Τα πάντα για να σωθεί ο πλανήτης

0
538

Leonardo-DiCaprio-UN

Όπως ήδη σας έχω γράψει, με τη συμμετοχή 120 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Σήμερα, πρέπει να θέσουμε τον κόσμο σε καινούργια τροχιά. Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη δύσκολα κερδισμένη ειρήνη, την ευημερία, τις ευκαιρίες για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Δεν βρισκόμαστε εδώ για λόγια, αλλά για να γράψουμε ιστορία», είπε στο ξεκίνημα της συνόδου ο Νοτιοκορεάτης γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Ban Ki-Moon.

Ανταποκρινόμενος στην έκκληση του για συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διαθέσει ποσό ενός δισ. δολαρίων στο ταμείο του ΟΗΕ, που καλείται να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να προσαρμοσθούν στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι χθες, η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα του κόσμου που είχε καταβάλει γενναία εισφορά στο εν λόγω ταμείο, καθώς η Angela Merkel είχε δεσμευθεί, ήδη από τον Ιούλιο, να διαθέσει ένα δισ. δολάρια σε βάθος τετραετίας.

Ο σύμβουλος του Barak Obama για θέματα περιβάλλοντος John Podesta προανήγγειλε πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν τεχνολογική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη διατροφική τους ασφάλεια και στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerri ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ενισχύσει προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, ο Barak Obama επιθυμεί διακαώς να σφραγίσει την προεδρία του με μια διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – κάτι που ελπίζεται να συμβεί ύστερα από 15 μήνες, στο Παρίσι. Αλλά στο εσωτερικό των ΗΠΑ ισχυρές ομάδες πίεσης – ιδίως από τα μεγαθήρια του πετρελαίου και της ενέργειας – και μέλη του Κογκρέσου αντιδρούν στην ιδέα μιας διεθνούς συνθήκης, η οποία θα δεσμεύει την Ουάσιγκτον. Αυτή η απληστία τους θα καταστρέψει τα πάντα.

Βεβαίως σχολιάστηκε αρκετά αρνητικά η ηχηρή απουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τις δύο μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες του κόσμου: την Κίνα, που βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών ως προς την απελευθέρωση αερίων που ενοχοποιούνται για την κλιματική αλλαγή, και την Ινδία, η οποία κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη – στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Κατά την εναρκτήρια τελετή της συνόδου κορυφής, ο Ban Ki-moon πλαισιωνόταν από τον Leonardo Dicaprio, την δημοφιλέστατη Κινέζα ηθοποιό  Li Bingbing και τον Ινδό κάτοχο του βραβείου Νομπέλ για την Ειρήνη, Rajendra Pachauri, ο οποίος ηγείται και της επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

ΟΗΕ, ρύποι, Λεονάρντο Ντικάπριο, ρύπανση του πλανήτη

ΟΗΕ, ρύποι, Λεονάρντο Ντικάπριο, ρύπανση του πλανήτη

ΟΗΕ, ρύποι, Λεονάρντο Ντικάπριο, ρύπανση του πλανήτη

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.