Από μικροί, τότε που πηγαίναμε στις πορείες και τις διαδηλώσεις, αναρωτιόμασταν τι δουλειά έχει ένας αντιπαθέστατος Αμερικανός πρόεδρος να στέκεται αγέρωχος στην Ρηγίλλης. Τι έκανε για την Ελλάδα- τι πρόσφερε και του στήσαμε ανδριάντα;
Το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν είναι ένα ορειχάλκινο άγαλμα του 33ου Προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Φέλιξ Γουέλτον, έχει ύψος 3,20 μέτρων και στηρίζεται σε ένα μαρμάρινο βάθρο. Βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42 με την Οδό Βασιλέως Γεωργίου Β΄, στην περιοχή της Ρηγίλλης. Στήθηκε το 1963 ερήμην της δημοτικής αρχής και χωρίς την άδειά της. Επίσης δεν μας λένε επισήμως ποιος το πλήρωσε. (κάποιοι λένε πως το πλήρωσαν οι ΑΧΕΠΑ).
Να φύγετε κύριε…. να πάτε αλλού (πίσω στην χώρα σας)
Από την δεκαετία του ΄60 μέχρι σήμερα, το άγαλμα έχει βανδαλιστεί πολλές φορές. Από βόμβες και μπογιές, μέχρι πριόνισμα στα πόδια και γκαζάκια. Είναι το πιο μισητό άγαλμα που έχουμε στην Αθήνα. Επί χούντας δέχτηκε δύο βομβιστικές επιθέσεις με τη δεύτερη μάλιστα να έχει και θύμα έναν αστυνομικό. Τον Μάρτιο του 1986 εξερράγη στο άγαλμα ισχυρή ωρολογιακή βόμβα. Με αφορμή την επίθεση ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης πρότεινε αντί του Τρούμαν να τοποθετηθεί άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε. Την επόμενη χρονιά η αριστερή τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ ανατίναξε το άγαλμα και το έβαψε με κόκκινη μπογιά. Η επόμενη επίθεση έλαβε χώρα το 1997, όταν τα πόδια του αγάλματος πριονίστηκαν με αποτέλεσμα να πέσει στην πλατεία. Το άγαλμα επανατοποθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1999 κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα.
Το 2007, κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικής πορείας στην Αθήνα, διαδηλωτές δένουν το άγαλμα με σκοινιά και το τραβούν στο έδαφος. Το 2013, το άγαλμα δέχεται βανδαλισμό και βάφεται με κόκκινη μπογιά. Και φτάσαμε σήμερα, όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να κόψουν πάλι τα πόδια του αγάλματος με γωνιακό τροχό, έτσι ώστε στη συνέχεια να το ρίξουν με σκοινιά. Η προσπάθεια αυτή αποτράπηκε μετά από παρέμβαση των ΜΑΤ.
Φωτογραφία από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος…. το 1963!
Μόνο έτσι δεχόμαστε να παραμείνει το άγαλμα…. χαχαχαχαχαααααααααααα
χαχαχαχαχαχαααααααααααααααα
(φωνή Κολοκοτρώνη) Εμπρός ωρε παιδιά, όλοι μαζί… δώστε ένα χεράκι!
Είναι και άσχημο πανάθεμα το! (πάμε όλοι μαζί…)
———————————————–
Η αισθητική του αγάλματος είναι ένα πράγμα και ο λόγος της ανέγρσης άλλο. Δεν μας εξηγείτε γιατί δεν πρέπει να υπάρχει και σε τι έβλαψε ο Τρούμαν της χώρα μας για να τον μισούμε. Αν δεν κάνω λάθος τιμούμε τον Τρούμαν γιατί μεταπολεμικώς φρόντισε να σταλεί Αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα (βλ. δόγμα Τρούμαν).
Αυτά!