Τα πιο διάσημα logos του κόσμου

Ήταν από εκείνα τα απογεύματα που ζαλισμένος από την ζέστη, έκανα στον εαυτό μου διάφορες χαζές ερωτήσεις. Αναρωτήθηκα κάποια στιγμή λοιπόν ποια να είναι άραγε τα πιο διάσημα logo του πλανήτη. Έψαξα να βρω και βρήκα μόνο Αμερικάνικα.

0
1096

Ήταν από εκείνα τα απογεύματα που ζαλισμένος από την ζέστη, έκανα στον εαυτό μου διάφορες χαζές ερωτήσεις. Αναρωτήθηκα κάποια στιγμή λοιπόν ποια να είναι άραγε τα πιο διάσημα logo του πλανήτη. Έψαξα να βρω και βρήκα μόνο Αμερικάνικα.

Αμερικάνικα λέγοντας, εννοώ αυτά που οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν πιο εύκολα. Γιατί αν ρωτούσες Έλληνες, την Ford ας πούμε δεν θα την έβαζαν στην δεκάδα σίγουρα. Θα έβαζαν όμως την ΕΒΓΑ. Ή για τους Βρετανούς ας πούμε το logo του Harrods σημαίνει πολλά σε αντίθεση με άλλους λαούς που δεν λέει τίποτα. Οι Αμερικάνοι που τρελαίνονται να φτιάχνουν λίστες – και είναι μανούλες σ’ αυτά- έδωσαν στην δημοσιότητα τα 10 δημοφιλέστερα λογότυπα εταιριών και προϊόντων που είναι τα πιο αναγνωρίσιμα. Μην βιαστείτε να πείτε ότι η Coca Cola είναι στο Νο 1, γιατί μπορεί και να μην είναι……

LOGOS, FAMOUS LOGO, ΛΟΓΟΤΥΠΑ, ΔΙΑΣΗΜΑ LOGO, NIKE, COCA-COLA, GOOGLE, nikosonline.gr

10. Google

Και η εταιρία και το λογότυπο εμφανίστηκαν το 1998. Σχεδιαστές του logo είναι ο Ρωσοαμερικανός Sergey Brin που αργότερα το εξέλιξε η Βραζιλιάνα Ruth Kedar. Το αρχικό λογότυπο κράτησε για ένα χρόνο περίπου και το 1999 παρουσιάστηκε η μορφή που του έδωσε η Ruth Kedar, όπου και χρησιμοποιήθηκε για 11 χρόνια. Τώρα άλλαξε πάλι λίγο….

LOGOS, FAMOUS LOGO, ΛΟΓΟΤΥΠΑ, ΔΙΑΣΗΜΑ LOGO, NIKE, COCA-COLA, GOOGLE, nikosonline.gr, bURGER King

9. Burger King

Η εταιρία και το λογότυπο δημιουργήθηκαν το 1954, και σχεδιαστής είναι η εταιρία κολοσσός των brands, Sterling Brands, που το 1998 έδωσε την οριστική τωρινή μορφή του. To Burger King είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα τροφίμων του κόσμου.

LOGOS, FAMOUS LOGO, levi's, ΛΟΓΟΤΥΠΑ, ΔΙΑΣΗΜΑ LOGO, NIKE, COCA-COLA, GOOGLE, nikosonline.gr

8. Levis

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1850 και λογότυπο απέκτησε 40 χρόνια μετά, το 1890. Αρχικοί εμπνευστές ήταν η εταιρία Landor Associates, και σήμερα το logo της Levis υπάρχει σε δύο μορφές. Μια απλή με το λογότυπο σε κόκκινο φόντο και το άλλο με τα δύο άλογα, που παραπέμπει στην αντοχή των παντελονιών της Levis. Από το 1936 το λογότυπο που χρησιμοποιείται κυρίως είναι τα λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο.

LOGOS, FAMOUS LOGO, ΛΟΓΟΤΥΠΑ, McDONALD'S, ΔΙΑΣΗΜΑ LOGO, NIKE, COCA-COLA, GOOGLE, nikosonline.gr

7. McDonalds

Όταν η εταιρία ιδρύθηκε το 1940, έφτιαξαν και το πρώτο, σχεδόν πρόχειρο logo. Το 1962 έδωσαν στον σχεδιαστή Jim Schindler εντολή για κάτι πιο επίσημο. Το σημερινό λογότυπο ξεκίνησε από το 1960, όπου γεννήθηκε η ιδέα των δύο χρυσών (κίτρινων) αψίδων που θυμίζουν το γράμμα Μ. Εμπνευστής ο Stanley Meston.

