Τα μπουζούκια κλείνουν

Έφτασε η ώρα, που όπως όλα στην Ελλάδα που περνάνε κρίση και χρειάζονται εξυγίανση, να γίνει το ίδιο και στα μπουζούκια. Στους γνωστούς μεγάλους χώρους- που τους λέμε και «πίστες»- τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτού του τύπου η διασκέδαση τα επόμενα χρόνια θα εκλείψει.

3
1348

Έφτασε η ώρα, που όπως όλα στην Ελλάδα που περνάνε κρίση και χρειάζονται εξυγίανση, να γίνει το ίδιο και στα μπουζούκια. Στους γνωστούς μεγάλους χώρους- που τους λέμε και «πίστες»- τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτού του τύπου η διασκέδαση τα επόμενα χρόνια θα εκλείψει. Τα μπουζούκια θα κλείσουν!

Πρέπει να εφεύρουν κάτι καινούργιο γιατί τα μπουζουκομάγαζα, όσες ανακαινίσεις και να κάνουν, όσο μοντέρνα και να γίνουν, όσο και αν προσπαθούν να κάνουν αυτό που λέει ο λαός – «άλλαξε ο Μανωλιός κι΄ έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», δεν «τραβάνε» πια. Κοινώς ξεψυχάνε…. Με κεράσματα, δωρεάν προσκλήσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, χορούς σωματείων, γεννέθλια και γάμους την βγάζουν… 

BOUZOUKIA, MOUSIKES SKINES, NYXTA, PISTES, ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ, ΠΙΣΤΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, nikosonline.gr

Η κατάσταση: Η επικρατούσα κατάσταση στα μπουζούκια είναι μιας άλλης εποχής και νοοτροπίας. Οι χρηματικές απαιτήσεις μουσικών και τραγουδιστών είναι εξωπραγματικές, εξ ου εξωπραγματικές είναι και οι τιμές των αλκοολούχων ποτών που σερβίρουν. Τιμές που ξεκινούν από 150 και ξεπερνούν τα 200 ευρώ τη φιάλη σου λέει. 

Το κοινό: Το βασικό κοινό που συντηρεί τα μπουζούκια είναι μερικές χιλιάδες. Λίγες χιλιάδες. Τα εκατομμύρια των Ελλήνων ούτε έχουν την δυνατότητα, αλλά ούτε την διάθεση να πάνε στα μπουζούκια. Και το κοινό αυτό που πάει στα μπουζούκια είναι τόσο λίγο που δεν μπορεί να τα κρατήσει ανοικτά ούτε τις Παρασκευές. Όλοι αυτοί οι χώροι ξεκινούν να δουλεύουν Παρασκευές και Σάββατα και μετά από 2-3 βδομάδες δουλεύουν μόνο Σάββατα.

Γι΄ αυτό έχουμε και το φαινόμενο πολλοί τραγουδιστές, απ’ αυτούς που μας λένε ότι είναι εμπορικοί και σούπερ σταρ, να μην βρίσκουν πια δουλειά. Κοινώς δεν τραγουδάνε πουθενά.

BOUZOUKIA, MOUSIKES SKINES, NYXTA, PISTES, ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ, ΠΙΣΤΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, nikosonline.gr

Οι Μουσικές σκηνές όμως σκίζουν

Σε αντίθεση με τα μπουζουκομάγαζα, οι πιο εναλλακτικοί χώροι και οι Μουσικές Σκηνές δουλεύουν πολύ και καθημερινά. Όχι μόνο 2ημερα. Και δουλεύουν ως εξής: Εναλλασσόμενο πρόγραμμα- λίγων παραστάσεων – με γνωστούς ή νέους καλλιτέχνες που κάτι έχουν να πουν και να προτείνουν.

