Τελικά θα ανάψουν τα «Κόκκινα φανάρια».

0
745

rigas2

Ξαναζωντανεύει η Τ ρ ο ύ μ π α!

Κάτω στον Πειραιά, στο μουράγιο, και πάνω στην σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά, θα ξαναζωντανέψει η Τρούμπα, με τις εκδιδόμενες γυναίκες και τα κακόφημα μπαρ. Μια παράσταση που είχε αναγγελθεί και λίγο έλειψε να την «ακυρώσουν» η γραφειοκρατία και η ασυνεννοησία. Παρ’ ολίγο να χάναμε μία από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις της χρονιάς, μια και την έχει αναλάβει ο πολύ ταλαντούχος Νίκος Μαστοράκης [ο σκηνοθέτης και ουχί ο παλαίμαχος παρουσιαστής].

Την Άνοιξη του 2013, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, παρουσίασε με το Εθνικό θέατρο την δική του εκδοχή για το ίδιο έργο, αλλά φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη για να υπάρξει και συνέχεια.

«Παράνομα φιλιά – Κόκκινα Φανάρια» θα ονομάσει την παράστασή του πάνω στο θεατρικό του Αλέκου Γαλανού ο Νίκος Μαστοράκης. Παράσταση που θα φέρει την Τρούμπα των θεατρικών και πολυβραβευμένων και δημοφιλών κινηματογραφικών «Κόκκινων φαναριών» του Βασίλη Γεωργιάδη στα μέρη της. Στον Πειραιά. Σας υπενθυμίζω ότι το 1963 η ταινία ήταν υποψήφια για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, αλλά τελικά το κέρδισε το 8 ½ του Φεντερίκο Φελίνι.

Απελπισμένος ο Νίκος Μαστοράκης από τους πρώην και τους νυν, στο δήμο Πειραιά, πήρε τους ηθοποιούς και πήγαν αλλού να κάνουν τις πρόβες τους, διαμηνύοντας ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Τελικά, φέρεται να επενέβη η νέα διοίκηση του Δήμου και να έδωσε την παραγωγή, μόνον ως προς την εκτέλεσή της, στον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο, ο οποίος δέχτηκε, και έτσι ανέβαλε για τον επόμενο Οκτώβριο [2015] το φιλόδοξο μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία», με τους Γιώργο Κιμούλη και Ζέτα Μακρυπούλια.

Πολύ γυμνό. Αυτό ήταν το πρώτο σενάριο που «τύλιξε» το πακέτο των παλινδρομήσεων και ολιγωριών για τα «Κόκκινα φανάρια». Ότι, λέει, είχε πολύ γυμνό η εκδοχή Μαστοράκη και αντέδρασαν κάποιοι ηθοποιοί. Μπούρδες. Όπως και ότι τσακώθηκαν, και τα «Φανάρια» δεν θα ανάψουν. Με τούτα και με κείνα, όμως, αντί για 5 Νοεμβρίου η πρεμιέρα πάει για τον Δεκέμβριο και από 60 και πλέον παραστάσεις θα κάνει 55…

«Παράνομα φιλιά – Κόκκινα φανάρια» λοιπόν και πρόκειται για ένα έργο – φόρο τιμής στον Πειραιά και ειδικότερα στην Τρούμπα όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Νίκος Μαστοράκης. Ένα έργο αφιερωμένο στους άγνωστους πρωταγωνιστές της ζωής, στους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου που τριγυρνούσαν στις γειτονιές του Πειραιά: από το λιμάνι ως την Πειραϊκή, κι από τα σοκάκια του Προφήτη Ηλία ως την οδό Νοταρά, εκεί όπου τα κορίτσια περίμεναν καθημερινά ν’ ακούσουν το σφύριγμα του πρώτου πλοίου.

Ο Πειραιάς στην δεκαετία του ‘50 . Το λιμάνι και οι γειτονιές, τα μπάνια στην ακτή Δηλαβέρη, τα ρεμπέτικα, η Μάντρα με τον θρυλικό Μπέμπη, οι μεροκαματιάρηδες, η Τρούμπα, οι πόρνες και οι κυρίες, ο Ολυμπιακός….. Εικόνες βγαλμένες από την δεκαετία του ’50, ήχοι, μουσικές , μνήμες. Η Ελλάδα την ίδια εποχή ταλανίζεται οικονομικά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΕΡΕ άνοιγαν τις εξελίξεις για μια νέα πολιτική και οι γυναίκες αποκτούσαν επιτέλους δικαίωμα όχι μόνο στην ψήφο αλλά και στο εκλέγεσθαι. Οι άνθρωποι αναζητούν μια καλύτερη τύχη στις πόλεις. Ο Πειραιάς αλλάζει.

Ο Νίκος Μαστοράκης ανέτρεξε σε πηγές, μελέτησε κείμενα, αναζήτησε λογοτεχνικά κείμενα Πειραιωτών συγγραφέων, μάζεψε φωτογραφίες και μελέτησε τραγούδια προκειμένου να μεταφέρει το κλίμα και το αίσθημα μιας εποχής που μπορεί να μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη δική μας. Τους ρόλους στην παράσταση ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι: Διαμαντής Καραναστάσης, Κώστας Κοράκης, Αθηνά Μαξίμου, Καίτη Μανωλιδάκη, Μαρσέλα Λένα, Ελισάβετ Μουτάφη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκη Σερέτη, Αιμίλιος Χειλάκης. Τα κοστούμια επιμελείται η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη η Δήμητρα Βαμβακάρη.

ΘΕΑΤΡΟ, «ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ», ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης

ΘΕΑΤΡΟ, «ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ», ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Οι τρεις βασικές γυναίκες στα «Παράνομα φιλιά – Κόκκινα φανάρια»: Αθηνά Μαξίμου, Ελισάβετ Μουτάφη και Φωτεινή Μπαξεβάνη

ΘΕΑΤΡΟ, «ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ», ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Όλες οι εκδιδόμενες γυναίκες στα «Κόκκινα φανάρια» του Κωνσταντίνου Ρήγου [2013]

ΘΕΑΤΡΟ, «ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ», ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τζένη Καρέζη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ

ΘΕΑΤΡΟ, «ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ», ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Φαίδων Γεωργίτσης με την Μαίρη Χρονοπούλου, και η Τζένη Καρέζη με τον Γιώργο Φούντα

ΘΕΑΤΡΟ, «ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ», ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Σε μια φωτογραφία τρία μεγαθήρια: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Δέσπω Διαμαντίδου, Γιώργος Ζαμπέτας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.