Τα 13 καλύτερα Ελληνικά βιβλία των 10 τελευταίων χρόνων
Μερικά μπορεί να τα έχουμε διαβάσει, κάποιο μπορεί να το είδαμε στο σινεμά, άλλο στο θέατρο και για κάποια ίσως διαβάσαμε ενθουσιώδεις κριτικές. Η ουσία είναι μία, τα βιβλία που ακολουθούν έκαναν αίσθηση και σύσσωμοι οι βιβλιοκριτικοί στην χώρα μας τα κατέταξαν ως κορυφαία. Κορυφαία της ελληνικής λογοτεχνίας κατά τη δεκαετία 2010-2019.
Η λίστα που ακολουθεί δεν είναι με αξιολογική σειρά. Φτιάχτηκε με γνώμονα την πρωτοτυπία του θέματος τους, την χρήση της γλώσσας, τις κριτικές που έχει αποσπάσει κάθε βιβλίο, τις πωλήσεις του, τα βραβεία που έχει πάρει και την μετάφραση/ κυκλοφορία του στο εξωτερικό.
Μένης Κουμανταρέας “Η σειρήνα της ερήμου” (Πατάκης)
Το τελευταίο βιβλίο του Έλληνα λογοτέχνη που έμελλε να κυκλοφορήσει μετά την δολοφονία του. Και αυτό το βιβλίο είναι ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο του Κουμανταρέα, έναν κόσμο με περίεργους τύπους, ονειρικούς κόσμους, ταξιδιάρικη διάθεση, βόλτες στην πόλη και πάντα με μια κριτική ματιά.
Ισίδωρος Ζουργός “Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο” (Πατάκης)
Ο Ισίδωρος Ζουργός είναι ο συγγραφέας που αγαπάει πολύ ο κόσμος και μ’ αυτό το βιβλίο του καταλαβαίνουμε απόλυτα το γιατί. Ποιος άλλος κάθεται να γράψει ένα τόσο ωραίο μυθιστόρημα για την Ευρώπη του 17ου αιώνα; Ένας αιώνας που καθόρισε το μέλλον της, με όλα όσα συνέβαιναν στην Βασιλευομένη Αγγλία, στην Αγία Πετρούπολη των Τσάρων και στο Άμστερνταμ της ελεύθερης σκέψης και των νέων ιδεών.
Θωμάς Κοροβίνης “Ο γύρος του θανάτου” (Άγρα)
Όχι μόνο πήρε το μεγάλο κρατικό βιβλίο αλλά έγινε και θεατρική παράσταση. Λένε πως η ιστορία του Αρίστου, αυτού που αποκαλούσαν “Δράκο του Σέιχ Σου”, μέσα από την πένα του Κοροβίνη, αποτελεί το πιο ευρηματικό, μυθιστόρημα της δεκαετίας.
Ρέα Γαλανάκη “Η άκρα ταπείνωση” (Καστανιώτης)
Το βιβλίο που απέσπασε το βραβείο “Μπαλκάνικα” και περιγράφει τα πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης, μας θυμίζει γιατί η Γαλανάκη είναι η πιο σπουδαία, ίσως, συγγραφέας του σύγχρονου ελληνικού κόσμου. Αυτού εδώ και του… άλλου.
Κάλλια Παπαδάκη “Δενδρίτες” (Πόλις)
Ευρωπαϊκό βραβείο και η καταξίωση της Παπαδάκη στο σύμπαν των Ελλήνων λογοτεχνών, εκτός από των κινηματογραφιστών, μετά τον ξεχωριστό “Ήχο του ακάλυπτου”.
Μάρω Δούκα “Γιατί εμένα η ψυχή μου” (Πατάκης)
Το να συνοψίσεις αυτά που θέλεις να πεις σε ένα διήγημα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μην υποτιμάτε ποτέ τα διηγήματα. Και η Μάρω Δούκα, όταν το 2012 έβγαλε αυτήν την συλλογή διηγημάτων, απέδειξε ότι δεν είναι μόνο η εκπρόσωπος του μεγάλου ιστορικού μυθιστορήματος. Τα 17 αυτά διηγήματα που τα είχε γράψει μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, μιλούν: για την κρίση που ερχόταν, για την ανεργία, την απώλεια, τη μοναξιά, τους πολιτικούς πρόσφυγες, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους μετανάστες, τον πόλεμο, την κυριαρχία της ελεύθερης αγοράς σ’ ένα εφιαλτικό, αν και άδηλο, μέλλον. Αλλά και για την αλληλεγγύη, την αγάπη, την αναζήτηση, τη μνήμη, τον λόγο και την τέχνη που επιμένουν…
Δημοσθένης Παπαμάρκος “Γκιακ” (Αντίποδες)
Σύμφωνα με τους βιβλιοκριτικούς ήταν η απόλυτη έκπληξη. Οι περισσότεροι έγραψαν ότι είναι το βιβλίο της δεκαετίας. Ίσως επειδή ένας άγνωστος μέχρι πρότινος συγγραφέας απέδειξε πως μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στους κορυφαίους με μοναδικό όπλο την γραφή του.
