Την δολοφόνησαν από ζήλεια, φθόνο και μίσος!

Πολλή σκόνη σηκώθηκε πρόσφατα όταν το Εθνικό θέατρο αποφάσισε και έδωσε το όνομα της Ελένης Παπαδάκη στην ισόγεια αίθουσα του "Ρεξ". Το σωματείο ηθοποιών που «μαστίζεται» ακόμα από το ΚΚΕ, ζήτησε την ανάκληση της απόφασης. Και ξεσηκώθηκαν οι πάντες. Δεξιοί, αριστεροί και φιλελεύθεροι. Τι σχέση έχουν τα πολιτικά πιστεύω κάποιου με την τέχνη του;

3
9962

Πολλή σκόνη σηκώθηκε πρόσφατα όταν το Εθνικό θέατρο αποφάσισε και έδωσε το όνομα της Ελένης Παπαδάκη στην ισόγεια αίθουσα του “Ρεξ”. Το σωματείο ηθοποιών που «μαστίζεται» ακόμα από το ΚΚΕ, ζήτησε την ανάκληση της απόφασης. Και ξεσηκώθηκαν οι πάντες. Δεξιοί, αριστεροί και φιλελεύθεροι. Τι σχέση έχουν τα πολιτικά πιστεύω κάποιου με την τέχνη του;

Είχαν πει πως ήταν δεξιά και επίσης πως στην περίοδο της κατοχής είχε ερωτική σχέση με τον ηλικιωμένο δωσίλογο πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη. Η ιστορία της ανοίγει παλιά τραύματα γι’ αυτό και όλα αυτά τα χρόνια έχει μείνει στο περιθώριο. Κανείς δεν αναφέρεται σ΄ αυτήν, λες και είναι το μαύρο πρόβατο των Ελλήνων ηθοποιών. Θα επανέλθω μετά σ΄ αυτό το θέμα, γιατί θέλω πριν να μάθουμε μερικά βιογραφικά της στοιχεία.

Την δολοφόνησαν, ζήλεια, φθόνος, μίσος, Ελένη Παπαδάκη, Eleni Papadaki, Katoxi, κατοχή, Germanoi, nikosonline.gr

Η Ελένη Παπαδάκη γεννήθηκε 4 Νοεμβρίου 1908 και δολοφονήθηκε 21 Δεκεμβρίου 1944. Ήταν μόλις 36 ετών. Υπήρξε μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός που διέπρεψε σε ποικίλους ρόλους. Το πέρασμά της από την ελληνική σκηνή άφησε ένα μυθικό αποτύπωμα οριακό και ανεπανάληπτο και στα χρόνια που έπαιξε στο θέατρο κατάφερε να φτιάξει μια ολόκληρη σχολή. Ήταν μεγάλο παράδειγμα για όλες τις νεότερες – εκτός από κάποιες που την ζήλευαν, την φθονούσαν και την μισούσαν.

Γεννήθηκε από εύπορη οικογένεια, ήταν εγγονή του καθηγητή Πανεπιστημίου Στυλιανού Κωνσταντινίδη και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, ολοκληρώνοντας τις σπουδές Φιλολογίας, τις οποίες και συμπλήρωσε με σπουδές φωνητικής, μουσικής και πιάνου, στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία 17 ετών στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης του Σπύρου Μελά το 1925 στη παράσταση “Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα” του Λουίτζι Πιραντέλλο. Η πρώτη αυτή παρουσία της χαρακτηρίστηκε από τους τότε κριτικούς ως αποκάλυψη. Ακολούθησαν μεγάλοι συγγραφείς, σπουδαίοι ρόλοι και βραβεία. Είχε μάλιστα τιμηθεί με βασιλικό έπαινο στις 31 Οκτωβρίου του 1939, σε ιδιαίτερη τελετή από τον ίδιο τον Βασιλιά… «δια τας εις το ελληνικόν θέατρον εξαιρέτους αυτής υπηρεσίας και ιδιαιτέρως δια τας εν τω εξωτερικώ παρασχεθείσας τοιαύτας».

