Ο Stephen Hawking (Στήβεν Χόκινγκ), έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και έκανε τρία παιδιά.
Αυτός ο σπουδαίος επιστήμονας της εποχής μας, είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου (A Brief History of Time) έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας κάθε ρεκόρ.
O Στήβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking, 8 Ιανουαρίου 1942 – 13 Μαρτίου 2018), ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.
Ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χόκινγκ επίσης ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.
Από μικρός έδειξε ότι είναι διάνοια και με την βοήθεια της – πολύ ιδιόρρυθμης – οικογένειας του κατάφερε να μπει στα μεγαλύτερα κολέγια και πανεπιστήμια της χώρας. Ο Χόκινγκ ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Οκτώβριο του 1959 σε ηλικία 17 ετών, και είχε υπολογίσει ότι μελέτησε περίπου 1000 ώρες κατά τη διάρκεια των τριών ετών του στην Οξφόρδη. Ακολούθως τον δέχτηκε και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Εκεί πρώτα του διαγνώστηκε η ασθένεια κινητικών νευρώνων. Ήταν 21 ετών και οι γιατροί του έδιναν ένα προσδόκιμο ζωής δύο ετών.
Η πρώτη του σύζυγος Τζέιν Γουάιλντ (Jane Wilde), του έδωσε τρία παιδιά. Τον Ρόμπερτ, που γεννήθηκε τον Μάιο του 1967, την Λούσυ, που γεννήθηκε το 1970 και τον Τίμοθι, που γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1979. Εδώ είναι με τα δύο πρώτα.
“Ευφυΐα είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή” Stephen Hawking
Το βιβλίο του A Brief History of Time, εκδόθηκε το 1988 και έγινε ένα από μεγαλύτερα bestseller όλων των εποχών. Πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε 20 χρόνια, και μεταφράστηκε σε πάνω από 21 γλώσσες.
Στην διάρκεια της ζωής του, γνώρισε απίστευτη δημοσιότητα. Η αρρώστια του σε συνδυασμό με τις σκέψεις, τα βιβλία του και τις διαλέξεις του, τον έφερναν πάντα στην πρώτη γραμμή. Παρ΄ όλο που σωματικά χειροτέρευε, πνευματικά ήταν σαν καθαρό κρύσταλλο. Η σύζυγος του, γνώρισε και ερωτεύτηκε έναν άλλο άντρα, αλλά αποφάσισε να μην χωρίσει, και να διατηρήσει τη σχέση της πλατωνική. Στο γάμο τους όμως επικρατούσαν εντάσεις για πολλά χρόνια. Η Jane αισθάνθηκε συντετριμμένη από την παρείσφρηση στην οικογενειακή ζωή τους των απαραίτητων νοσοκόμων και των βοηθών. Ο αντίκτυπος της προσωπικότητάς του ήταν προκλητικός για τους συναδέλφους και τα μέλη της οικογένειας, και σε μια συνέντευξη της η Jane είπε: «έφτασα στο σημείο να του λέω ότι δεν είναι ο Θεός». Επίσης οι απόψεις του σχετικά με τη θρησκεία ήρθαν σε αντιπαράθεση με την ισχυρή χριστιανική πίστη της, και οδήγησαν σε πλήρη αποξένωση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Χόκινγκ έζησε πλάι σε μία από τις νοσοκόμες του, την Ελέιν Μέισον. Έτσι άφησε την Jane και παντρεύτηκε την Έλεν- το 1995.
“Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία.” Stephen Hawking
Αριστερά η πρώτη του γυναίκα και δεξιά η δεύτερη
Μετά το δεύτερο γάμο του, η οικογένεια Χόκινγκ αισθάνθηκε αποκλεισμένη και περιθωριοποιημένη από τη ζωή του. Λίγο μετά την αλλαγή του αιώνα, η οικογένεια ανησυχούσε όλο και περισσότερο ότι ο επιστήμονας δεχόταν σωματική κακοποίηση. Πραγματοποιήθηκαν έρευνες της αστυνομίας, αλλά έκλεισαν αφού ο Χόκινγκ αρνήθηκε να κάνει καταγγελία. Το 2000, ο Χόκινγκ και η Ελέιν χώρισαν ήσυχα, και μετά από αυτό, απέκτησε και πάλι στενότερες σχέσεις με τη Τζέιν, τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Ήταν υποστηρικτής του Εργατικού κόμματος, αποκάλεσε την εισβολή στο Ιράκ του 2003 ένα «έγκλημα πολέμου», μποϊκόταρε ένα συνέδριο στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές του έναντι των Παλαιστινίων, έκανε εκστρατεία για τον πυρηνικό αφοπλισμό, και είχε υποστηρίξει την έρευνα των βλαστικών κυττάρων, την καθολική υγειονομική περίθαλψη, καθώς και δράσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Το 2002, μετά από μια ευρεία ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το BBC τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τους 100 Μεγαλύτερους Βρετανούς.
