Ο κορυφαίος μοντέρνος αρχιτέκτονας

Κατόπιν παρότρυνσης οικογενειακού φίλου προσανατολίστηκε στις αρχιτεκτονικές σπουδές και με αυτήν την προοπτική μαθήτευσε στη σχολή αρχιτεκτονικού σχεδίου (Σχολή Αρχιτεκτονικών Μελετών) η οποία απευθυνόταν σε σπουδαστές του Ε.Μ.Π το οποίο, όπως όλες οι σχολές, υπολειτουργούσε την περίοδο της κατοχής.

5
771

Ύστερα από παρότρυνση οικογενειακού φίλου προσανατολίστηκε στις αρχιτεκτονικές σπουδές και με αυτήν την προοπτική παρακολούθησε τη σχολή αρχιτεκτονικού σχεδίου, η οποία απευθυνόταν σε σπουδαστές του Ε.Μ.Π το οποίο όμως, όπως όλες οι σχολές, υπολειτουργούσε την περίοδο της κατοχής.

Το 1945 έφυγε απ’ την Ελλάδα με υποτροφία για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Παρίσι, στην Ecole des Beaux Arts, το 1952 τελειώνει τον κύκλο σπουδών του στη σχολή και το 1953 παρουσιάζει τη διπλωματική του εργασία με θέμα «Μικρόπολις – Αυτόνομη οικιστική μονάδα». Το ταλέντο, οι σκέψεις και το όραμα του τον έκαναν έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής γενιάς.

Τάκης Ζενέτος, αρχιτέκτων

Ο Tάκης Ζενέτος ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 από εύπορη οικογένεια κοσμηματοπωλών. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Παρίσι (από το 1945), ήταν μαθητής του Le Corbusier και αποφοίτησε το 1954. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1956, όπου άρχισε να δημιουργεί την καριέρα του. Πρόκειται για έναν από τους πλέον ταλαντούχους και αντισυμβατικούς αρχιτέκτονες που έχουν υπάρξει στη χώρα μας. Μέσα στην επόμενη 20ετία αποτέλεσε μια ξεχωριστή περίπτωση στα ελληνικά πράγματα.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 δημιούργησε μια σειρά από κατοικίες που έδωσαν το στίγμα του.

Τάκης Ζενέτος, αρχιτέκτων, σπίτι Καβούρι

Το σπίτι στο Καβούρι (1959-1961) με τον τολμηρό πρόβολο του εξώστη ο οποίος αιωρείται στον αέρα, δείχνει το ενδιαφέρον του για την εκμετάλλευση της θέας.

Τάκης Ζενέτος, αρχιτέκτων

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα  άνοιξε σε συνεργασία με τον Μαργαρίτη Αποστολίδη γραφείο μελετών. Τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του δραστηριότητας ήταν ιδιαίτερα γόνιμα. Τα πρώτα τους έργα ήταν εντυπωσιακά και ανάμεσα τους το εργοστάσιο του Φιξ στην Λεωφόρο Συγγρού. Ωστόσο, μέχρι το 1962 παρέμεινε ουσιαστικά άγνωστος. Σε μία εποχή στην οποία κυριαρχούσε η μαζική, η πρόχειρη δόμηση, ο Ζενέτος υποστήριζε ότι η ανθρώπινη κατοικία πρέπει να είναι το υψηλότερο και πλέον πολυτελές προϊόν του σύγχρονου πολιτισμού. Θεωρούσε απαραίτητη την κατάργηση του κύβου κουτιού της μοντέρνας κατοικίας και την ενσωμάτωση της στο περιβάλλον. Την περίοδο εκείνη η Αθήνα ζούσε την εποχή της  αντιπαροχής και της καταστροφής των παλαιότερων κτιρίων και την ανέγερση κακότεχνων πολυκατοικιών που στέγασαν τους  επαρχιώτες που θέλησαν να γίνουν αστοί. 

Του ανατέθηκε επίσης, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, το υπαίθριο θέατρο στο Λυκαβηττό.

Τάκης Ζενέτος, αρχιτέκτων

Ένα πολύ ιδιαίτερο έργο του είναι το στρογγυλό σχολείο στον Άγιο Δημήτριο, με ένα σχεδιασμό εντελώς πρωτοποριακό. Το σχολείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται μέσα στην χούντα -το 1970 και παραδόθηκε το 1974. Και ήταν ένα σχολείο που δεν έμοιαζε με κανένα. Το κυκλικό σχήμα του κτιρίου σχημάτιζε μια εσωτερική αυλή και διέθετε 36 αίθουσες. Ο Ζενέτος από τότε είχε προβλέψει ότι η διδασκαλία θα περιλάμβανε και τη ψηφιακή τεχνολογία, τη χρήση υπολογιστών συνδεδεμένους με βιβλιοθήκες και έναν πυρήνα οπτικοακουστικών μέσων. Βέβαια το σχολείο λειτουργεί σαν ένα κανονικό σχολείο, μακριά από το όραμα του σε σχέση με τις εξελίξεις στην εκπαίδευση. 