LOGOS, FAMOUS LOGO, ΛΟΓΟΤΥΠΑ, MERCEDES, ΔΙΑΣΗΜΑ LOGO, NIKE, COCA-COLA, GOOGLE, nikosonline.gr

6. MercedesBenz

Εδώ έχουμε την περίπτωση που το λογότυπο προηγήθηκε της εταιρίας. Το έφτιαξαν το 1902, το τελειοποίησε ο Gottlieb Daimler το 1909, και η εταιρία ιδρύθηκε το 1926. Το αρχικό λογότυπο της DMG (Daimler Motors Corporation) παρουσιάστηκε το 1902 και δεν είχε καθόλου το γνωστό αστέρι με τις τρεις ακτίνες. Είχε μόνο την λέξη “Mercedes” μέσα σε ένα οβάλ σχήμα. Έκτοτε εξελίχθηκε μέχρι να αποκτήσει την σημερινή του μορφή. Το λογότυπο με το αστέρι των τριών ακτινών δεν χρειάζεται πια την λέξη Mercedes για να γίνει αναγνωρίσιμο.

LOGOS, FAMOUS LOGO, ΛΟΓΟΤΥΠΑ, PEPSI, ΔΙΑΣΗΜΑ LOGO, NIKE, COCA-COLA, GOOGLE, nikosonline.gr

5. Pepsi

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1893 και το λογότυπο έγινε το 1898. Έκτοτε η εταιρία “τρώγεται με τα ρούχα της” και αλλάζει συνέχεια λογότυπα. Πάντα αναλαμβάνουν κάποιες μεγάλες εταιρίες να τα φτιάξουν, μετά από λίγο δεν τους αρέσουν και δίνουν την δουλειά σε άλλη εταιρία… Και έτσι πάει λέγοντας. Για τους γνωρίζοντες αυτό λέγεται: Κινήσεις πανικού. Το 1962 έβγαλαν και εντελώς την λέξη Cola, και έκτοτε το προϊόν ονομάζεται σκέτα: Pepsi. Πάντως από το 1971 μέχρι το 2005, το λογότυπο έχει αλλάξει 5 φορές.

LOGOS, FAMOUS LOGO, ΛΟΓΟΤΥΠΑ, APPLE, ΔΙΑΣΗΜΑ LOGO, NIKE, COCA-COLA, GOOGLE, nikosonline.gr

4. Apple

Το 1976 παρουσιάστηκε και η Εταιρία και το λογότυπο της. Ο πρώτος δημιουργός ήταν ο Ronald Wayne (1976), μετά ο Rob Janoff (1977), ύστερα η εταιρία Landor Associates (1984), και τελικά η ίδια η Apple (1998, 1998-2007). Την αρχική ιδέα με το μήλο του Νεύτωνα μέχρι την τωρινή, λες και τις χωρίζουν αιώνες. Ο Steve Jobs το 1977 έδωσε εντολή να γίνουν νέες απόπειρες για λογότυπα. Ήταν η χρονιά που μπήκε και η δαγκωματιά στο μήλο….

LOGOS, FAMOUS LOGO, ΛΟΓΟΤΥΠΑ, FORD, ΔΙΑΣΗΜΑ LOGO, NIKE, COCA-COLA, GOOGLE, nikosonline.gr

3. Ford

Από το 1903 και η εταιρία και το πρώτο της λογότυπο, το οποίο εξελίχθηκε από τον Childe Harold Wills, το 1907. Η εταιρία Ford Motor ήταν η τρίτη εταιρία αυτοκινήτων του Henry Ford. Η πρώτη πτώχευσε, η δεύτερη έγινε Cadillac και έτσι έφτιαξε την τρίτη. Από το 1927 το λογότυπο δεν έχει αλλάξει καθόλου.

LOGOS, FAMOUS LOGO, ΛΟΓΟΤΥΠΑ, ΔΙΑΣΗΜΑ LOGO, NIKE, COCA-COLA, GOOGLE, nikosonline.gr

2. CocaCola

Στο Νο2 η Coca Cola; Ουάου! Ποιος θα το περίμενε. Το 1886 ιδρύθηκε η εταιρία και το λογότυπο της που δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό. Ο Frank Mason Robinson το 1887, σχεδίασε τα γράμματα της Coca Cola όπως τα ξέρουμε, και από τότε σιγά σιγά με μερικές αλλαγές έχουν γίνει εντελώς σύγχρονα.

LOGOS, FAMOUS LOGO, ΛΟΓΟΤΥΠΑ, ΔΙΑΣΗΜΑ LOGO, NIKE, COCA-COLA, GOOGLE, nikosonline.gr

1. Nike

Η εταιρία Νάϊκ…. λέγεται Νάϊκι. Γιατί είναι από την Ελληνική λέξηνίκη” (was inspired by Nike, the namesake Greek goddess of victory). ΟΚ, το ξεκαθαρίσαμε, θα το λέμε σωστά απο δω και πέρα;  Πάμε πάρα κάτω. Ιδρύθηκε το 1964 και το λογότυπο της παρουσιάστηκε το 1971, αλλά από το 1978 έχει πάρει την οριστική του μορφή. Και με διάφορες παραλλαγές φτάσαμε σήμερα να χρησιμοποιείται μόνο το σχέδιο χωρίς την λέξη Nike, και να είναι το πιο αναγνωρίσιμο logo του πλανήτη.

———————————

Στην ενότητα COSMOS θα βρείτε πολλά άρθρα με θέματα και προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο.

http://www.nikosonline.gr/category/cosmos/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.