Τελειώνετε… τα χρόνια περνάνε

Έλεος πια σ’ αυτήν την χώρα. Όλα βαδίζουν με ρυθμό χελώνας. Έχουν περάσει 10 χρόνια από την αποκάλυψη αυτού του σπουδαίου μνημείου κι ακόμα έτσι είναι. Δέκα χρόνια ρε μαλάκες, άχρηστοι, ανίκανοι, τεμπέληδες και χαραμοφάηδες.

0
2366

Έλεος πια σ’ αυτήν την χώρα. Όλα βαδίζουν με ρυθμό χελώνας. Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από την αποκάλυψη αυτού του σπουδαίου μνημείου κι ακόμα έτσι είναι. Πάνω απο δέκα χρόνια ρε μαλάκες, άχρηστοι, ανίκανοι, τεμπέληδες και χαραμοφάηδες.

Μας έχουν φάει οι συζητήσεις, οι διαλέξεις, τα μικροσυμφέροντα, η γραφειοκρατία και πάνω απ’ όλα η ανικανότητα των αρμοδίων για λύσεις και δημιουργία. Το Αρχαίο θέατρο Αχαρνών χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. και είχε διάρκεια ζωής έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 1.500-2.000 θεατές. Έχει αποκαλυφθεί ένα μέρος του, και εκεί έχουμε μείνει.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ, "ΔΙΑΖΩΜΑ", ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ,

Διαβάστε πως έχει η ιστορία αυτού του σπουδαίου μνημείου

Πριν δέκα χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2007 αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα, κατά τη διάρκεια εκσκαφής για την ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο στο κέντρο του σημερινού Δήμου Αχαρνών, το θέατρο του αρχαίου αττικού δήμου των Αχαρνών. Ένα μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας- όπως όλοι ομολόγησαν.

Την ύπαρξή του μαρτυρούσαν δύο σημαντικότατες επιγραφές του β΄ μισού του 4ου αι. π.Χ. Η μέχρι τώρα ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως μια ολόκληρη κερκίδα με 11 σειρές καθισμάτων από ασβεστολιθικούς δόμους σε ημικυκλική διάταξη. Έχουν επίσης ανασκαφεί τμήματα κερκίδων, ενώ έχουν αποκαλυφθεί τμήμα της χαλικοστρωμένης ορχήστρας, μικρό τμήμα του διαζώματος και ο αποχετευτικός αγωγός του θεάτρου. Το υπόλοιπο τμήμα του θεάτρου βρίσκεται κάτω από σύγχρονα κτίσματα. Και εκεί είναι το θέμα μας. Γκρεμίστε τα, κλείστε τους δύο δρόμους, φέρτε στο φως ολόκληρο το θέατρο, φτιάξτε τον περιβάλλοντα χώρο και παραδώστε το στον κόσμο. Αυτά μας δίνουν και τρώμε, ο πολιτισμός και τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι η βαριά μας βιομηχανία. Αποζημιώστε τους ιδιοκτήτες και ασχοληθείτε με το να αναδείξετε το αρχαίο θέατρο. Φοβάστε να γκρεμίσετε 2 παράγκες και μια φρικτή πολυκατοικία; Ή μήπως την εκκλησία- που δίπλα σε κάθε αρχαίο μνημείο, τσουπ, έχτιζαν μια εκκλησία;!!!

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ, "ΔΙΑΖΩΜΑ", ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ,

Στο εξωτερικό κάθονται και ασχολούνται με χιλιάδες μαλακίες φτιάχνοντας πλατείες και πεζόδρομους για ψύλλου πήδημα, και εμείς εδώ με θέατρο του 4ου π.Χ αιώνα και ακόμα το κουβεντιάζουμε…. Έλεος.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ, "ΔΙΑΖΩΜΑ", ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ,

Το θέατρο χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. και είχε διάρκεια ζωής έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 1.500-2.000 θεατές περίπου. Ο χώρος φιλοξενούσε μουσικούς και ωδικούς αγώνες, παραστάσεις αρχαίου θεάτρου και επίσημες τελετές (αναγγελίες ψηφισμάτων κ.ά.) του αρχαίου δήμου. Ο μόνος που ασχολείται σοβαρά –ναναι καλά ο άνθρωπος –είναι ο κ. Σταύρος Μπένος και το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, που στόχο έχουν την ολοκλήρωση της ανασκαφής και την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου, την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασής του και την ένταξή του στην καθημερινή ζωή του σύγχρονου Δήμου Αχαρνών.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ, "ΔΙΑΖΩΜΑ", ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ,

Ο Σταύρος Μπένος για όσους δεν γνωρίζουν, είναι τοπογράφος-μηχανικός και πολιτικός. Υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004 ) και στην Β’ Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας. Όταν η πολιτική του έφερε μια αναγούλα, την παράτησε και σήμερα είναι πρόεδρος του σωματείου Διάζωμα, μιας Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων. Τον σέβομαι απόλυτα και τον θαυμάζω.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ, "ΔΙΑΖΩΜΑ", ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ,

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ, "ΔΙΑΖΩΜΑ", ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ,

Αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα

ΛΕΣΒΟΣ: Αρχαίος τάφος κάτω απ’ τον δρόμο https://bit.ly/38SoJhj

Ένα μουσείο στον βυθό των Αντικυθήρων https://bit.ly/2IUaduU

ΔΩΔΩΝΗ: Οι μικροί εθελοντές αρχαιολόγοι… https://bit.ly/2UcxNbp

ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ: Υπέροχη αρχαιολογική έρευνα https://bit.ly/2TTL35U

ΕΡΕΤΡΙΑ: Άνοιξε μετά από 40 χρόνια… https://bit.ly/2vx5nAI

Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Ανοικτό και για το κοινό… https://bit.ly/2IW7Ozy

Η γραφιστική αναγέννηση των Δελφών https://bit.ly/39YgrFZ

Αναστηλώνουν το Δεσποτικό https://bit.ly/2WvedtV

Έχετε πάει στην Κεχροπουλα; https://bit.ly/2wddX7W

Βρέθηκε ο ναός της Αρτέμιδος στην Εύβοια https://bit.ly/2QlSDDX

Ασύλητος τάφος βρέθηκε στην Ιεράπετρα https://bit.ly/2x08K3m

Τελικά είναι ο τάφος του Αριστοτέλη; https://bit.ly/2UasTMc

ΚΩΣ: Ο ναός του Ασκληπιού https://bit.ly/33nm65X

 

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ, "ΔΙΑΖΩΜΑ", ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ,

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.