Αδριανούπολη: αγώνες πάλης Κιρκπινάρ. Εκατοντάδες παλαιστές και χιλιάδες κόσμος. Η ζέστη ανυπόφορη, το λάδι και ο ιδρώτας κυλούν στα ημίγυμνα σώματα των παλαιστών. Τι είναι όμως αυτή η περίεργη πάλη και από πού κρατάει η σκούφια της;
Το Kirkpinar είναι τούρκικη λέξη, και αφορά στην πάλη με λάδι και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, κοντά στο Edirne από το 1346. Οι παλαιστές, οι λεγόμενοι Πεχλιβάνηδες, φορούν μόνο ένα παντελόνι από δέρμα βουβαλιού και αλείφονται με λάδι.
Η πάλη αυτή έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και τις παραδόσεις της Τουρκίας, και ανήκει στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Το τριήμερο Oil Kirkpinar Φεστιβάλ Πάλης, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα σαν ο παλαιότερος διαγωνισμός πάλης στον κόσμο. Αλλά ευτυχώς τώρα έχει μια αναγκαστική προθεσμία των 40 λεπτών.
Η πάλη με λάδι είναι ένα είδος Ελληνορωμαϊκής/ελεύθερης πάλης όπου οι παλαιστές παλεύουν λαδωμένοι. Στη συγκεκριμένη πάλη, όταν οι ώμοι του αντιπάλου ακουμπήσουν στο έδαφος, αυτός χάνει. Οι παλαιστές ονομάζονται πεχλιβάνηδες (από την Περσική λέξη pehlevān, που σημαίνει “ήρωας” ή “πρωταθλητής”). Η συγκεκριμένη πάλη θεωρείται εθνικό άθλημα της Τουρκίας και συσχετίζεται με την πάλη Kurash των Ουζμπέκων, την πάλη Khuresh της Τούβας αλλά και την πάλη Köräş των Τατάρων.
Τα τελευταία χρόνια η πάλη με λάδι έχει αποκτήσει οπαδούς και σε δυτικές χώρες όπως την Ολλανδία και την Ιαπωνία. Στην Ελλάδα πανηγύρια πάλης με λάδι οργανώνονται στην περιοχή των Νομών Ροδόπης-Έβρου και στην περιοχή του Νομού Σερρών.
Κάθε αγώνας Kirkpinar αρχίζει με ένα τελετουργικό για την λίπανση των παλαιστών, που ακολουθείται από υπερβολική αργή κίνηση και προσευχές με μετάνοιες. Πρωτοείδα αυτό το άθλημα στην ταινία Top Kapi του Ζυλ Ντασέν και είχα εντυπωσιαστεί. Πρόσφατα έπεσα πάνω σε ένα άρθρο, και θέλησα να μάθω περισσότερα. Το σίγουρο είναι ότι οι αγώνες πάλης με λάδι, έλκουν την καταγωγή τους από την Ασσυρία, την Βαβυλωνία, την Περσία και την Αίγυπτο. Αυτό που δεν έχω καταλάβει, και ούτε βρήκα κάποιο κείμενο να το εξηγεί είναι γιατί οι αθλητές χώνουν τα χέρια τους μέσα στο παντελόνι του αντίπαλου. Όποιος ξέρει και μπορεί να μας διαφωτίσει, θα του είμαστε υπόχρεοι.
Λένε ότι τα παλιά χρόνια τους παλαιστές τους διάλεγαν με παιδομάζωμα. Και επέλεγαν τα πιο δυνατά και τα πιο υγιή παιδιά απ’ όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Κατά τη διάρκεια ενός έτους, περίπου 300 διαφορετικά παιχνίδια πάλης με λάδι πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία και φιλοξένησαν κατά μέσο όρο δέκα εκατομμύρια θεατές.
Είναι δύσκολο για τους ξένους παλαιστές να μπουν σε αυτό το Εθνικό τουρκικό πρωτάθλημα.
Η πάλη με λάδι, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ολλανδία, η οποία σήμερα φιλοξενεί το δικό της ετήσιο τουρνουά, προσελκύοντας παλαιστές από όλη την Ευρώπη. Αγώνες πάλης με λάδι γίνονται επίσης στην Ιαπωνία.