Οι Δευτέρες στην Σφίγγα με τον Κραουνάκη είναι σαν Σάββατα. Τίγκα. Αν τολμήσει ο μαζωνάκης και η Πάολα να δουλέψουν δευτέρες, δεν θα πατήσει ψυχή! Πήγαμε επίσης Δευτέρα στην Τάνια Τσανακλίδου στον κάτω χώρο του Σταυρού του Νότου και δεν έπεφτε καρφίτσα. Τελειώνοντας είπαμε να ανέβουμε στον πάνω χώρο που έπαιζε ο Σωκράτης Μάλαμας. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε πάνω. Ο κόσμος ήταν σαν σταφύλια μέχρι τις σκάλες (φωτογραφία πάνω). Έτσι λοιπόν έχουμε το φαινόμενο μαγαζιά όπως ο Σταυρός του Νότου, το Passport, το Κρεμλίνο, η Σφίγγα, το Faust, κλπ. να έχουν τρομερή επιτυχία και πολύ κόσμο, που ξέρει ότι θα ξοδέψει λίγα χρήματα και θα ακούσει ένα ωραίο πρόγραμμα με καλό ρεπερτόριο και με αισθητική.

BOUZOUKIA, MOUSIKES SKINES, NYXTA, PISTES, ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ, ΠΙΣΤΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, nikosonline.gr

Από την Γιώτα Νέγκα και τους Imam Baildi, μέχρι την Ρένα Μόρφη και την Πέννυ Μπαλτατζή, και από τον Μακεδόνα και τον Σταύρο Σιόλα μέχρι τον Μιχαήλ Τζουγανάκη, τον Γιάννη Κότσιρα και την Μαρίζα Ρίζου – όλοι αυτού του είδους οι καλλιτέχνες κάνουν από 2 μέχρι 8 live και σκίζουν. Ο Κραουνάκης αποτελεί εξαίρεση μια και τα live του στην Σφίγγα τις Δευτέρες μπήκαν στον τέταρτο μήνα…

Και δεν μιλάω για Αλκίνοο Ιωαννίδη, Νατάσα Μποφίλιου ή Γιάννη Χαρούλη που έτσι και εμφανιστούν κάπου γίνεται το σύστριγγλο…..

————————————–

Που τραγουδάει η Παπαρίζου, η Βανδή, ο Χατζηγιάννης…..

Γιατί δεν βρίσκει δουλειά η Παπαρίζου; https://www.nikosonline.gr/%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CF%80%CE%B1/

Έχει τελειώσει η Βανδή; https://www.nikosonline.gr/%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AE/

Τα προβλήματα του Χατζηγιάννη https://www.nikosonline.gr/%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85/

 

Διαβάστε ακόμα

Μπουζούκια και λουκέτο https://www.nikosonline.gr/μπουζούκια-και-λουκέτο/

Δεν πάνε καλά τα μαγαζιά της νύχτας https://www.nikosonline.gr/δεν-πάνε-καλά-τα-μαγαζιά-της-νύχτας/

Η Αθήνα την νύχτα… εκπλήξεις γιοκ! https://www.nikosonline.gr/η-αθήνα-την-νύχτα/

Η Ελληνική μουσική σε… αμηχανία https://www.nikosonline.gr/η-ελληνική-μουσική-σε-αμηχανία-2/

Η Ελληνική μουσική ασθενεί https://www.nikosonline.gr/η-ελληνική-μουσική-ασθενεί/

—————————————————-

 

3 COMMENTS

 1. Η καθηγήτρια μου στη δραματική σχολή μου έλεγε ότι σε περιόδους κρίσης οι μπουζοκλερη κλείνουν και τα θέατρα ανοίγουν. Πολύ χαίρομαι που οι μουσικές σκηνές πάνε τόσο καλά.
  Όσο για τις πίστες – μπουζούκια, μου φαίνεται λογικό όλη αυτή η υπκουλτουρα να παρακμασει. Μια κουλτούρα που απέχει από το καθαρό λαϊκό τραγούδι. Με μουσικές C(l)ope Paste από Τουρκία -Αραβία. Εδώ να επισημάνω ότι δεν έχω τίποτα με την τεχνη αυτών των χωρών, ίσα ίσα προτιμώ να ακούω γνήσια από εκεί τα τραγούδια και όχι από εμάς. Συνεχίζω, με τραγουδιστριες που ντυνονται ούτε σαν ιεροδουλες, ακόμα και αυτές δεν θα φορούσαν αυτά τα κομμάτια που επιλέγουν οι εν λόγω κυρίες. Με θαμώνες που προσπαθούν να αποδείξουν – επιδειξουν μια καθαρά οψιμη ευημερία. Με τις γυναίκες θαμώνες να γίνονται σκεύη ηδονης, σαν κρέατα οι ταλαιπωρες ανεβαίνουν στην πίστα και προσπαθούν να χορεψουν όσο πιο χυδαια μπορούν τσιφτετελι, για να εξασφαλισουν τα βλέμματα θαυμασμού και το πολυπόθητο τίτλο της Γκομενας. Πόσο Β Γ Δ γίνονται ρε πουστη μου.Όσο για τα social media, δεν το συζητώ, το tagging και το posting είναι κανόνας, έτσι για να δείξουν και από εκεί πόσο καλά περνάνε και πόσο υπεργαματοι είναι που με ένα μπουκάλι 15 άτομα κατάφεραν να προβληθούν. Αχ, ρε καημενε Νεοελληνα πως καταντησες έτσι ?