Την δολοφόνησαν, ζήλεια, φθόνος, μίσος, Ελένη Παπαδάκη, Eleni Papadaki, Katoxi, κατοχή, Germanoi, nikosonline.gr

Στη περίοδο της Κατοχής

Από την περίοδο της Κατοχής μπήκε στο στόχαστρο των αντιστασιακών εφημερίδων, γιατί μεταξύ άλλων έλεγαν πως είχε σχέσεις με στελέχη του Κατοχικού στρατού και κυρίως για ερωτική σχέση με τον δωσίλογο πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη. Τελικά δολοφονήθηκε από μέλη του ΕΑΜ (Εθνική Πολιτοφυλακή) κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών. Ο θάνατος της έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή της κοινής γνώμης εναντίον του ΕΑΜ και κατόπιν καταδικάστηκε από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη.

Την δολοφόνησαν, ζήλεια, φθόνος, μίσος, Ελένη Παπαδάκη, Eleni Papadaki, Katoxi, κατοχή, Germanoi, nikosonline.gr

Της χρέωναν χίλια-δυο στραβά κι΄ ανάποδα, ανάμεσα στα οποία ότι …«ο Ράλλης εδώρισε στο γεροντικό του έρωτα μια ζώνη από πλατίνα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, ενώ ο λαός πεθαίνει από την πείνα». Έλεγαν πως την είχε υπό τη προστασία του γεμίζοντας την δώρα και δίνοντας της σοφέρ που την μετέφερε με τη λιμουζίνα του στο θέατρο. Την κατηγόρησαν ακόμα ότι έκανε καταγγελίες συναδέλφων της στους Γερμανούς. Σύμφωνα όμως με τον Ιστορικό Αντρέ Γερολυμάτο, η Παπαδάκη πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την απελευθέρωση μιας μοδίστρας του Εθνικού Θεάτρου που συνελήφθη από την Γκεστάπο με την αιτιολογία ότι είχε 2 γιους στην Αντίσταση. Ο ίδιος ιστορικός αναφέρει ότι η Παπαδάκη εκμεταλλεύτηκε τις γνωριμίες με τους Γερμανούς και με τον Ράλλη, για να σώσει εκατοντάδες αντιστασιακούς.

Στην Απελευθέρωση στις 20 Οκτώβρη 1944 διαγράφηκε μαζί με άλλους εφτά ηθοποιούς από το σωματείο των Ηθοποιών (με προεδρείο τους αριστερούς Αιμίλιο Βεάκη, Θόδωρο Μορίδη, Σπύρο Πατρίκιο, Χρήστο Τσαγανέα, Παναγιώτη Καραβουσάνο). Το κλίμα εκείνη την εποχή μύριζε μπαρούτι με τους ηθοποιούς να φωνάζουν “θάνατος στη πουτάνα”.

Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στα Δεκεμβριανά συνελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 1944 στο σπίτι του Δημήτρη Μυράτ όπου είχε καταφύγει. Την συνέλαβαν μέλη της πολιτοφυλακής Γαλατσίου-Πατησίων, οι οποίοι επανειλημμένως την χαστούκισαν αφού αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τον Ράλλη. Την φυλάκισαν. Σύμφωνα με αναφορές εκτελέστηκε με μια σφαίρα στον αυχένα στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ. Στις 26 Ιανουαρίου 1945 βρέθηκε το πτώμα της σε κατάσταση αποσύνθεσης με μεγάλα κομμάτια δέρματος αποκολλημένα ενώ η κατάσταση της θύμιζε σεξουαλική επίθεση. Η φωτογραφία του πτώματος δημοσιεύτηκε ρετουσαρισμένη.

Μετά από δύο ημέρες έγινε μεγαλοπρεπής κηδεία στην οποία ο θάνατος της θρηνήθηκε ως εθνική απώλεια.

