Η καθαρότητα της Ελληνικής φυλής

Πρόσφατα διατύπωσα τις απόψεις μου περί καθαρότητας της φυλής μας και δέχτηκα, ρατσισμό, βρισιές, κακεντρεχή σχόλια, μέχρι απειλές. Όπως πολλές χώρες και πολλοί λαοί, η σύγχρονη Ελλάδα και οι Έλληνες είναι αποτέλεσμα διαφόρων προσμίξεων. Προσμίξεις που έγιναν τα αρχαία χρόνια και την κάθοδο βόρειων λαών, από την Ρωμαϊκή κυριαρχία, την Οθωμανική αυτοκρατορία που διήρκεσε 4 αιώνες, τους Ενετούς, τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, κλπ. κλπ. Είναι αστείο λοιπόν να μιλάμε για συνανθρώπους μας και να τους χαρακτηρίζουμε: Αρβανίτες, Τουρκόσπορους, Βλάχους, τσιγγάνους, γύφτους…. Είναι αστείο να είμαστε ρατσιστές.

5
2379

Πρόσφατα διατύπωσα τις απόψεις μου περί καθαρότητας της φυλής μας και δέχτηκα ρατσισμό, βρισιές, κακεντρεχή σχόλια, μέχρι και απειλές.

Όπως πολλές χώρες και πολλοί λαοί, η σύγχρονη Ελλάδα και οι Έλληνες είναι αποτέλεσμα διαφόρων προσμίξεων. Προσμίξεις που έγιναν από τα αρχαία χρόνια και την κάθοδο βόρειων λαών, από την Ρωμαϊκή κυριαρχία, την Οθωμανική κατοχή που διήρκεσε 4 αιώνες, τους Ενετούς κλπ. κλπ. Είναι αστείο λοιπόν να μιλάμε για συνανθρώπους μας και να τους χαρακτηρίζουμε: Αρβανίτες, Τουρκόσπορους, Βλάχους, τσιγγάνους, γύφτους…. Είναι αστείο στην τελική να είμαστε ρατσιστές.

Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, την θρησκεία, το φύλο, είτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, είναι ο φυλετικός ρατσισμός. Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Ως εκ τούτου, με τη θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες.

Αποφάσισα να ψάξω το θέμα της “καθαρότητας” της φυλής μας, και διάβασα πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα-ανάμεσα στα οποία και ένα της Εύης Κιόρρι και του Χρήστου Δεμέτη (24 Media).

Λοιπόν που λέτε, ο άνθρωπος εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο πριν από 46.000 έως 59.000 χρόνια. Τι σχέση έχουμε εμείς με εκείνον τον άνθρωπο; Μπορούμε να μιλάμε για “ελληνικό DNA”; Μοιάζουμε γενετικά περισσότερο με τους Ιταλούς ή με τους Τούρκους; Ποια είναι η ταυτότητα μας σήμερα;

Η σχέση των σύγχρονων κατοίκων της Ελλάδας βρίσκεται σε άμεση γονιδιακή συνάφεια με τους προγόνους τους, μέσα όμως από προσμείξεις. Οι πρόγονοι μας ήταν υπεύθυνοι για πολιτισμικές και γονιδιακές ανταλλαγές και “μεταγγίσεις” προς άλλους λαούς και δέχθηκαν και εκείνοι διαφοροποιήσεις και ανέπτυξαν σχέσεις που όρισαν την ταυτότητα τους.

Πάει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζονταν όπως αντιμετωπίστηκαν στη χώρα μας οι Αλβανοί και άλλοι οικονομικοί μετανάστες. Ως ένα επίφοβο κύμα “εισβολέων” που απειλούσαν τη δουλειά, την τιμή, την περιουσία και τα χρηστά ήθη των “γνήσιων Αμερικανών”, οι οποίοι προέρχονταν από προγενέστερα (και προ πολλού αφομοιωμένα) μεταναστευτικά ρεύματα.

