Τα σχολεία στην Ιαπωνία…

Οι Ιάπωνες είναι γνωστοί για τη νοημοσύνη, την καλή υγεία και το γερό ανοσοποιητικό τους, αλλά και για την ευγένεια και την ευεξία τους. Τι είναι αυτό όμως, που τους κάνει τόσο μοναδικούς σαν έθνος; Πώς γίνεται να είναι τόσο διαφορετικοί και τόσο πρωτοποριακοί σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο;

2
3027

Οι Ιάπωνες είναι γνωστοί για τη νοημοσύνη, την καλή υγεία και το γερό ανοσοποιητικό τους, αλλά και για την ευγένεια και την ευεξία τους. Τι είναι αυτό όμως, που τους κάνει τόσο μοναδικούς σαν έθνος; Πώς γίνεται να είναι τόσο διαφορετικοί και τόσο πρωτοποριακοί σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο;

Γίνεται, διότι οι Ιάπωνες πιστεύουν πως τα πάντα πηγάζουν από την παιδική ηλικία – και ως εκ τούτου έχουν δώσει απίστευτη βάση και προτεραιότητα στο εκπαιδευτικό τους σύστημα, που είναι μοναδικό στον κόσμο και άψογο! Οι Ιάπωνες πιστεύουν πως η σωστή συμπεριφορά προηγείται των γνώσεων.

Διαβάστε κάποια χαρακτηριστικά του Ιαπωνικού εκπαιδευτικού συστήματος που ζηλεύει όλος ο κόσμος.

Στα σχολεία της Ιαπωνίας οι μαθητές δε δίνουν εξετάσεις μέχρι και την Τετάρτη δημοτικού, δηλαδή μέχρι να γίνουν 10 ετών. Μετά, γράφουν μόνο μερικά τεστ. Τα σχολεία εκεί, στα 3 πρώτα χρόνια της μαθητικής ζωής των παιδιών, στοχεύουν να τους καλλιεργήσουν τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς. Τα τρία πρώτα χρόνια δεν κρίνονται οι γνώσεις, αλλά τα παιδιά εκπαιδεύονται να σέβονται τους συνανθρώπους τους και να είναι ευγενικά με τα ζώα και τη φύση. Επίσης μαθαίνουν να είναι γενναιόδωροι, συμπονετικοί και να έχουν ενσυναίσθηση. Εκτός από όλα αυτά, τα παιδιά διδάσκονται τον αυτοέλεγχο, την ομαδική δουλειά και το αίσθημα της δικαιοσύνης.

Τα σχολεία στην Ιαπωνία, Japan, Schools, Ιάπωνες μαθητές, nikosonline.gr

Ενώ τα περισσότερα σχολεία και πανεπιστήμια στον κόσμο ξεκινούν το ακαδημαϊκό τους έτος το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, στην Ιαπωνία ο Απρίλιος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί την έναρξη του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού έτους. Η πρώτη μέρα του σχολείου συμπίπτει συχνά με ένα από τα πιο όμορφα φυσικά φαινόμενα, την εποχή που ανθοφορούν οι κερασιές. Να σας πω ακόμα πως το σχολικό έτος χωρίζεται σε 3 τρίμηνα: 1 Απριλίου – 20 Ιουλίου, 1 Σεπτεμβρίου – 26 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου – 25 Μαρτίου. Οι Ιάπωνες μαθητές κάνουν 6 εβδομάδες διακοπές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έχουν επίσης από ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων το χειμώνα και την άνοιξη.

Τα περισσότερα ιαπωνικά σχολεία δεν έχουν επιστάτες ή φύλακες. Οι μαθητές καθαρίζουν και προσέχουν μόνοι τους το σχολείο τους.

Τα σχολεία στην Ιαπωνία, Japan, Schools, Ιάπωνες μαθητές, nikosonline.gr

Οι μαθητές πρέπει να καθαρίζουν τις αίθουσες διδασκαλίας, τα κυλικεία, αλλά ακόμη και τις τουαλέτες μόνοι τους. Όσον αφορά την καθαριότητα, χωρίζονται σε μικρές ομάδες και τους ανατίθενται συγκεκριμένες αρμοδιότητες που τις αναλαμβάνουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι η απαίτηση από τους μαθητές να καθαρίζουν οι ίδιοι τους χώρους του σχολείου τους, τους διδάσκει να εργάζονται σε μια ομάδα και να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Εκτός αυτού, όταν αφιερώνουν χρόνο και προσπάθεια για την καθαριότητα, αυτομάτως τα παιδιά σέβονται το δικό τους έργο και το έργο των άλλων παιδιών.

Μια άλλη καινοτομία είναι πως στα ιαπωνικά σχολεία, το κολατσιό παρέχεται από το ίδιο το σχολείο σε ένα τυποποιημένο γεύμα, για να εξασφαλίσει την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών. Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το μεσημεριανό γεύμα για τους μαθητές μαγειρεύεται σύμφωνα με ένα τυποποιημένο μενού που αναπτύσσεται, όχι μόνο από ειδικευμένους σεφ αλλά και από επαγγελματίες του τομέα της υγείας. Όλοι οι μαθητές τρώνε στην τάξη μαζί με τον δάσκαλο. Αυτό βοηθά και στην οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια μετά το σχολείο είναι πολύ δημοφιλή στην Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες μαθητές παρακολουθούν 8 ώρες μάθημα στο σχολείο, αλλά μελετούν ακόμη και τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Εκτός από τα παραδοσιακά μαθήματα, οι Ιάπωνες μαθητές διδάσκονται επίσης ιαπωνική καλλιγραφία και ποίηση.

