Το πασίγνωστο εγχώριο street food που δεν χορταίνουν να απολαμβάνουν οι τουρίστες, έχει καταφέρει να γίνει αντικείμενο συζητήσεων και διαφωνιών ανάμεσα σε όσους ζουν στη βόρεια και νότια Ελλάδα. Τυλιχτό, σουβλάκι ή καλαμάκι; Πίτα ή πιτόγυρος; Με ή χωρίς τζατζίκι, πατάτες ή κρεμμύδι, σάλτσα ή με απ’ όλα; Με μια λέξη: σουβλάκι!
Σας το έχω πει ότι είμαι από την Νίκαια, και μια μέρα που πήγα να δω κάποια ξαδέλφια μου στον γειτονικό Κορυδαλλό, μου έκαναν λέει έκπληξη και για φαγητό είχαν παραγγείλει σουβλάκια. Καταλαβαίνετε τι είπα από μέσα μου. Όταν όμως ήρθε το πακέτο και το άνοιξαν πάνω στο τραπέζι μοσχομύρισε ο τόπος. Και όταν δοκίμασα την πρώτη μπουκιά…. Αναστέναξα. Η πίτα είχε αγκαλιάσει θεσπέσιες γεύσεις….
Έλεγα το περιστατικό σε ένα φίλο μου, ο οποίος με βούτηξε και πήγαμε στην Νέα Σμύρνη, στον Λευτέρη, να δοκιμάσω την δική του ανακάλυψη. Γενικά όμως όλη η παρέα είχε να προσθέσει και από ένα νέο σουβλακο-προορισμό. Σας αναφέρω πιο κάτω 5 από τα καλύτερα σουβλατζίδικα. Τα δύο είναι τσεκαρισμένα (Σάλτσα & Λευτέρης). Τα υπόλοιπα τρία εντός ολίγου…
Σάλτσα: Το σουβλακοπωλείο Σάλτσα ξεκίνησε την λειτουργία του το 2010 κι έκτοτε έχει γίνει ένα από τα στέκια του Κορυδαλλού, στο οποίο δίνεται τις περισσότερες φορές μάχη για μια καρέκλα κι ένα σουβλάκι! Όλα τα προϊόντα φτιάχνονται επί τόπου με μεράκι και προσοχή και η «Σάλτσα» σερβίρει τα καλύτερα και πιο ποιοτικά πιάτα. Οι πίτες είναι χειροποίητες και ψημένες στα κάρβουνα ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το γύρο ή τα μπιφτέκια. Σουβλακοπωλείο Σάλτσα, Ταξιαρχών 21, Κορυδαλλός
Το σουβλάκι του Κόλλια: Ο Κωνσταντίνος και ο Νίκος είναι αδέρφια, και ένωσαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο χώρο της εστίασης, για να υλοποιήσουν την ιδέα τους, ανοίγοντας «Το σουβλάκι του Κόλλια». Σήμερα είναι πασίγνωστοι παρέχοντας άριστης ποιότητας γευστικές επιλογές, σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Πρωταγωνιστές δεν θα μπορούσαν παρά να είναι τα ζουμερά, νόστιμα χειροποίητα σουβλάκια, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε τα ορεκτικά και τις σαλάτες. Οι τηγανιτές πατάτες σερβίρονται σε κουβαδάκι. Το Σουβλάκι του Κόλλια, 28η Οκτωβρίου 46, Αργυρούπολη
Ο Κώστας: Η ιστορία του μας πάει πίσω στο 1950. Ένα μικρό μαγαζί που διαθέτει μικρή επίσης ψησταριά και ψήνει από τις εννιά το πρωί μέχρι εξαντλήσεως των προϊόντων, μόνο καλαμάκια και πίτες (αλάδωτες). Ξεκίνησε από την Πλάκα στην Αδριανού και το 2008 μεταφέρθηκε στην οδό Πεντέλης 5. Το μυστικό της υπέροχης γεύσης του Κώστα είναι ότι τηρεί όλες τις συμβουλές του παππού του. Ο Κώτσας, Μητροπόλεως και Πεντέλης 5, Σύνταγμα
Ο Λευτέρης: Από τις αρχές της δεκαετίας του 50 μέχρι σήμερα, «ο Λευτέρης» παραμένει μια βαθιά οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία δουλεύουν οι δυο γιοί του και τα παιδιά τους. Η γεύση από το σουβλάκι τους φέρνει μαζί της ιστορία αλλά και κουλτούρα. Αυθεντική αλλά απλή συνταγή που ξετρελαίνει τον κόσμο, με το τυλιχτό να μην περιέχει μέσα διάφορες «μοντερνιές». Αντιθέτως, ότι κι αν παραγγείλετε, το φτιάχνουν με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο, με στόχο το καλά ψημένο και εξαιρετικής ποιότητας κρέας να αναδείξει τη γεύση του. Όσο για την πίτα; Ψήνεται αλάδωτη στα κάρβουνα! Ο Λευτέρης καταστήματα: Ομήρου 66, Νέα Σμύρνη & Αλεξιουπόλεως 56, Αργυρούπολη
Ρωσίδες: Η κυρία Άννα και η κυρία Σοφία είναι οι δύο αδερφές που κρύβονται πίσω από την επιτυχημένη πορεία αυτού του μικροσκοπικού καταστήματος στην Καλλιθέα, με τη μεγάλη φήμη στα νόστιμα σουβλάκια. Η ταμπέλα με την επιγραφή « σουβλάκι και πιροσκί» φιγουράρει από το 1990 στη γωνία Αναγνωσταρά και Γρυπάρη και εδώ μπορείτε να απολαύσετε σουβλάκι με τρυφερό κρέας μαριναρισμένο από το βράδυ και χωρίς λίπος, φτιαγμένο με ένα μοναδικό τρόπο, σε αλάδωτη πίτα με κόκκινη γλυκιά σάλτσα. Στα συν του καταστήματος το γεγονός, ότι σερβίρει πιροσκί με κιμά, με πατάτα και με τυρί! Είπαμε Ρωσίδες…. Ρωσίδες, Αναγνωσταρά & Γρυπάρη, Καλλιθέα
————————————
Στην ενότητα ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ θα βρείτε άρθρα για βραδινές εξόδους
https://www.nikosonline.gr/category/διασκέδαση/