Ήταν πράγματι καταδότρια των Γερμανών; Και αν ναι, γιατί δεν προσπάθησε να κρυφτεί ή να το σκάσει; Εκείνη, παρά τις προειδοποιήσεις, έλεγε «δεν έχω κάτι να φοβηθώ, δεν έχω κάνει κάτι». Ήταν τόσο σίγουρη για την αθωότητα της και το δίκαιο και πίστευε ότι αυτό θα λάμψει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Ακόμα, κι όταν διεγράφη από το Σωματείο των Ηθοποιών η ίδια ζήτησε να της γνωστοποιήσουν βάση ποιων αποδείξεων πήραν μια τέτοια απόφαση. Δεν είχαν να δείξουν τίποτα. Όταν οι κομουνιστές μπήκαν στο σπίτι του Μυράτ και ρώτησαν που είναι η Παπαδάκη εκείνη αντί να κρυφτεί εμφανίστηκε μπροστά τους, λέγοντας «Εγώ είμαι η Ελένη Παπαδάκη, τι θέλετε;».

Την δολοφόνησαν, ζήλεια, φθόνος, μίσος, Ελένη Παπαδάκη, Eleni Papadaki, Katoxi, κατοχή, Germanoi, nikosonline.gr

Το 1964 ο Γιώργος Θεοτοκάς έγραψε το βιβλίο “Ασθενείς και οδοιπόροι” όπου η πρωταγωνίστρια έχει πολλές ομοιότητες με τη ζωή της Παπαδάκη. Ο Πολύβιος Μαρσάν έγραψε βιογραφία της “Ελένη Παπαδάκη – Μια φωτεινή θεατρική πορεία με απροσδόκητο τέλος”, και τέλος ο Μάνος Ελευθερίου το 2006 έγραψε το μυθιστόρημα “Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές” (φωτο επάνω), βασισμένο στη ζωή της Παπαδάκη.

Την δολοφόνησαν, ζήλεια, φθόνος, μίσος, Ελένη Παπαδάκη, Eleni Papadaki, Katoxi, κατοχή, Germanoi, nikosonline.gr Την δολοφόνησαν, ζήλεια, φθόνος, μίσος, Ελένη Παπαδάκη, Eleni Papadaki, Katoxi, κατοχή, Germanoi, nikosonline.gr

Στο θέμα της ονομασίας της ισόγειας αίθουσας του Rex σε “Ελένη Παπαδάκη”, πήρε θέση και η Έλενα Ακρίτα: «Καλά δεν ντρέπεστε; Είστε ηθοποιοί και υπογράφετε διαμαρτυρία για να μην δοθεί το όνομά της τεράστιας Ελένης Παπαδάκη σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου; Έχετε ιδέα πόσο τεράστια θεατρίνα υπήρξε; Πόσο πολεμήθηκε, πόση ζήλεια, φθόνο και μίσος αντιμετώπισε στη σύντομη ζωή της; Θα τιμηθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από μια πολιτεία που άργησε τόσο να την αναγνωρίσει; Κι όλα αυτά τα κάνετε γιατί πολιτικά η Παπαδάκη ήταν δεξιά και δεν την γουστάρουμε; Κι είστε ηθοποιοί; Ντροπή!»

Την δολοφόνησαν, ζήλεια, φθόνος, μίσος, Ελένη Παπαδάκη, Eleni Papadaki, Katoxi, κατοχή, Germanoi, nikosonline.gr

Δύο προτομές της. Μία στο Εθνικό θέατρο και η άλλη στο μνήμα της.

