε μία. Από έπιπλα και ασημικά μέχρι πίνακες και κομπλέν.
Μετά την οριστική εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, χρησιμοποιείται πλέον ως Προεδρικό Μέγαρο. Από την ανέγερσή του μέχρι σήμερα, σημαντικότερες μετατροπές είναι η προσθήκη το 1909 της αίθουσας χορού (μονώροφης επέκτασης προς βορρά του κυρίως κτιρίου, σημερινής αίθουσας διαπιστευτηρίων) και η προσθήκη της πίσω πτέρυγας (σημερινής αίθουσας δεξιώσεων) στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ας ρίξουμε μια ματιά στις φωτογραφίες για να πάρουμε μια γεύση, μέσα -έξω!
Τα ανάκτορα άρχισαν να κτίζονται το 1891 και τελείωσαν το 1897. Ο Τσίλλερ δεν επηρεάστηκε από τα ανάκτορα της Ευρώπης, αλλά από μεγαλοαστικές αθηναϊκές κατοικίες της εποχής.
Ο Έρνστ Τσίλλερ ήταν αρχιτέκτονας που απέκτησε αργότερα την Ελληνική υπηκοότητα. Προς το τέλος του 19ου αιώνα ήταν ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας στην Αθήνα όπου σχεδίασε ή επέβλεψε εκατοντάδες κτήρια.
Ιστορικά κτίρια της Ελλάδας
Πόσα ξέρετε για το μέγαρο Μαξίμου; https://bit.ly/2JcKYHT
Τι ξέρετε για την Ακαδημία Αθηνών; https://bit.ly/2JiG8IU
Το Ζάππειο μέγαρο από το 1892 μέχρι σήμερα: https://bit.ly/2V4pzTH
Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: https://bit.ly/37eRWEa
Το μέγαρο Νεγρεπόντη: https://bit.ly/33neQbs
Η παλιά βουλή έγινε μουσείο: https://bit.ly/2KF3wRj
Ήταν κέντρο της κοσμικής ζωής: https://bit.ly/3cYcjqz
Αυτή είναι η ιστορία του Acropole Palace https://bit.ly/2OYP2vI
Διέπραξαν εγκλήματα αισθητικής https://bit.ly/33EzZhS
Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων https://bit.ly/3dRV9LS
Στοά Μοδιάνο: Πουλήθηκε μια ιστορία 90 χρόνων… https://bit.ly/3cALUyh
Δείτε πως γκρέμισαν τα νεοκλασικά κτίρια https://bit.ly/2z9zekj