Την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει τα 12 χρόνια λειτουργίας του, έχοντας διανύσει την πιο δύσκολη χρονιά του, αφού παρέμεινε κλειστό για περισσότερους από έξι μήνες λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19.
Ευτυχώς σήμερα το Μουσείο συνεχίζει τη λειτουργία του ανανεωμένο και την ημέρα των γενεθλίων του θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με μειωμένη γενική είσοδο (5 ευρώ).
Παράλληλα θα εγκαινιάσει μία νέα θεματική παρουσίαση με τίτλο «Μαραθώνας – Σαλαμίνα. Στα ίχνη του μύθου και της ιστορίας».
Στην παρουσίαση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους αρχαιολόγους του Μουσείου για τους Περσικούς πολέμους και τη σημασία τους για τον δυτικό κόσμο, για τους πρωταγωνιστές τους και τον ρόλο των θεών, για τη συμβολή της μάχης του Μαραθώνα στη νικηφόρα ναυμαχία της Σαλαμίνας, για το τίμημα που πλήρωσε η Ακρόπολη και τον τρόπο που η Αθήνα το μετουσίωσε σε δημιουργία, καθώς και για το πώς οι μεγάλες στιγμές της ιστορίας αποτυπώνονται στα εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης.
Πληροφορίες: Ελληνικά: 12 μεσημέρι, 4 μ.μ. & 6 μ.μ. / Αγγλικά: 10 π.μ. & 2 μ.μ.
Συμμετοχή: Έως 8 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Εγγραφές γίνονται την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η χρήση προστατευτικής μάσκας (δεν παρέχεται από το Μουσείο) και ατομικής ακουστικής συσκευής whisper (παρέχεται από το Μουσείο) είναι υποχρεωτική.
Κόστος συμμετοχής: Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου.
Μετά την ημέρα των γενεθλίων του (20/6) το Μουσείο θα συνεχίσει να προσφέρει την παρουσίαση στους επισκέπτες του κάθε Παρασκευή και Κυριακή. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα www.theacropolismuseum.gr.
Το Μουσείο
Το Μουσείο Ακρόπολης κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του, καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως και την Ρωμαϊκή.
Στις 20 Ιουλίου του 2009, πραγματοποιήθηκαν, μεγαλοπρεπώς, τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία του Προέδρου της ΕΕ. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανού, σε μετόπη του Παρθενώνα. Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ.
Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε τέσσερα επίπεδα ενώ ένα πέμπτο στεγάζει τους βοηθητικούς χώρους όπως το εστιατόριο, το πωλητήριο και την αίθουσα επισήμων.
Το επίπεδο της ανασκαφής βρίσκεται κάτω από το κτήριο του μουσείου και κατέστη επισκέψιμο στο τέλος του 2011.
Διακρίσεις για το Μουσείο
Τον Μάιο του 2013 η βρετανική εφημερίδα Sunday Times κατέταξε το Μουσείο της Ακρόπολης στην 3η θέση στη σχετική λίστα με τα 50 καλύτερα Μουσεία του κόσμου.
Το νέο κτήριο του μουσείου βρέθηκε ανάμεσα στις έξι επικρατέστερες υποψηφιότητες για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Mies van der Rohe». Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2011 στη Βαρκελώνη.
Τον Νοέμβριο του 2010 σε διαγωνισμό της Ένωσης Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας ψηφίσθηκε ως το Καλύτερο Μουσείο του Κόσμου.
Η διεθνής καλλιτεχνική επιθεώρηση The Art Newspaper κατέταξε το μουσείο της Ακρόπολης στην 25η θέση ανάμεσα στα 100 πιο δημοφιλή μουσεία τέχνης στον κόσμο για το 2010, με 1.355.720 επισκέπτες.
Ένα εύρημα από τον ναό της Αθηνάς Νίκης: Νότια ζωφόρος. Πρόκειται πιθανότατα για την αναπαράσταση της νικηφόρας μάχης των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα το 490 π.Χ., στην οποία πρωτοστάτησαν οι Αθηναίοι. Ένας Έλληνας οπλίτης, στα αριστερά, βοηθά έναν συμπολεμιστή του, ο οποίος καταρρέει από το χτύπημα του βέλους ενός πέρση τοξότη που εικονίζεται στα δεξιά. Στο κέντρο ένας Έλληνας με ασπίδα στο αριστερό χέρι καταδιώκει έναν πέρση ιππέα, τη στιγμή που ένας ακόμα Πέρσης κείτεται στο έδαφος νεκρός.
ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Γιατί τσιμέντο στην Ακρόπολη; https://bit.ly/3hkrQq0
Αλέξανδρος Μάντης: η «ψυχή» της Ακρόπολης https://bit.ly/2z1hO5K
Έργα στην Ακρόπολη: https://bit.ly/387FHuO
Για πιο εύκολη πρόσβαση στην Ακρόπολη: https://bit.ly/2X5j5ox
Δείτε πως χτίστηκε η Ακρόπολη (video): https://bit.ly/3rLQjY9
20 ευρώ για την Ακρόπολη: https://bit.ly/3aXy77W
Καταρρέει ο βράχος της Ακρόπολης: https://bit.ly/38SlRTA
Καθαρίζουν το χώρο γύρω από την Ακρόπολη: https://bit.ly/351GbR7
Τι θα γίνει το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης; https://bit.ly/384xzv2
Φως στην Ακρόπολη- σκοτάδι στην Ελλάδα: https://bit.ly/386kAsX
VINTAGE
Η λάμψη του Παρθενώνα: https://bit.ly/3nalWXI
Ο Marlon Brando στην Ακρόπολη: https://bit.ly/3aZBKdr
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Barak Obama στο Μουσείο της Ακρόπολης
Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping (Σι Τζινπινγκ) κατά την επίσκεψη του στο Μουσείο της Ακρόπολης
————————————————