Τα “πελατάκια” ζουν και βασιλεύουν

0
776
Ρουσφέτι

Ρουσφέτι

Αυτή η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Οι Έλληνες αμφισβητούν τους θεσμούς και εμπιστεύονται τις γνωριμίες. Το πελατειακό σύστημα δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ.

  • «Τα συμπεράσματα δεκαοκτάμηνης έρευνας που διεξήχθη από τον Συνήγορο του Πολίτη, και την οποία επιμελήθηκε ομάδα επιστημόνων, είναι ενδεικτικά μιας πολιτικής κουλτούρας που πρέπει να αλλάξει ριζικά.»

Το διάβασα στην «Καθημερινή» και προβληματίστηκα. Οι Έλληνες λέει όλη μέρα ψάχνουν «κονέ» για να κάνουν την δουλίτσα τους, ενδια­φέρονται να βολευτούν – με βάση και τιs γνωριμίες – αλλά σε επίπεδο κοινών αγαθών και δικαιωμάτων δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή. Δεν συμμετέχουν στα κοινά, δεν προσφέρουν, δεν γίνονται εύκολα εθελοντές ή αιμοδότες. Δεν σκέφτονται, τον συμπατριώτη, τον συνάδελφο, τον συνάνθρωπο, τον γείτονα κι’ αυτό δημιουργεί έλλειμμα εσωτερικής δημοκρατίας. Γιατί η δημοκρατία δεν είναι μόνο ιδεολογικές αντιπαραθέ­σεις, έχει να κάνει με το πως ζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Δεν γίνεται δηλαδή να χτίσεις μια δημοκρατία με «σταρχιδισμό», με «ωχαδελφισμό», με βολεψάκηδες και με παρτάκηδες.

Γι’ αυτό έχουμε κι αυτούς τους πολιτικούς. Πολιτικοί που αποκαλούν τον λαό «Τα πελατάκια» μου. Γιατί έτσι βολεύει.

  • «Κάνε μου το ρουσφέτι, για να σε ψηφίσω».
  • «Ψήφισε με και εγώ θα βολέψω τον γιό και την κόρη σου».

Επιπροσθέτως, μετά από έρευνες διαπιστώ­νεται ότι στην Ελλάδα έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στα άτομα του οικογενειακού μας πε­ριβάλλοντος και αμφισβητούμε με καχυποψία τους θεσμούς. Στην Ευρώπη, αντιθέτως, έχουμε χαλαρή εμπιστοσύνη στο οικογενειακό περιβάλλον και ισχυρή εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Στο εξωτερικό οι θεσμοί έχουν και το κύρος και την ηθική. Αυτό που λέμε νόμιμο και ηθικό υπάρχει έξω. Κάτι που είναι νόμιμο δεν μπορεί να μην έχει στοιχεία ηθικής.

Νίκος Μουρατίδης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.