Τι θα γίνει το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης;

Ωραία, τα μεταφέραμε όλα στο νέο μουσείο, όμως το παλιό κτίσμα, που βρίσκεται πάνω στο βράχο, τι θα γίνει; Διαβάζω ότι υπάρχει μία πρόταση για την ανάπλαση και μετατροπή του ιστορικού κτίσματος σε έναν πρότυπο επισκέψιμο χώρο – Εργαστήρια ανοιχτά για το κοινό, σημεία όπου θα εκτίθενται θραύσματα και ευαίσθητες επιγραφές και οργανωμένες αποθήκες.

1
909

Ωραία, τα μεταφέραμε όλα στο νέο μουσείο, όμως το παλιό κτίσμα, που βρίσκεται πάνω στο βράχο, τι θα γίνει; Διαβάζω ότι υπάρχει μία πρόταση για την ανάπλαση και μετατροπή του ιστορικού κτίσματος σε έναν πρότυπο επισκέψιμο χώρο – Εργαστήρια ανοιχτά για το κοινό, σημεία όπου θα εκτίθενται θραύσματα, επιγραφές και οργανωμένες αποθήκες.

Πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης, ο επισκέπτης αντιμετωπίζει μία «αναγκαστική» ακαταστασία, μία ακαλαίσθητη εικόνα, από τα εργαστήρια συντήρησης, τις «παράγκες» που λειτουργούν ως αποθήκες, τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό για τα έργα αποκατάστασης.

Palio Mouseio Acropolis, Μουσεία, Παλιό Μουσείο Ακρόπολης, Ακρόπολη, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ακαλαισθησίας μπορεί να απομακρυνθεί αν προχωρήσει η πρόταση για αξιοποίηση του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης και η μετατροπή του σε έναν πρότυπο, επισκέψιμο χώρο, με ανοικτά για το κοινό εργαστήρια, με οργανωμένες αποθήκες, με ειδικά διαμορφωμένες περιοχές, όπου θα εκτίθενται διάσπαρτα μέχρι τώρα θραύσματα, καθώς και ευαίσθητες επιγραφές που τώρα είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες.

Υποθετικά, ο επισκέπτης, με ένα μικρό αντίτιμου εισόδου, θα μπορεί να δει τους μαρμαράδες να δουλεύουν, ακόμη και να συνομιλήσει μαζί τους (αν οι μαρμαράδες ξέρουν Κινέζικα, Ρώσικα κτλ), να ζήσει για λίγο από κοντά το κλίμα του εργαστηρίου, μαζί με όλη την ιστορία της αναστήλωσης. Η πρότασή έχει ήδη προωθηθεί προς διαβούλευση στην αρμόδια ΕΣΜΑ (Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως), η οποία με τη σειρά της θα εισηγηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου… (Φέξε μου και γλίστρησα).

Το κτίριο του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης που ως γνωστόν έπαψε να λειτουργεί ως μουσείο με την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου και από τότε έχει αρχίσει μία εκτενής συζήτηση για το μέλλον του κτιρίου, για την αναγκαιότητα ή όχι της ύπαρξής του, για την αυτόνομη ιστορία του και την ποιότητα της διαλεκτικής του σχέσης με τα μνημεία. Το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων δεν το έκρινε διατηρητέο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατεδαφιστέο.

Palio Mouseio Acropolis, Μουσεία, Παλιό Μουσείο Ακρόπολης, Ακρόπολη, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Το παλαιό Μουσείο Ακροπόλεως πρέπει να ξαναγίνει, εφόσον ωριμάσει η πρόταση, όπως ήταν αρχικά, τον 19ο αιώνα. Η επαναφορά στην κλίμακα και την απλή φιλοσοφία μίας ιεράς ταπεινότητας, που με σοφία είχε πρότεινα ο αρχιτέκτων του νεοκλασικισμού Παναγής Κάλκος, είναι προϋπόθεση για να συμπλεύσει το κτίσμα με την προτεινόμενη νέα χρήση.

Το κτίριο δεν είναι μικρό. Έχει ένα εμβαδόν σχεδόν 1.200τ.μ., που περιλαμβάνει τόσο τις αποθήκες (που αναμορφωμένες θα διατηρηθούν) όσο και τον κυρίως χώρο, που θα στεγάσει τα επισκέψιμα εργαστήρια και τα μέλη που είναι διάσπαρτα στον βράχο. Επιπλέον, οι νέες αυτές χρήσεις τείνουν να ιδρύσουν μια νέα σχέση ανάμεσα τους τεχνίτες και τους συντηρητές με το ευρύτερο κοινό. Είναι η ωρίμανση σε ρεαλιστική βάση μίας παλαιότερης ιδέας για την αξιοποίηση αυτού του κτιρίου που υπάρχει δίπλα στον Παρθενώνα από το 1874.

Είναι ευκαιρία να συμμαζευτεί και να βελτιωθεί άμεσα η εικόνα που παρουσιάζει μέχρι σήμερα ο ιερός Βράχος.

assets_LARGE_t_420_524959

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

————————————————

1 COMMENT

  1. Το παλαιό μουσείο θα πρέπει να διατηρηθεί. Ενα μέρος του να χρησιμεύσει ως εργαστήρια επισκέψιμα και ένα μέρος του ως εκλεπτυσμένη αίθουσα εκδηλώσεων, στην οποία με σεβασμό θα μπορούν να γίνονται ορισμένες πολιτιστικές ή επιχειρηματικές ή ακόμη και κοινωνικές εκδηλωσεις σύμφωνα με συγκεκριμένο και αυστηρό τυπικό. Δεν θα ενοχλήσει κανέναν να γίνει δίπλα στον Παρθενώνα η παρουσίαση ενός νέου προιόντος μιας εταιρείας σε επιλεγμένο κοινό. Το αντίθετο τα έσοδα από τέτοιας μορφής εκδηλώσεις μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στο έργο της συντήρησης και της ανάδειξης του Παρθενώνα, το οποίο είναι διαρκές και δεν θα σταματήσει ποτέ…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.