Τα βλέμματα στην Νίσυρο

1
110

house-in-greece_nisyros2

Να λοιπόν πως μπορεί κανείς να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας και τα βλέμματα όλων κάπου και σε κάτι. Δύο αρχιτέκτονες έκαναν μια θαυμάσια δουλειά και τώρα όλοι μιλούν γι’ αυτήν. Το αρχοντικό στην Νίσυρο

Μέχρι πριν από λίγους μήνες αυτό το σπίτι δεν ήταν παρά ένα ακόμη μισοκατεστραμμένο πέτρινο αρχοντικό του 17ου αιώνα στο πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων, τη Νίσυρο. Οι αρχιτέκτονες Greg Haji Ιωαννίδης και Γιώργος Τσιρώνης που το ανακαίνισαν σεβάστηκαν απόλυτα την ιστορία του κτιρίου, κάνοντάς το λειτουργικό ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Η αναστήλωση και το τελικό αποτέλεσμα κίνησε το ενδιαφέρον του διάσημου βρετανικού αρχιτεκτονικού site contemporist, το οποίο και έκανε μεγάλο αφιέρωμα στην κατοικία, που ονομάζεται πια Sterna Nisyros Residence, με εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια.

Η ιστορία του αρχοντικού έχει ως εξής: Κατέρρευσε μαζί με το υπόλοιπο ιπποτικό κάστρο στον καταστροφικό σεισμό του 1933. Είναι το πρώτο σπίτι που αναστηλώθηκε στο μεσαιωνικό κάστρο της Παντονίκης στο Εμπορειό. Η εξαιρετικού επιπέδου αναστήλωση βασίστηκε σε έρευνα φωτογραφικού αρχειακού υλικού και στα λιγοστά αλλά σημαντικά κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή και υλοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τσιρώνη. Η ανάκτηση της αυθεντικότητας της αρχιτεκτονικής του κτιρίου έγινε ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο χτισίματος και τα αυθεντικά δομικά υλικά.

Το σπίτι διαθέτει πλέον σύγχρονες υποδομές, υψηλής ποιότητας και λιτής αισθητικής, τη μεγαλύτερη στέρνα του Εμπορειού και δύο επιπλέον στέρνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραθέτει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τσιρώνης, η πέτρινη κατοικία είναι 128 τ.μ., χωρισμένη σε δύο επίπεδα. Το ισόγειο είναι ανοικτός χώρος, όπου βρίσκονται η κουζίνα, το καθιστικό και χώρος εργασίας. Στον πρώτο όροφο είναι τα δύο υπνοδωμάτια και το μπάνιο. Το σπίτι διαθέτει επιπλέον μια μεγάλη αυλή και μια ακόμη πιο ευρύχωρη ταράτσα με κρεβάτια ηλιοθεραπείας και καθιστικό.

house-in-greece_nisyros

Πέτρινο αρχοντικό στη Νίσυρο ανακαινίστηκε και έκανε τους Βρετανούς αρχιτέκτονες να παραμιλούν. Όλοι θέλουν να μείνουν εδώ έστω για ένα βράδυ.

house-in-greece_nisyros1

house-in-greece_nisyros3

Το minimal στην καλύτερη του μορφή. Αυτό που λέμε Greek chic!

house-in-greece_nisyros4

house-in-greece_nisyros6

house-in-greece_nisyros11

Το πέτρινο αρχοντικό δεσπόζει στην κορυφή του χωριού.

house-in-greece_nisyros9

————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

house-in-greece_nisyros8

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here