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΟΣΜΙΞΕΙΣ, ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ,

Οι Αρβανίτες είναι πληθυσμιακή ομάδα της Ελλάδας οι οποίοι μιλούν μεσαιωνικά Αλβανικά. Κατάγονται από πληθυσμούς οι οποίοι μετακινήθηκαν κυρίως στη νότια και κεντρική Ελλάδα από την σημερινή Βόρεια Ήπειρο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ιδίως μεταξύ του 13ου και 16ου αιώνα, λόγω διάφορων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών της εποχής.

——————————

«Δεν υπάρχει ο όρος “καθαρότητα φυλής» Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης (καθηγητής Γενετικής του Α.Π.Θ)

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΟΣΜΙΞΕΙΣ, ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ,

Ο καθηγητής κ. Τριανταφυλλίδης, απορρίπτει την έννοια της «φυλής», και εξηγεί: «Δεν υπάρχει κράτος που να μην έχει υποστεί επιμειξίες» 

Ακόμα όμως κι αν το DNA παρουσιάζει μια συνέχεια, δεν σημαίνει πως υπάρχει και συνέχεια στα πολιτισμικά στοιχεία και στην κουλτούρα των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

“Πριν αποφασίσει κανείς ποια είναι η άποψη του για τους “ξένους” που ζουν εδώ, ας κοιτάξει στο δικό του σεντούκι” Ναντίνα Χριστοπούλου (Ανθρωπολόγος και συνιδρύτρια του Δικτύου Μεταναστριών «Μέλισσα»)

“Ιστορία σημαίνει κίνηση και κοινωνία σημαίνει πρόσμειξη. Το πορτραίτο της σύγχρονης Ελλάδας διαμορφώνεται από αλλεπάλληλες διαδρομές και διασταυρώσεις. Από τη μια, η διασπορά των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο -μια ιστορία που ελάχιστα διδάσκεται- κι από την άλλη, άνθρωποι διαφορετικών προελεύσεων που ζουν μαζί μας. Μια ιστορία περίπλοκη και ελικοειδής, διάστικτη από μετακινήσεις και συναντήσεις”, λέει η κ. Ναντίνα Χριστοπούλου.

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΟΣΜΙΞΕΙΣ, ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ,

Εκτός του ότι οι Έλληνες ανέκαθεν μετανάστευαν σε άλλες χώρες και έκαναν «προσμίξεις» με άλλους λαούς, η Ελλάδα ανά τους αιώνες αποτέλεσε πόλο έλξης για μετανάστες και λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί το σημαντικότερο πέρασμα μεταξύ ανατολής και δύσης. Έτσι, χιλιάδες μετανάστες άρχισαν να συρρέουν στην Ελλάδα, με πολλούς από αυτούς να εγκαθίστανται, τελικά, στην χώρα, “κουβαλώντας” ο καθένας το δικό του πολιτισμό. Η Ελλάδα αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς που βρέθηκαν και ρίζωσαν εδώ. Αλλά παρά τις διαφορετικές καταβολές, τα βιώματα παραμένουν κοινά.

Αδύνατο να υπάρχει “καθαρότητα” και αυτούσια εξέλιξη του αρχαίου πολιτισμού των Ελλήνων, λόγω των επιρροών που δέχτηκε στο πέρασμα των αιώνων.

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΟΣΜΙΞΕΙΣ, ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ,

Η κοινωνία, ο πολιτισμός και η κουλτούρα ενός λαού επηρεάζεται από τις προσμίξεις που έχει με άλλους λαούς, είτε πρόκειται για την υποδοχή ξένων πληθυσμών στη χώρα, είτε για μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δε μπορεί να μας λένε πολλά αν κοιτάξουμε προσεκτικά την δική μας ιστορία. Άλλωστε οι καλύτερες στιγμές της ιστορίας μας, όπως και των περισσότερων λαών, ήταν πάντα στο αλισβερίσι μας με τον έξω κόσμο, παρά εγκλωβισμένοι, απομονωμένοι και αποστειρωμένοι.

