Τι είναι αυτό το Σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων;

1
929

symfono-symviosis-omofylofilon

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί άμεσα στη Βουλή ρύθμιση ανάλογη με εκείνη που ισχύει για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Δηλαδή, μπορείς να μου το κάνεις πιο κατανοητό;

Μιλάμε για τα ομόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να τακτοποιήσουν νόμιμα τις προσωπικές και περιουσιακές τους σχέσεις. Η ρύθμιση για επέκταση των διατάξεων του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, που εξαγγέλθηκε από τον υπουργό στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αποτελεί άμεση προτεραιότητά του, καθώς πρόκειται για διάταξη που είναι έτοιμη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κατατεθεί στη Βουλή.

Το να γίνει νόμος το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, άλλωστε, αποτελεί μια από τις ανεκπλήρωτες έως σήμερα υποχρεώσεις της χώρας μας, η οποία έχει ήδη υποστεί την καταδίκη του Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δίδει τη δυνατότητα νόμιμης τακτοποίησης οικογενειακών, προσωπικών και περιουσιακών σχέσεων ανάμεσα σε πολίτες -ετερόφυλους προς το παρόν- που δεν επιθυμούν τον γάμο, αλλά θέλουν να συνδεθούν με νόμιμο τύπο ρυθμίζοντας κρίσιμα θέματα τα ιδιωτικής τους ζωής. Η αυξανόμενη διάδοση του νέου θεσμού, κυρίως σε ζευγάρια νεαρής ηλικίας, κατέδειξε την επιτυχία του, καθώς τα στατιστικά δεδομένα μιλούν από μόνα τους.

Το σύμφωνο συμβίωσης δίνει τη δυνατότητα νόμιμης τακτοποίησης οικογενειακών, προσωπικών και περιουσιακών σχέσεων ανάμεσα σε πολίτες που δεν επιθυμούν τον γάμο. Είναι σε ισχύ προς το παρόν μόνο για ετερόφυλους πολίτες.

Μιλώντας για ετερόφυλα ζευγάρια, μόνον το 2014 υπογράφηκαν 1.568 σύμφωνα συμβίωσης, ενώ στην νέα χρονιά τα σύμφωνα που έχουν υπογραφεί ξεπερνούν ήδη τα 260. Να σημειωθεί ότι το 2009, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου θεσμού, συνολικά υπογράφηκαν 161 σύμφωνα συμβίωσης. Η επέκταση του θεσμού και στα ομόφυλα ζευγάρια εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ώθηση στην εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες ρύθμισης προσωπικών σχέσεων σε πολίτες που δεν μπορούν λόγω των σεξουαλικών τους επιλογών να επιλέξουν τον γάμο.

Αναγνωρίζει κληρονομικό δικαίωμα σε όσους το έχουν υπογράψει.

Το σύμφωνο συμβίωσης, προσφέρει λύσεις σε ουσιαστικά θέματα ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν συνδέσει τη ζωή τους αλλά δεν επιλέγουν τον γάμο. Αναγνωρίζεται με το σύμφωνο συμβίωσης κληρονομικό δικαίωμα σε όσους το έχουν υπογράψει, που ορίζεται στο ένα έκτο της κοινής περιουσία (ενώ για τα ζευγάρια που είναι σε έγγαμη σχέση, το ποσοστό αυτό είναι στο ένα τέταρτο). Τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης είναι εξομοιωμένα με τα παιδιά που γεννιούνται σε γάμο, ενώ το σύμφωνο συμβίωσης λύνεται εύκολα χωρίς δικαστήρια και χρονοτριβές, καθώς απαιτείται για τη λύση του μια απλή συμβολαιογραφική πράξη.

Μόνο η Ελλάδα και η Λιθουανία στην Ε.Ε. δεν έχουν εφαρμόσει σύμφωνα συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.

gay-zevgaria

98CC9B1B6664079C76E45C3FD78205F4

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

7A753BF591623AE2EBB62BF966017F8B

1 COMMENT

  1. […] Έτοιμη να κατατεθεί στη Βουλή είναι η ρύθμιση για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Ο θεσμός, μέχρι στιγμής μόνο για τους ετερόφυλους πολίτες, γνωρίζει αυξανόμενη διάδοση κυρίως ανάμεσα σε νεαρής ηλικίας ζευγάρια. Σας έχω και ειδικό άρθρο. Πατήστε τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=15701 […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.