“Ο Θεός όχι μόνο παίζει ζάρια με το σύμπαν, αλλά και τα ρίχνει τόσο μακριά, που δεν μπορούμε να δούμε τι έφερε.” Stephen Hawking
Ο Hawking και ο Θεός / Είχε δηλώσει ότι δεν είναι θρησκευόμενος κατά τη συνήθη έννοια και πίστευε ότι «το Σύμπαν διέπεται από τους νόμους της επιστήμης. Οι νόμοι μπορεί να αποφασίστηκαν από τον Θεό, αλλά ο Θεός δεν παρεμβαίνει για να τους καταργήσει.» Είχε πει. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian, ο Χόκινγκ φάνηκε ξεκάθαρα ότι θεωρούσε την έννοια του Παραδείσου ως μύθο, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή και ότι μια τέτοια ιδέα ήταν ένα «παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».
Ο πρόεδρος Obama βραβεύει τον επιστήμονα. Είχε κερδίσει εκατοντάδες βραβεία και μετάλλια, και το εκατοντάδες δεν είναι υπερβολή.
Διαβάστε επίσης: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για τον Στίβεν Χόκινγκ https://bit.ly/2KD5ZWV
———————————————–
Ο Eddie Redmayne, παίζοντας τον Stephen Hawking στην ταινία The Theory of Everything, κέρδισε το Oscar Α΄ αντρικού ρόλου, και γενικά σάρωσε όλα τα βραβεία. Διαβάστε το άρθρο που του έγραψα: https://www.nikosonline.gr/υποκλίνομαι/
——————————————————-
Για να θυμηθούμε και μερικές σκηνές από την ταινία
The Theory of Everything – Official Trailer (Universal Pictures) HD
Η αλήθεια είναι οτι, δεν γνωρίζω την επιστήμη του, αλλά η κατάσταση του τον βοήθησε να γίνει ευρύτερα γνωστός και αυτό που είπε ότι” το σύμπαν δημιουργήθηκε από τον Θεό αλλά δεν παρεμβαίνει” έχει αναίρεση από μόνο του. Δυστυχώς για αυτον, υπάρχουνε και άλλοι επιστήμονες σύγχρονοι οι οποίοι έχουν παραδεχτεί ότι, όσο ο άνθρωπος ανακαλύπτει κάτι σχετικά με το σύμπαν εμφανίζεται κάτι άλλο αγνωστο, οπότε η ανθρώπινη φύση θα φτάσει μέχρι εκεί που ο Θεός έχει αποφασίσει η το σύμπαν.
Δύναμη ψυχής!! Είδα την ταινία…με συγκλόνισε….Όσο για ρεπορτάζ σου…ουδέν σχόλιον…Είσαι Θεός!!
Το να είσαι άθρησκος έχει κάποια λογική…Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει ότι ο καθολικισμός και η μικρή της αδελφή η ορθοδοξία, έχουν λερώσει με πολύ αίμα τα χέρια τους… Θα ήταν φοβερό να πιστεύει κάποιος ότι έχουν την ευλογία του Θεού… Αλλά το να είσαι άθεος όχι…
Το να πιστεύει κανείς πως η ζωή προήλθε από τυφλή τύχη απαιτεί περισσότερη πίστη από το να πιστεύει στη δημιουργία. Ο αστρονόμος Ντέιβιντ Μπλοκ παρατήρησε: «Ο άνθρωπος που δεν πιστεύει σε έναν Δημιουργό πρέπει να έχει περισσότερη πίστη από εκείνον που πιστεύει. Διακηρύσσοντας ότι δεν υπάρχει Θεός, αυτός ο άνθρωπος κάνει μια γενικευμένη, αναπόδεικτη δήλωση—θέτει ένα αξίωμα που βασίζεται σε πίστη».