Την δολοφόνησαν, ζήλεια, φθόνος, μίσος, Ελένη Παπαδάκη, Eleni Papadaki, Katoxi, κατοχή, Germanoi, nikosonline.gr

Η μνήμη της Ελένης Παπαδάκη είναι αμαυρωμένη. Η καριέρα της Ελένης Παπαδάκη στο θέατρο διήρκησε 19 χρόνια με διθυραμβικές κριτικές και θεωρείται το μεγαλύτερο αστέρι της γενιάς της, μεγαλύτερο κι από την Παξινού, άξια διάδοχος της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Την δολοφόνησαν, ζήλεια, φθόνος, μίσος, Ελένη Παπαδάκη, Eleni Papadaki, Katoxi, κατοχή, Germanoi, nikosonline.gr

Διαβάστε κι΄ άλλα άρθρα για μεγάλους μας ηθοποιούς

ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Το παλιοκουμούνι https://bit.ly/3eIGjYR

ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ: Bisexual και ναρκομανής https://bit.ly/2HCJHHY

ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ: Έτσι την γνώρισα https://bit.ly/2qIjgso

ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ: Η τελευταία μεγάλη τραγωδός https://bit.ly/2mZngQq

ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ: «Έπαιζε» με άντρες και γυναίκες https://bit.ly/2eVV51r

ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ: Έκανε απεργία πείνας για να γίνει ηθοποιός https://bit.ly/2QZ5PRT

ΔΑΦΝΗ ΣΚΟΥΡΑ: ΚΚΕ μέχρι το κόκκαλο https://bit.ly/2IbjjGI

ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ: Ήταν “μικρός” και μίζερος https://bit.ly/32wEPfW

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ: Τον ταπείνωσαν και τον ξεφτίλισαν https://bit.ly/2JkIPXO

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ: Είχε δύο μεγάλα πάθη https://bit.ly/2fYAJYS

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Γοητευτικός, έξυπνος, είρων & σνομπ https://bit.ly/2DshAcF

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ: Αριστοκράτης και κομμουνιστής https://bit.ly/2MGRinc

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ: Η κόρη του θάφτηκε ζωντανή https://bit.ly/2SfcgMX

Την δολοφόνησαν, ζήλεια, φθόνος, μίσος, Ελένη Παπαδάκη, Eleni Papadaki, Katoxi, κατοχή, Germanoi, nikosonline.gr

Την δολοφόνησαν, ζήλεια, φθόνος, μίσος, Ελένη Παπαδάκη, Eleni Papadaki, Katoxi, κατοχή, Germanoi, nikosonline.gr

Δυο λόγια από τον Άγγελο Σικελιανό

——————————————————————————–

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρυσέ μου, άμα είχε σχέση με δωσίλογο, όντως τι τη θέλουμε την αίθουσα;;; Και δεν είμαι κκε

 2. Η κραυγή της Κοτοπούλη στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση που έγινε η κηδεία της ακούστηκε ως το Σύνταγμα

 3. Νίκο σε συμπαθώ πολύ γιατί γράφεις αλήθειες χωρίς να κολακεύεις κανέναν!
  Η μέγιστη ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη δολοφονήθηκε – όπως γράφεις και το γνωρίζω κι από άλλες πηγές – από ΦΘΌΝΟ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ αριστερών “συναδέλφων” της. Ο ηθοποιός Παναγιώτης Καραβουσιανος που ήταν στην επιτροπή που αποφάσισε την δολοφονία της, τον φοβερό χειμώνα του λιμού του 1941, ΤΗΣ ΦΙΛΟΎΣΕ ΤΑ ΧΈΡΙΑ επειδή η Παπαδάκη είχε σώσει τον γιο του από τον λιμό, κουβαλώντας του τρόφιμα!!
  Ξέρεις, είναι πολύ εύκολο – και πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα – η λασπολογία απέναντι σε όποιον προοδεύει ή αξίζει πραγματικά.
  Ο ΦΘΟΝΟΣ, είναι από τα τεράστια μείονεταξυ των Ελλήνων και κλείνω με την περίφημη και σοφοτατη φράση του μεγάλου μας λογοτέχνη Στράτη Μυριβήλη : “όταν είσαι κομμουνιστής, ΠΑΥΕΙΣ να είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ!”.
  ΝΑ είσαι καλά γλυκέ μου Νίκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.