Τα Ελληνόπουλα της Στουτγκάρδης

Μέσω του Facebook είδα κάποιες δραστηριότητες νέων παιδιών που βρίσκονται μετανάστες στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας, και μου άρεσε που προσπερνούν τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες… και δημιουργούν. Έτσι ξεκίνησα να μιλάω μαζί τους, και συγκεκριμένα με τον Γιάννη Μπούσδρο.

0
2161

Μέσω του Facebook είδα κάποιες δραστηριότητες νέων παιδιών που βρίσκονται μετανάστες στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας, και μου άρεσε που προσπερνούν τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες… και δημιουργούν. Έτσι ξεκίνησα να μιλάω μαζί τους, και συγκεκριμένα με τον Γιάννη Μπούσδρο.

Τα παιδιά αυτά που λέτε έχουν φτιάξει το θεατρικό εργαστήρι Αριστοφάνης. Ένα Ελληνικό Σύλλογο που ιδρύθηκε στην Στουτγκάρδη τον Οκτώβρη του 2016 με πρωτοβουλία επτά μελών. Κοινός τόπος όλων ήταν να καλυφθεί το κενό της απουσίας Ελληνικού Θεάτρου και καλλιέργειας της γλώσσας. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των μελών και οι δράσεις.

GREEK- GERMANY, ELLINES PROSFIGES, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ", nikosonline.gr

Βλέποντας αυτές τους τις δραστηριότητες δεν μπόρεσα να αντισταθώ και έπιασα κουβέντα με τον Γιάννη Μπούσδρο. Ήθελα να μάθω περισσότερα. Ήθελα κατ΄ αρχήν να τους συγχαρώ για την όλη προσπάθεια. «Σας ευχαριστούμε κύριε Μουρατίδη, και πρέπει να ξέρετε πως είμαστε μια ομάδα που έχουμε δύσκολη καθημερινότητα εδώ πέρα, έχουμε τα προβλήματα μας, είμαστε όλοι ερασιτέχνες αλλά μας ένωσε η αγάπη για το θέατρο και τον Ελληνισμό»

Ποιος πληρώνει για να ανεβαίνουν αυτές οι παραστάσεις, έχετε χορηγούς; «Μπορεί να δουλεύουμε εθελοντικά όλοι, οι παραγωγές να στήνονται με πολλή προσωπική δουλειά, αλλά υπάρχουν  και υποστηρικτές και βοήθεια από όλους τους Έλληνες εδώ. Και προσπαθούμε να κάνουμε απόσβεση των εξόδων από τα εισιτήρια.»

Μέσα στο 2017 τα παιδιά ετοίμασαν και παρουσίασαν – ευτυχώς σε ένα μεγάλο κοινό- τρεις παραστάσεις για το ρεμπέτικο τραγούδι, ένα αφιέρωμα στις Ελληνικές μπουάτ, ένα αφιέρωμα στο έπος του ’40- που παίχτηκε την 28η Οκτωβρίου με τίτλο «Φωνές», και ένα παιδικό…..

Μωρέ μπράβο και παιδικό! «Η έλλειψη παιδικού ελληνικού θέατρου δημιούργησε την ανάγκη μιας εφηβικής σκηνής ας πούμε- που έκανε το ντεμπούτο της με το έργο Έχει χρώμα η αγάπη που το παίξαμε με μεγάλη επιτυχία την Ημέρα Ελληνικού Θεάτρου.»

GREEK- GERMANY, ELLINES PROSFIGES, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ", nikosonline.gr

«Να σας πω ακόμα ότι κάναμε και την προβολή της ταινίας του Βασίλη Τσικάρα Έξοδος 1826 (Τα παιδιά της Σαμαρίνας), που είναι ένας ύμνος στον εθελοντισμό. Η ταινία ήρθε στην Στουτγκάρδη με πρωτοβουλία του εργαστηρίου μας, και πραγματικά την απολαύσαμε.»

GREEK- GERMANY, ELLINES PROSFIGES, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ", nikosonline.grΑυτός είναι ο Γιάννης Μπούσδρος, που έχει φτιάξει δύο δικές του μικρές επιχειρήσεις στην Στουτγκάρδη και δουλεύει σκληρά όπως όλα τα παιδιά που έχουν φύγει από την Ελλάδα. Η νεολαία μας που βρίσκεται στο εξωτερικό είναι όλοι τους «καθαρά» παιδιά, με τίμια βλέμματα και αγνές ψυχές.

Η επόμενη παράσταση θα γίνει στις 17 Φεβρουαρίου του 2018 και θα είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο και στα τραγούδια που έχουν γίνει τεράστιες επιτυχίες βασισμένα σε στίχους του.

Την επιμέλεια των παραγωγών και την καλλιτεχνική επιμέλεια όλων των δράσεων έχει το Δ.Σ του Αριστοφάνη ενώ η σκηνοθεσία και τα κείμενα είναι της Ιφιγένειας Καραντωνίου. Την ομάδα αποτελούν οι: Γιάννης Μπούσδρος, Χρήστος Κεχαγιάς, Αλέξανδρος Γκαρβανος, Νίκος Θεοφίλου, Σίμος Χατζηγεωργίου, Νίκος Χαλκιάς, Χρήστος Μαστραντώνης, Σάκης Στεφανίδης, Τερέζα Φρερυ, Ρένα Μάρκου, Ευδοξούλα Καρανη, Βίκυ Μιχαηλίδου, Άννα Καλαντίδου, Χρύσα Βασιλείου, Αγγελική Καρναρη, Βίκυ Μαστραντώνη, Δήμητρα Λαζαρίδου, Σοφία Αγγελίδου, Γιώτα Κουρουμάνη και Σοφία Χατζημιχαιλίδου. 

GREEK- GERMANY, ELLINES PROSFIGES, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ", nikosonline.gr GREEK- GERMANY, ELLINES PROSFIGES, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ", nikosonline.gr GREEK- GERMANY, ELLINES PROSFIGES, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ", nikosonline.gr

GREEK- GERMANY, ELLINES PROSFIGES, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ", nikosonline.gr GREEK- GERMANY, ELLINES PROSFIGES, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ", nikosonline.gr GREEK- GERMANY, ELLINES PROSFIGES, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ", nikosonline.gr GREEK- GERMANY, ELLINES PROSFIGES, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ", nikosonline.gr GREEK- GERMANY, ELLINES PROSFIGES, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ", nikosonline.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.