Τελικά είναι ο τάφος του Αριστοτέλη;

0
2778

Οι πρώτες ανασκαφικές προσπάθειες έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από τον αρχαιολόγο Φ. Πέτσα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές με διευθύνοντα τον αρχαιολόγο Κ. Σισμανίδη, οι οποίες έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα και στοιχεία για τη γενέτειρα του Αριστοτέλη…..

Ο διδάκτορας κλασσικής αρχαιολογίας κ. Κώστας Σισμανίδης, μίλησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Αριστοτέλη, το οποίο έγινε στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα 2.400 χρόνια από την γέννησή του. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και μετείχαν εκατοντάδες επιστήμονες από 41 χώρες. Και είπε: «Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φτάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις…». Άρα, όλα αυτά μας λένε ότι ο τάφος αυτός ήταν ενός ξεχωριστού προσώπου. Και ποιο ήταν το πιο ξεχωριστό πρόσωπο από τα Στάγειρα; Ο Αριστοτέλης βεβαίως.

Εκεί λοιπόν στον βόρειο λόφο στα αρχαία Στάγειρα εντοπίστηκε ο τάφος του κορυφαίου φιλοσόφου αλλά και το ηρώο που είχε δημιουργηθεί προς τιμήν του από τους συμπολίτες του. Η επίσημη ανακοίνωση για το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη έγινε από τον διδάκτορα κλασσικής αρχαιολογίας κ. Κώστα Σισμανίδη, ο οποίος έχει κάνει τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων και ήταν επικεφαλής της ΙΣΤ’ Εφορείας Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

1_M

Στην αρχαιολογική περιοχή δεσπόζουν δύο λόφοι και έχουν ανασκαφεί η αρχαία αγορά, ο ναός του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς και στην ίδια ευθεία με αυτά το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη. Είναι ένα ιδιαίτερο κτίσμα αψιδωτό, πεταλόσχημο με νοητές διαστάσεις τετραγώνου 10 επί 10. Υπάρχει ένα ψηφιδωτό δάπεδο, μια εξαιρετική μαρμαροαπόθεση και στο κέντρο , σε μια κενή επιφάνεια , πρέπει να ήταν στημένος βωμός, όπου έχουν βρεί στάχτες

Εάν συνδυάσουμε τα ευρήματα με τις αρχαίες πηγές για τον τάφο του Αριστοτέλη τότε δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία.

HBEAJAWQLB

Επισημαίνεται ότι, οι κάτοικοι στα αρχαία Στάγειρα είχαν τιμήσει ως ήρωα τον φιλόσοφο και νομοθέτη, ο οποίος ήταν και ο δεύτερος οικιστής της πόλης. Μάλιστα είχε μεσολαβήσει στον Βασιλιά Φίλιππο για να κτιστούν εκ νέου τα Στάγειρα τα οποία είχαν καταστραφεί. Είναι γνωστό, ότι ο Αριστοτέλης σαν δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ασκούσε μεγάλη επιρροή στον βασιλιά.

Alexander_and_Aristotle

Ο Αριστοτέλης διδάσκει τον Αλέξανδρο

Ο τάφος του Αριστοτέλη, διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρά του. Πολυετείς έρευνες υποδεικνύουν ότι το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο ταυτίζεται πλέον με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σταμάτησε τη χρηματοδότηση για την ανασκαφή, επειδή ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Σισμανίδης, ήταν ενάντιος στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική. Τα ΜΜΕ λοιπόν δεν την μετέδωσαν αυτήν την δήλωση… επειδή ο καθηγητής Σισμανίδης ήταν αντίθετος με τη δημιουργία του εργοστασίου της “Ελληνικός Χρυσός”! (έτσι για να ξέρουμε ποιοι και πως μας “ενημερώνουν”).

FHCHPNTEKW

brethike-o-tafos-tou-aristoteli.w_l

Αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα

ΛΕΣΒΟΣ: Αρχαίος τάφος κάτω απ’ τον δρόμο https://bit.ly/38SoJhj

Ένα μουσείο στον βυθό των Αντικυθήρων https://bit.ly/2IUaduU

ΔΩΔΩΝΗ: Οι μικροί εθελοντές αρχαιολόγοι… https://bit.ly/2UcxNbp

ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ: Υπέροχη αρχαιολογική έρευνα https://bit.ly/2TTL35U

ΑΧΑΡΝΕΣ: Τελειώνετε… τα χρόνια περνάνε https://bit.ly/3d8pLc7

ΕΡΕΤΡΙΑ: Άνοιξε μετά από 40 χρόνια… https://bit.ly/2vx5nAI

Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Ανοικτό και για το κοινό… https://bit.ly/2IW7Ozy

Η γραφιστική αναγέννηση των Δελφών https://bit.ly/39YgrFZ

Αναστηλώνουν το Δεσποτικό https://bit.ly/2WvedtV

Έχετε πάει στην Κεχροπουλα; https://bit.ly/2wddX7W

Βρέθηκε ο ναός της Αρτέμιδος στην Εύβοια https://bit.ly/2QlSDDX

Ασύλητος τάφος βρέθηκε στην Ιεράπετρα https://bit.ly/2x08K3m

ΚΩΣ: Ο ναός του Ασκληπιού https://bit.ly/33nm65X

1B_M

ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ, ΣΤΑΓΕΙΡΑ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ARISTOTELIS, TAFOS, STAGEIRA, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.