Ο Ζενέτος δεν ασχολήθηκε μόνο με τη σχεδίαση κτιρίων, αλλά ασχολήθηκε εκτενώς με τη πολεοδομία και την “ηλεκτρονική πολεοδομία”. Η πρώτη δημοσίευση της «Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας» έγινε το 1963 στο περιοδικό Αρχιτεκτονική. Επρόκειτο για το όραμα του για τις μελλοντικές πόλεις. Η άποψη του Ζενέτου ήταν πως το μέλλον των πόλεων βρίσκεται στον… αέρα.

Όλα τα παραπάνω, καθιστούν τον Ζενέτο έναν πραγματικά πρωτοπόρο αρχιτέκτονα και μια μοναδική περίπτωση στα Ελληνικά πράγματα.

Ο Ζενέτος όμως είχε ήδη οραματιστεί την εξέλιξη της πόλης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Δύση. Είχε προβλέψει τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα επηρέαζαν τη ζωή και τις δραστηριότητες του ανθρώπου και τα επόμενα χρόνια θα προσπαθούσε να διατυπώσει τη δική του άποψη για την ιδανική μορφή της και να χτίσει κτίρια που θα την υπηρετούσαν.

Η πίστη του σε μια ζωή εν εξελίξει που διαρκώς προσβλέπει στο μέλλον τον αποξένωσε από την παρούσα ζωή.

Τάκης Ζενέτος, αρχιτέκτων

Ο Τάκης Ζενέτος αυτοκτόνησε στις 28 Ιουνίου του 1977 πηδώντας από το παράθυρο του γραφείου του στο Κολωνάκι.

Τάκης Ζενέτος, αρχιτέκτων, σχολείο, στρογγυλό

Αεροφωτογραφία του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Αγ. Δημητρίου, έργου του Τάκη Ζενέτου (1969)

Τάκης Ζενέτος, αρχιτέκτων, Φιξ, Συγγρού

Το εργοστάσιο του ΦΙΞ στην Συγγρού, που τώρα με άλλη όψη φιλοξενεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Το ότι κατέστρεψαν την αρχιτεκτονική του Ζενέτου μου έδωσε την ιδέα και γι’ αυτό εδώ το αφιέρωμα.

Τάκης Ζενέτος, αρχιτέκτων, θέατρο Λυκαβηττού

Όταν του ανέθεσαν το θέατρο του Λυκαβηττού, αμέσως οραματίστηκε ένα θέατρο μέσα στα βράχια, σαν αχιβάδα.

Τάκης Ζενέτος, αρχιτέκτων

Στην ενότητα ΑΝΤΡΕΣ θα βρείτε άρθρα για πολλούς διάσημους άντρες

https://www.nikosonline.gr/category/άντρες/

——————————

nikosonline.gr

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Τάκης Ζενέτος, αρχιτέκτων

 

5 COMMENTS

  1. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ….Προφητευσε το μελλον,δηλαδη το δικο μας παρον….(ηλεκτρονικη πολεοδομια).Σχεδιασε μ ευρηματικοτητα ….. Γι αυτό η αγανακτηση για τον ακρωτηιασμο του εργου του…του εργοστασίου ΦΙΞ..ειναι μεγαλη και ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ,ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΝΑ ΤΟ ΜΑΣΚΑΡΕΨΟΥΝ ….ΣΑΝ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ…

  2. Καμία αναφορά στην αρχική πηγή που αφορά (μεγάλα τμήματα) του κειμένου; Γιατί εδώ βλέπω copy-paste από το προσψπικό μου ιστολόγιο. Γιατί;

  3. Τα στοιχεία τα βρήκα σε 2-3 μεριές στο internet…. Δεν κάνω copy paste ποτέ. Απλά παίρνω στοιχεία και γράφω το δικό μου άρθρο…. Αν έχω πάρει και από σας- σας ευχαριστώ εκ των υστέρων.

  4. Κύριε Billy, ή κ.billyeurope, ή κ. Vasileios Androutsos …. Τώρα μόλις είδα τα ολοκληρωμένα σχόλια σας στο ΦΒ και σας ζητώ συγνώμη αν κάποια στοιχεία για το άρθρο μου τα πήρα από το προσωπικό σας ιστολόγιο. Δεν τα έκλεψα -ίσως τα δανείστηκα. Εσείς στην σελίδα σας στο ΦΒ γιατί κλέψατε και βάλατε φωτογραφία προφίλ τον Γάλλο κωμικό ηθοποιό Λούϊ ντε Φινές;;;;;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.