Τα καλύτερα παιδικά μουσεία

0
522

5_1_d_Exhibits_CurrentExhibits_FireworksOfGlass_HandsOnjpg

Απορώ, πως στον κατάλογο δεν έβαλαν και κάποιο Ελληνικό. Γιατί σ’ αυτόν τον τομέα δεν έχουμε παράπονο!!! Έχουμε πάααααρα πολλά παιδικά μουσεία και μάλιστα εξαιρετικά!

Όταν κάποιες φορές γίνομαι πικρόχολος, και παίρνω ανάποδες, μου λέτε ψυχραιμία και διάφορα τέτοια. Απ’ την άλλη δεν γίνεται να βλέπω όλα αυτά που γίνονται ή που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες και να μην νευριάζω. Σήμερα θα ασχοληθώ με τα παιδιά και με το πώς μεγαλώνουν. Αφορμή μου έδωσε ένα άρθρο που βρήκα σε ένα Αμερικάνικο site που μιλούσε για παιδικά μουσεία.

Λέμε ότι είναι πολύ βασικό για τα παιδιά, να μεγαλώνουν και να διδάσκονται σε χώρους καθαρούς, με αισθητική και υψηλές προδιαγραφές, γιατί αυτά που θα δουν και θα μάθουν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους θα τους «χαρακτηρίσουν» όλη τους τη ζωή. Στην Ελλάδα χοντρικά λοιπόν, τα παιδιά μεγαλώνουν ή με ξενόγλωσσες νταντάδες, ή μόνα τους, με γονείς χωρισμένους ή που αδιαφορούν, και τα «παρκάρουν» μπροστά στην τηλεόραση, ή σε σχολεία που θυμίζουν περισσότερο container παρά αίθουσα διδασκαλίας, με γονείς βιοπαλαιστές που πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα.

Και τα μεν και τα δε είναι παιδιά που δεν αποκτούν γερές ηθικές, κοινωνικές και αισθητικές βάσεις.

Βλέποντας το άρθρο με τα καλύτερα μουσεία για παιδιά, με έπιασε πάλι μελαγχολία. Οι οργανωμένες πολιτείες, τα κράτη που σέβονται τους πολίτες τους, αλλά και οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν χώρους που ενθαρρύνουν το παιχνίδι και τη μάθηση σε έναν μοναδικό συνδυασμό. Έφτιαξαν παιδικά μουσεία που σε αντίθεση με τα μουσεία για «ενήλικες», αυτά τα πολιτιστικά κέντρα έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση των παιχνιδιών με την εκπαιδευτική εμπειρία. Πολύχρωμες εγκαταστάσεις, με χώρους παιχνιδιού και διαδραστικά εργαστήρια ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν την τέχνη παιχνίδι. Θα δείτε φωτογραφίες πιο κάτω και θα δείτε τι εννοώ.

Στον πρόλογο του άρθρου ειρωνευόμουν, όπως ίσως θα καταλάβατε. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μουσεία για παιδιά.

childrenmuseum

Παιδικό Μουσείο Πίτσμπουργκ, ΗΠΑ

Childrens_Disc_05_01

Discovery of  the Desert, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

a02fff5b0642411c6e6b749773dbb717

Incheon, Κορέα

2670bbc9dc6a525545b0b47401092c02

Abasto, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

ExhibitsIconsPlaces_FireworksOfGlass_SlideshowImage_GlassCeiling

Museum of Glass, Σαγκάη, Κίνα

Get_Moving_at_the_Glazer_Children's_Museum

Παιδικό Μουσείο Τέχνης, Φλόριντα, ΗΠΑ

Childrens_Museum_of_Manhattan_212_W83_jeh

Παιδικό Μουσείο Τεχνών, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Main_hall_(c)Youngchae_Park

Στεναχωριέμαι αφάνταστα για όλα αυτά τα παιδάκια στην Ελλάδα που μεγαλώνουν σε αντιαισθητικό περιβάλλον, βλέποντας και ακούγοντας τον κάθε ατάλαντο που πλασάρει η τηλεόραση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.