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΟΣΜΙΞΕΙΣ, ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ,

Επειδή είπα ότι είμαστε αποτέλεσμα προσμίξεων, με απείλησαν ότι θα με σκοτώσουν, μου είπαν να φύγω από την χώρα, μέχρι και σχόλια σαν αυτό που βλέπετε πάνω γράφτηκαν για μένα…. (Ο τίτλος που έβαλαν πάντως, “Είμαστε όλοι Αλβανοί, γύφτοι και Τουρκόσποροι”, είναι δικής τους επινόησης. Δεν το είπα) 

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΟΣΜΙΞΕΙΣ, ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ,

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Ακολουθήστε το nikosonline

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΟΣΜΙΞΕΙΣ, ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ,

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συμφωνώ μαζί σας ότι με το πέρασμα των χρόνων δεν υπάρχει καθαρότητα της Ελληνικής φυλής. Εννοείται έχουμε επηρεαστεί από άλλους λαούς, είναι προφανές.

 2. Ακρως ενδιαφέρων ο πίνακας αλλά και πολύ περίεργος!Ποιοι τον έφτιαξαν,βάσει ποιων ερευνών
  και ποιοι τον δημοσίευσαν;Δεν εννοώ με αυτόν ότι είναι άκυρος!Τι εννοούν όμως ως περίοδο
  των προσμείξεων,τον Μεσαίωνα;Oι άλλοι πληθυσμοί δεν είναι στενά συγγενικοί,μεσογειακοί ή
  ακόμη και ελληνικοί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους,όπως οι Κύπριοι και οι Σικελοί;Μήπως δεν
  υπήρξαν ούτε οι Αρχαίοι Ελληνες ως φυλή;Προκύπτουν ερωτήματα και είναι πολλά!Οσο για τα
  σχόλια εις βάρος σας,αίσχος και ντροπή για αυτούς και μάλλον φόβος για την καταγωγή τους,
  με την έννοια του “όποιος έχει την μύγα,μυγιάζεται”!

 3. Ειναι προφανες κι αυτονοητο…..Αλλωστε κ αυτοι οι οποιοι θεωρουμενοι …Ελληνες ,απο αλλες μιξεις δημιουργηθηκαν…και ετσι παει …

 4. Δε γνωρίζω αν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο οι ειδικοί επιστήμονες,εννοώ είτε για τους
  Αρχαίους Έλληνες είτε για τους άλλους λαούς της Μεσογειακής και Μεσανατολικής
  περιοχής.Ενδεχομένως υπήρχε στενή συγγένεια μεταξύ αυτών των λαών στα πριν
  από την Ρωμαική κυριαρχία χρόνια.Ίσως αυτή είναι η αιτία που γίνεται λόγος για
  εποχή προσμείξεων,αν και εννοούν μάλλον τον Μεσαίωνα,οπότε έρχονται φυλές
  απο μακρύτερα,π.χ. Σλαβικές,εξ ου και η αναφορά σε Πολωνούς στον πίνακα.Οι
  Βρετανοί και οι Σκωτσέζοι απορώ πως προέκυψαν στην Ελλάδα και γιατί διαχω-
  ρίζονται μεταξύ τους!Λογικά,αποτελούν μείγματα Κελτικών και Γερμανικών
  φυλών,με…κάπως διαφορετικές αναλογίες(Περισσότερο Γερμανοί οι πρώτοι,
  περισσότερο Κέλτες οι δεύτεροι).Και απορίες πάντως,έχω και άλλες αρκετές
  από αυτόν τον πίνακα.

 5. Συμφωνω Νικο απολυτα με την γνωμη σου οτι οντως η Ελληνικη Φυλη ειναι κραμα ,σμιξιμο λαων και φυλων στο περασμα των χρονων. Αν ο κυριος διαφωνει απλα ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ .ΑΛΛΟΥ……Ουτε και εμεις χρειαζομαστε τετοιους ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.