Ελλάδα: Τα 10 πιο γοητευτικά αξιοθέατα

2
132

spinaloga6

Κάθε χρόνο το πασίγνωστο ταξιδιωτικό site Trip Advisor συγκεντρώνει τις αξιολογήσεις των εκατομμυρίων μελών του και παρουσιάζει τα δικά του βραβεία σε διάφορες κατηγορίες, τα Travelers Choice.

Όταν λοιπόν οι απανταχού ταξιδιώτες εκλήθησαν να ψηφίσουν για την Ελλάδα, έγινε χαμός. Λείπουν αρκετά από την δεκάδα, και αυτό να μας γίνει μάθημα, για να μάθουμε να διαφημίζουμε τους θησαυρούς μας, όσο πρέπει. Είναι ανεπίτρεπτο να μην ξέρουν οι ξένοι, τον ναό του Επικουρίου Απόλλωνα, την Βεργίνα, την Σαμοθράκη, τα αρχαία της Σαντορίνης, την Κνωσό, τα Ενετικά κάστρα της Ρόδου, το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας και τόσα άλλα…..

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Ελλάδας, όπως τα ψήφισαν οι χρήστες του Trip Advisor.

lofos-filopappou

  1. Ο λόφος της Ακρόπολης

Η περίφημη Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μέτρων περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μέτρα και το μεγαλύτερο πλάτος είναι 150 μέτρα Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά προπύλαια

parthenonas2. Παρθενώνας

Ο Παρθενώνας όπως όλοι ξέρουμε είναι ναός, χτισμένος προς τιμήν της Θεάς Αθηνάς προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας στην Αρχαία Ελλάδα.

meteora23. Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από το πέτρωμα ψαμμίτη, οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

4109963517_94aaf9c86d_o4. Δελφοί

Οι Δελφοί από την αρχαιότητα ονομάζονταν και ομφαλός της γης. Επίσης, ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφυκτιονίας. Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄. Τους επόμενους αιώνες η πόλη παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε οριστικά την περίοδο των Σλαβικών επιδρομών.

Θησείο-Ναός-του-Ηφαίστου-938x5335. Ναός Ηφαίστου, Θησείο

Ο Ναός του Ηφαίστου (αποκαλούμενος και Θησείο) είναι ένας από τους πλέον διατηρημένους αρχαίους ναούς του ελληνικού χώρου. Ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήφαιστο και στην Εργάνη Αθηνά. Βρίσκεται στην περιοχή του Θησείου, που πήρε το όνομά του λόγω της παλιάς, σήμερα αναθεωρημένης απόδοσης του ναού στο Θησέα. Ο ναός του Ηφαίστου είναι προσβάσιμος για το κοινό, καθώς αποτελεί τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς και είναι χτισμένος πάνω στο λόφο του Αγοραίου Κολωνού. Είναι δωρικού ρυθμού, περίπτερος, εξάστυλος ναός, κτισμένος ίσως από τον αρχιτέκτονα Ικτίνο από πεντελικό μάρμαρο. Έχει 13 κίονες σε κάθε πλευρά μήκους και 6 κατά πλάτος. Ο σηκός του χωρίζεται σε πρόναο, κυρίως ναό και οπισθόδομο.

Το Trip Advisor προτρέπει τους μελλοντικούς επισκέπτες ποια μέρη αξίζει να επισκεφθούν.

o-hozoviotissa-900_16. Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας (Αμοργός)

Η περίφημη αυτή εκκλησία, βρίσκεται στην Νότια, απόκρημνη, αλίμενη ακτή της Αμοργού, φωλιασμένο μέσα σε αγκαθωτούς, απειλητικούς βράχους, είναι ορατό μόνον από το πέλαγος, που απλώνεται απέραντο κάτω από τα βράχια, 300μ. υψηλά. Η κάτασπρη, απέριττη όψη του εναρμονίζεται θαυμαστά με τα πολύχρωμα ανώμαλα βράχια. Μόνον από κοντά διαγράφονται οι λευκοί γεωμετρικοί όγκοι και τα αυστηρά γραμμικά περιγράμματα του κτιρίου που, με την συνεργεία του φωτός, δημιουργούν την αίσθηση πολυεπίπεδης επιφάνειας.

Rhodes0337. Ακρόπολη Λίνδου

Ακρόπολη της Λίνδου λέγεται η τοποθεσία του ναού του 4ου αιώνα π.Χ. που ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά. Η Ακρόπολη είναι μία από τις πολλές ιστορικές τοποθεσίες της Ελλάδας που μπορείτε να την επισκεφτείτε με τα πόδια ή με ένα ταξί της Λίνδου ή ακόμα με γαϊδουράκι. Για να ανεβεί κάποιος το λόφο της Ακρόπολης χρειάζονται περίπου 15 λεπτά περπάτημα. Στον ιερό βράχο της ακρόπολης της Λίνδου μπορείτε να δείτε τα ιπποτικά τείχη, την ελληνιστική εξέδρα, βωμούς και βάσεις αγαλμάτων, την Ελληνιστική στοά, ένα ανάγλυφο καράβι, το Ναό της Παρθένου Λινδίας Αθηνάς, έναν ναό του Αγίου Ιωάννου του 13ου αιώνα πέρα από το συγκλονιστικό θέαμα της γαλανής θάλασσας και της λευκής Λίνδου.

spinalonga.gr8. Σπιναλόγκα

Έγινε πασίγνωστη από το best seller βιβλίο της Victoria Hislop. Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Το αρχαίο του όνομα ήταν Καλυδών, αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς ονομάστηκε στα λατινικά “spina lunga” (προφορά: σπίνα λούνγκα), που σημαίνει «μακρύ αγκάθι». Από αυτή την ονομασία και με παράφραση το νησάκι πήρε την σημερινή του ονομασία. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του.

8671726.e60f3b21.6409. Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Η αρχική του χρήση ήταν για παγανιστικές και λατρευτικές τελετές και μετέπειτα έγινε χώρος θεάτρου. Το θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένο στο θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό. Είναι χτισμένο στη δυτική πλαγιά του Κυνόρτιου όρους, βρίσκεται κοντά στο σημερινό Λυγουριό της Αργολίδος και ανήκει στο Δήμο Επιδαύρου. Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής.

σ

10. Ερμής του Πραξιτέλη

Ο Ερμής του Πραξιτέλη είναι ένα αρχαίο ελληνικό αριστουργηματικό μαρμάρινο σύμπλεγμα που απεικονίζει τον θεό Ερμή να κρατά τον μικρό Διόνυσο. Αποδίδεται, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, στον Πραξιτέλη και ανακαλύφθηκε το 1877 στον σηκό του ναού της Ήρας στην Ολυμπία. Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Χρονολογείται γύρω στο 343 π.Χ., στη μετάβαση από την ύστερη κλασική στην πρώιμη ελληνιστική γλυπτική (φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης)

2 COMMENTS

  1. ΚΑΠΩΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΜΟΝΟ Ο
    ΕΡΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ-ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ-
    ΑΛΛΑ ΟΧΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
    ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here