Τα σχολεία στην Ιαπωνία, Japan, Schools, Ιάπωνες μαθητές, nikosonline.gr

Σχεδόν όλοι οι μαθητές πρέπει να φορούν στολή.

Το ποσοστό της σχολικής φοίτησης στην Ιαπωνία είναι περίπου 99,99%, και επίσης οι Ιάπωνες μαθητές δεν κάνουν κοπάνες, ούτε φθάνουν αργά στο μάθημα. Επιπλέον, περίπου το 91% των μαθητών της χώρας ανέφερε ότι ποτέ ή μόνο σε μερικά μαθήματα, αγνόησε το μάθημα του δασκάλου.

Τα σχολεία στην Ιαπωνία, Japan, Schools, Ιάπωνες μαθητές, nikosonline.gr

Στην τελευταία τάξη του γυμνασίου, οι Ιάπωνες μαθητές πρέπει να εξεταστούν σε ένα πολύ σημαντικό διαγώνισμα, που κρίνει το μέλλον τους. Ένας μαθητής μπορεί να επιλέξει ένα κολλέγιο στο οποίο θα ήθελε να πάει κι αυτό το κολλέγιο έχει μια συγκεκριμένη απαίτηση βαθμολογίας. Εάν ένας φοιτητής δεν επιτύχει τη βαθμολογία αυτή, πιθανότατα δεν μπορεί να εισαχθεί στο συγκεκριμένο κολλέγιο. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός και μόνο το 76% των αποφοίτων των σχολείων συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους μετά το γυμνάσιο. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η περίοδος προετοιμασίας για την είσοδο στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποκαλείται «κόλαση εξετάσεων».

Τα σχολεία στην Ιαπωνία, Japan, Schools, Ιάπωνες μαθητές, nikosonline.gr

Έχοντας περάσει από την «κόλαση των εξετάσεων», οι Ιάπωνες φοιτητές κάνουν συνήθως ένα μικρό διάλειμμα. Σε αυτή τη χώρα, η περίοδος της φοίτησης στο πανεπιστήμιο θεωρείται συχνά ως τα καλύτερα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Μερικές φορές, οι Ιάπωνες ονομάζουν την περίοδο αυτή ως «διακοπές» πριν από την εργασία.

Τα σχολεία στην Ιαπωνία, Japan, Schools, Ιάπωνες μαθητές, nikosonline.gr Τα σχολεία στην Ιαπωνία, Japan, Schools, Ιάπωνες μαθητές, nikosonline.gr Τα σχολεία στην Ιαπωνία, Japan, Schools, Ιάπωνες μαθητές, nikosonline.gr

Διαβάστε επίσης

Σχολικά κτίρια στην Ελλάδα. Είμαστε χαμένοι από χέρι: https://bit.ly/2X3U2k5

Εκκλησία και σχολεία: https://bit.ly/2X9C3sE

Ελληνικό νηπιαγωγείο στα 100 καλύτερα κτίρια του κόσμου: https://bit.ly/2M8a1ww

Τα σχολεία στην Ιαπωνία, Japan, Schools, Ιάπωνες μαθητές, nikosonline.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ομόλογό οτι μου άρεσε πολύ το άρθρο αλλα το καλύτερο ήταν.. οι μαθητές καθαρίζουν μονοι τους την αίθουσα.. καλαααα εδω στην Ελλάδα εαν τολμήσει και ζητήσει ο δάσκαλος κατι παρόμοιο τα παιδιά θα φωνάξουν κλαίγοντας τους καφρογονείς!! και θα τον βρίζουν εως τα δέκατα γεννοφάσκια του.. όποιος εχει την τύχη να εχει φίλο δάσκαλο,δασκάλα θα εχει ακουσει για το τι τραβάνε απο τους μικρούς κακομαθημένους Χίτλερ και του απαράδεκτους γονείς που ο δασκαλακος τόλμησε να κανει παρατήρηση στο βλαστάρι τούς..

  2. Βρέθηκα εδώ μέσω το The 2Night Show 24/5/2017, όπου και αναφέρεται η σελίδα.
    Συγχαρητήρια για το πολύ καλοστημένο blog. Ίσως χρειάζεται ένα “επικοινωνήστε μαζί μας” στην αρχική.
    – Σε ότι αφορά τους Ιάπωνες, είναι αποδεδειγμένα ένας ιδιαίτερος λαός και συνδέονται με την τελειότητα και την ποιότητα.
    Αν επιθυμείτε να τους θαυμάσετε περισσότερο ρίξτε μια ματιά εδώ (Youtube: Japanese precision): https://www.youtube.com/watch?v=4p0DsVPkyZg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.