Τα «καθαρά» πορτραίτα

0
125

2 martin8

Ποιος είναι αυτός ο τύπος που όλοι οι μεγάλοι σταρ του κάθονται και τους φωτογραφίζει με ελάχιστο make up και δημοσιεύει τις φωτογραφίες τους χωρίς photoshop; Είναι δυνατόν να γίνεται κάτι τέτοιο;

Τελειώνει αυτές τις μέρες η μεγάλη του έκθεση με τα διάδημα πορτραίτα του στην Στοκχόλμη, και σκέφτηκα να σας τον παρουσιάσω. Έχω κάνει ένα αφιέρωμα στα πορτραίτα της δασκάλας του, της Annie Leibovitz και καλό είναι να δούμε δουλειές και του μαθητή. Ενός μαθητή που στο χώρο της επαγγελματικής φωτογραφίας έχει φτάσει σε φήμη την μέντορα του.

Ο Martin Schoeller γεννημένος στις 12 Μαρτίου του 1968, είναι Γερμανός φωτογράφος που ζει πια στην Νέα Υόρκη και που έγινε γνωστός από τα πολύ καθαρά και λεπτομερειακά του πορτραίτα (hyperdetailed close ups). Προσπαθεί μάλιστα από τα πορτραίτα του να βγάζει μια ένταση και χαρακτήρα χωρίς να παίζει με το φως ή το φόντο. Γι’ αυτό και τα περισσότερα πρόσωπα που φωτογραφίζει έχουν το ίδιο φως και το ίδιο φόντο.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Γερμανία και ήρθε στην Νέα Υόρκη το 1993, όπου αμέσως έγινε βοηθός της Annie Leibovitz μέχρι το 1996. Το πορτραίτα του έκαναν αμέσως εντύπωση γιατί είχαν πρώτον λίγο μεγαλύτερα από το κανονικό κεφάλια και πολύ μεγάλη ευκρίνεια. Έδειχναν όλες τις ρυτίδες, τα σημάδια ακόμα και τους πόρους του δέρματος. Αυτό ήταν που του έδωσε αναγνωρισιμότητα και παραδοχή. Όταν σταμάτησε να δουλεύει για την Leibovitz, άρχισε συνεργασίες με τα περιοσικά Rolling Stone, GQ, Esquire, Entertainment Weekly, και W. Και το 1999 συνεργάστηκε με τον θρύλο της φωτογραφικής τέχνης, τον Richard Avedon στο New Yorker.

Περνώντας τα χρόνια άρχισαν να διοργανώνονται εκθέσεις με την δουλειά του, να κυκλοφορούν βιβλία και η φήμη του ολοένα να μεγαλώνει. Η σειρά “Close Up: Portraits 1998-2005″, που αποτελείτο από 75 πολύ κοντινά πορτραίτα, είναι από τις πιο κλασσικές του. Εντύπωση επίσης προκάλεσε και η σειρά που έκανε με τίτλο “Female Bodybuilders” που κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 2008.

Twins Alex & Sandrine, 20 years …

Μία σειρά φωτογραφιών του που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές ήταν αυτή με τίτλο Identical: Portraits of Twins που είχε φωτογραφήσει και ενώσει τα κεφάλια 40 διαφορετικών δίδυμων αδελφών.

Martin-Schoeller2_M

Martin-Schoeller_M

Δουλειά του υπάρχει μόνιμα στην Smithsonian National Portrait Gallery

Martin-Schoeller4_M

Martin-Schoeller_Fotografiska_Marika-

Αυτός είναι ο περίφημος πια, Martin Schoeller

Martin-Schoeller1_M

Σήμερα συνεργάζεται με τα περιοδικά “National Geographic Magazine”, The New Yorker, “New York Time Magazine”, Time, GQ, καιVogue.

Martin-Schoeller3_M

Martin-Schoeller5_M

rectangle_big_retina

Ένα θαυμάσιο πορτραίτο του Quentin Tarantino με ζουρλομανδύα και λευκά περιστέρια

time fassy

Για όσους αγαπούν τα φωτογραφικά πορτραίτα σας έχω

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here