Οι εντολές είναι σαφείς και αμετακίνητες. Μπορεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να έδωσε τα 13 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του κτιρίου της Εθνικής πινακοθήκης, οι πολιτικοί όμως θα είναι αυτοί που θα κάνουν όλο το show–off για να καρπωθούν την δημοσιότητα και το επικοινωνιακό παιχνίδι.
Η ημερομηνία για τα εγκαίνια στις 24 Μαρτίου, δεν αλλάζει. Ο,τι και αν γίνει, ακόμη και αν τα μουσεία δε λειτουργούν ακόμη κανονικά εξαιτίας των πρωτοκόλλων ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία, η Πινακοθήκη θα εγκαινιαστεί έστω και συμβολικά. Και θα ανοίξει όχι μόνο με τη μόνιμη συλλογή της, αλλά και με μία ειδική έκθεση αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Είναι γνωστό πως υπάρχουν δεκάδες πίνακες του 19ου αιώνα με θέματα τους αγωνιστές του 1821. Έτσι για να μείνει ήσυχη και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.
Η εταιρεία που θα αναλάβει τις προσεχείς ημέρες την πρόκληση της μεταφοράς και τοποθέτησης πραγματικών θησαυρών όχι μόνο της ελληνικής, αλλά της παγκόσμιας Τέχνης, θα μεταφέρει συνολικά 1.000 έργα. Έργα που είχαν απομακρυνθεί από το κτίριο για απλή φύλαξη, συντήρηση ή αποκατάσταση.
Ανάμεσα σ’ αυτά τα 1.000 έργα βρίσκονται αριστουργήματα που απαιτούν ειδικό τρόπο μεταφοράς, μιας και μιλάμε για έργα πολύ μεγάλων διαστάσεων. Όπως η “Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου” του Κωνσταντίνου Παρθένη, έργο του 1932 λάδι σε καμβά. Ένα έργο διαστάσεων 371 επί 380 εκ. που θα τοποθετηθεί στον δεύτερο όροφο του Β’ κτιρίου και που αποτελεί ουσιαστικά μια αποθέωση της τέχνης του ίδιου του Παρθένη, αφού ενσωματώνει στη χρυσή του ωριμότητα όλες τις επιρροές που έχει δεχθεί. Στην ίδια κατηγορία είναι και το εκπληκτικό έργο του Νικηφόρου Λύτρα “Προσωπογραφία κυρίας Σερπιέρη”, έργο του 1869, λάδι σε μουσαμά διαστάσεων 248 επί 148 εκατοστά. Θα μας υποδέχεται στον πρώτο όροφο του Β’ κτιρίου, στον χώρο που θα εκτίθενται τα έργα του 19ου αιώνα.
Από αυτά τα 1.000 έργα που από τις 24 Μαρτίου και μετά θα βλέπουμε περπατώντας στις αίθουσες της νέας Πινακοθήκης που θα εκτείνεται σε 21.000 τ.μ., συνολικά τα 200 είναι σχέδια και χαρακτικά και τα 600 έργα ζωγραφικής σε μουσαμά, ξύλο, χαρτί, τρισδιάστατες κατασκευές και έργα που έχουν δημιουργηθεί με σύγχρονες τεχνικές.
ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΠΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ/ Θα δούμε όμως και επτά γλυπτά έκπληξη που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του κήπου και γενικά του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου που έχει αναλάβει να σχεδιάσει και οργανώσει τη βλάστησή του το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με εκπλήξεις ως προς την επιλογή των φυτών.
“Η Λαϊκή αγορά”, το τεράστιο έργο (249Χ1215 εκ), που δώρισε στην Εθνική Πινακοθήκη ο Παναγιώτης Τέτσης, έμαθα ότι θα βρίσκεται στο ισόγειο χώρο. Μπαίνοντας θα είναι το πρώτο που θα βλέπουμε.
Νικηφόρου Λύτρα “Προσωπογραφία κυρίας Σερπιέρη”, έργο του 1869, λάδι σε μουσαμά διαστάσεων 248 επί 148 εκατοστά. Θα μας υποδέχεται στον πρώτο όροφο του Β’ κτιρίου, στον χώρο που θα εκτίθενται τα έργα του 19ου αιώνα.
“Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου” του Κωνσταντίνου Παρθένη, έργο του 1932 λάδι σε καμβά. Ένα έργο διαστάσεων 371 επί 380 εκατοστά που θα τοποθετηθεί στον δεύτερο όροφο του Β’ κτιρίου
Διαβάστε ακόμα
Το εστιατόριο της πινακοθήκης/ Διαβάστε εδώ: https://bit.ly/3pow5Cj