Ζυράννα Ζατέλη “Ηδονή στον κρόταφο” (Καστανιώτης)
Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στα Ελληνικά γράμματα η Ζυράννα εντυπωσίασε. Και σαν περσόνα αλλά και ως συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1951 στην Θεσσαλονίκη και έζησε εκεί ως το 1969 που τελείωσε το Λύκειο. Τρία χρόνια μετά, σπούδασε θέατρο και εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο και στο ραδιόφωνο, μα τα εγκατέλειψε γρήγορα. Το 1973 μετά από περιπλάνηση στο εξωτερικό βρέθηκε στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον της στράφηκε στο γράψιμο και το 1984 κυκλοφορεί την “Περσινή αρραβωνιαστικιά”, το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα. Το 1993 καθιερώνεται με το μυθιστόρημα “Και με το φως του λύκου επανέρχονται”, το οποίο βραβεύεται τον επόμενο χρόνο με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Έκτοτε έχει πάρει κι’ άλλα βραβεία, και έχει μεταφραστεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Η “Ηδονή στον κρόταφο” είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ του μαγικού πολύχρωμου κόσμου της Ζυράννας Ζατέλη.
Σταύρος Ζουμπουλάκης “Η αδερφή μου” (Πόλις)
Το αναγνωστικό κοινό έμεινε με το στόμα ανοικτό. Το νέο διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Σπαρακτικό και εξομολογητικό είναι το βιβλίο που απέδειξε πως η αλήθεια, όταν βγαίνει από την ψυχή, ξεπερνάει όλα τα best seller μυθιστορήματα.
Χρήστος Οικονόμου “Κάτι θα γίνει, θα δεις” (Πόλις)
Δεν είναι μόνο ότι έδωσε το στίγμα του ελληνικού νεορεαλισμού, φωτίζοντας τις υποβαθμισμένες περιοχές του ελληνικού κόσμου, αλλά και ότι μεταφράστηκε στο εξωτερικό και θεωρήθηκε ο κατεξοχήν σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας.
Γιώργος Συμπάρδης “Υπόσχεση Γάμου” (Μεταίχμιο)
Οι καθημερινοί, απτοί ήρωες έχουν κατακτήσει, δικαιωματικά, το δικό τους μερτικό στο σύμπαν της μεταπολιτευτικής πεζογραφίας και εδώ βρίσκουν ζωή στο καλύτερο, ίσως, μυθιστόρημά του.
Ιωάννα Καρυστιάνη “Μικρά Αγγλία” (Καστανιώτης)
Γεμάτο πόνο, ομορφιά και αγάπη για την Άνδρο και τους κλειστούς καημούς, ένα βιβλίο που κέρδισε το κοινό με την αλήθεια και τη ζωντάνια των χαρακτήρων και της γλώσσας του και ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη. Μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες και απέσπασε θαυμάσιες κριτικές παντού.
——————————————————————————–
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα 10 πιο μοσχοπουλημένα βιβλία του κόσμου: https://bit.ly/35PQ1Xb
ΟΙ 10 μεγαλύτεροι λογοτεχνικοί έρωτες όλων των εποχών: https://bit.ly/3fmyetU
Τα βιβλία με την μεγαλύτερη επιρροή: https://bit.ly/3nKd6kj
Τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών: https://bit.ly/378HbTM
Τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία: https://bit.ly/3pTfgA4
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Μένης Κουμανταρέας: Τον δολοφόνησαν https://bit.ly/2rFBw3E
Γιώργος Ιωάννου: Εικόνα πολύτιμη https://bit.ly/2BscERO
Πηνελόπη Δέλτα: Ήταν μανιοκαταθλιπτική; https://bit.ly/2WWXs9d
Θοδωρής Καλλιφατίδης: Ο μεγάλος Έλληνας της Σουηδίας https://bit.ly/3fJ0neq
Κική Δημουλά: Η πιο αγαπητή Ελληνίδα ποιήτρια https://bit.ly/376ge2I
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο άγιος των Ελληνικών γραμμάτων https://bit.ly/38vMhsQ
Μανώλης και Λούλα Αναγνωστάκη: Τα αδέλφια https://bit.ly/2Hpusjj
Ιωάννης Συκουτρής: Αυτοκτόνησε γιατί ήταν gay; https://bit.ly/2wismiX
Μάνος Ελευθερίου: Έφυγε στα 80 του https://bit.ly/39zHLtv
——————————————————–
Μια Κυριακή μεσημέρι στο μπαλκόνι του Ντίνου Πετράτου, με τον Γιώργο Παυριανό και την υπέροχη Ζυράννα.