 2. Οσον αφορα τα μπουζουκομαγαζα, το αρθρο εχει σοβαρες ανακριβιες ! Μιλαω απο το σκελος του μουσικου. Η κριση στον χωρο υπαρχει απο το 2002 με αποκορυφωμα το 2008. Απλα, το 2010 εως το 2012 εκλεισαν σχεδον ολα!!! Με αποτελεσμα χιλιαδες μουσικοι και προσωπικο που εργαζονταν να μεινουν ανεργοι !! Το οτι ο κοσμος βλεπει να ανοιγουν καποια, εποχιακα για 1-2 μηνες , με καποιες φιρμες, αυτο δεν σημαινει πως ολα ηταν καλα μεχρι τωρα !!!
  Επιπλεον, οι χρηματικές απαιτήσεις των ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ εξωπραγματικες, ουτε ειναι η αιτια που δεν παν καλα τα μαγαζια. Οι απαιτησεις των τραγουδιστων,ΝΑΙ, ΗΤΑΝ και ΕΙΝΑΙ εξωπραγματικες, οπως τα επιθυμητα κερδη των αεριτζιδων επιχειρηματιων!!!
  Ενας μουσικος σε ενα τριτης κατηγοριας μαγαζι πληρωνωταν γυρω στα 130 ευρω το βραδυ, με την υποχρεωση να κουβαλαει μαζι του ολον τον τεχνολογικο εξολπλισμο που χρειαζεται, καποιων χιλιαδων ευρω (καινουργια οργανα, μηχανηματα ηχου…κτλ) !!!
  Η τελευταια τραγουδιστρια-τραγουδιστης που ανοιγαν το προγραμμα επερναν 300-500 ευρω (χωρις υποχρεωση εξοπλισμου). Οι δευτεροι τραγουδιστες γυρω στο 1000 – 1500 και οι πρωτοι 3000 και πανω. Το βραδυ !!! Βεβαια οι υποχρεωσεις τους ηταν να φερνουν κοσμο στα μαγαζια, μαζι με εξοδα, οπως ρουχα και καλλυντικα.
  Στα πρωτα μαγαζια οι μουσικοι επερναν 350 ευρω, πανω κατω, και οι πρωτοι τραγουδιστες 5000 – 10000 μεχρι… ΑΠΕΙΡΟ… Αλλοι ειχαν και ειδικες συμφωνιες με ποσοστα επι των εισπραξεων.
  Οι μουσικοι επιπλεον επρεπε και πρεπει να παιζουν 5-6 ωρες το βραδυ, και μελετανε σπιτι τους για να ειναι σε φορμα (συν τα χρονια στα ωδεια). Οι τραγουδιστες, ολοι, απο 30-45 λεπτα, εως 1 – 1,5 ωρες ο καθενας, εκτος εξαιρεσεων. ( κοινως, ψιλοκοπριτες…χαχα)

  Αυτα προς αποκατασταση της αληθειας.
  Δυστυχως, η κριση ΜΟΝΟ επιφανειακα εχει αλλαξει την υποκουλτουρα του ελληνα, και μολις πιασει λεφτα στα χερια, του θα ξαναγινουν τα ιδια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.