Τι ξέρετε για την Ακαδημία Αθηνών;

Κατ’ αρχήν περνάμε σχεδόν καθημερινά από μπροστά της, όμως ξέρουμε ότι αυτή είναι η Ακαδημία Αθηνών; Και τι είναι αυτό; Τι γίνεται εκεί μέσα; Μπορούμε να πάμε; Όχι με σπρέι να την μουτζουρώσουμε, να την επισκεφτούμε εννοώ…..

1
2172

Κατ’ αρχήν περνάμε σχεδόν καθημερινά από μπροστά της, την βλέπουμε, την θαυμάζουσε ως κτίριο, όμως ξέρουμε ότι αυτή είναι η Ακαδημία Αθηνών; Και τι είναι αυτό; Τι γίνεται εκεί μέσα; Μπορούμε να πάμε; Όχι με σπρέι να την μουτζουρώσουμε, να την επισκεφτούμε εννοώ…

Η Ακαδημία Αθηνών που λέτε, είναι πνευματικό ίδρυμα με στόχο την καλλιέργεια και την προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, καθώς και την επιστημονική έρευνα και μελέτη. Λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού (Ωχ καήκαμε!).

akadhmia, ΑΘΗΝΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ATHENS ACADEMY, THEOPHILOS HANSEN, ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΝΣΕΝ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

H Ακαδημία προβαίνει στην μελέτη και την έρευνα των προϊόντων και των στοιχείων της φύσης της χώρας, καθώς και την επιστημονική υποστήριξη και ενίσχυση της γεωργίας, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.

Κοίτα λοιπόν τι συμβαίνει και δεν έχουμε πάρει χαμπάρι….. και πρέπει λέει να ξέρουμε ότι σήμερα, στην Ακαδημία Αθηνών λειτουργούν 13 Ερευνητικά κέντρα και 10 Γραφεία Ερευνών με εξειδικευμένες βιβλιοθήκες, καθώς και η κεντρική Βιβλιοθήκη «Ιωάννης Συκουτρής». Από το 2002 υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών λειτουργεί το Ίδρυμα Iατροβιολογικών Ερευνών.

Το νεοκλασικό μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας το οποίο στεγάζει την Ακαδημία Αθηνών, χτίστηκε αρκετές δεκαετίες πριν από την ίδρυση της ίδιας της Ακαδημίας.

Η ιστορία του κτηρίου αρχίζει με μεγάλη δωρεά του Σίμωνος Σίνα το 1856 με σκοπό την ανέγερση κτηρίου στο οποίο θα στεγαζόταν Ακαδημία. Το κτήριο σχεδιάστηκε το 1859, τρία χρόνια μετά την δωρεά του Σίνα, από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Είναι ένα από τα τρία μέρη της «Αθηναϊκής Τριλογίας» του νεοκλασικισμού μαζί με το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται στα αριστερά του, και το μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης  στα αριστερά του Πανεπιστημίου. Το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ήδη σχεδιαστεί από τον μεγαλύτερο αδελφό Χάνσεν, τον Κρίστιαν, και ολοκληρωθεί το 1864, ενώ το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που αρχικά ονομαζόταν «Μουσείο», σχεδιάστηκε αργότερα από τον Θεόφιλο.

Ο θεμέλιος λίθος του Μεγάρου τέθηκε το 1859 σε λαμπρή τελετή στην οποία παρέστη κι εκφώνησε λόγο ο Βασιλιάς Όθων.

Κατά την ανοικοδόμηση όμως του Μεγάρου, παρουσιάστηκαν αρκετές δυσκολίες, όπως η διακοπή των εργασιών το διάστημα 1864-1868 και ο θάνατος του Σίμωνος Σίνα το 1876, μετά τον οποίο την ευθύνη για τη συνέχιση των εργασιών ανέλαβε η χήρα του Ιφιγένεια. Το νεοκλασικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε τελικά το 1885, με το συνολικό κόστος ανέγερσης να έχει φθάσει τα τρία εκατομμύρια χρυσές δραχμές. Στις 20 Μαρτίου του 1887, ο αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ, ως πληρεξούσιος των κληρονόμων του Σίμωνος Σίνα, παρέδωσε στον τότε Πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη την «Σιναία Ακαδημία» όπως αποκαλείτο εκείνη την εποχή προς τιμήν του ευεργέτη της.

06_01

Σ’ αυτήν την φωτογραφία του Πέτρου Μωραΐτη, βλέπουμε την ανέγερση της Ακαδημίας στα τελειώματα της.

Αρχικά προσανατολισμός της Ακαδημίας θα ήταν η διάσωση και η μελέτη της εθνικής κληρονομιάς, η σύνταξη λεξικού και γραμματικής της νεοελληνικής γλώσσας. Η δημιουργία της Ακαδημίας θα βοηθούσε να ενταχθεί η Ελλάδα στα πολιτισμένα κράτη της εποχής.

academy

Κάποτε αυτό το κτίριο είχε αίγλη…….

1A_M

… σήμερα η Ακαδημία Αθηνών είναι στο έλεος των περαστικών! 

akad-thumb-large

xoros_ekdilosis2

Κι’ άλλα ιστορικά κτίρια των Αθηνών

Ήταν κέντρο της κοσμικής ζωής: https://bit.ly/3cYcjqz

Αυτή είναι η ιστορία του Acropole Palace https://bit.ly/2OYP2vI

Μια βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο https://bit.ly/2pzk0QF

Κάτι γεννιέται ξανά… https://bit.ly/2oMBwRs

Πόσα ξέρετε για το Μέγαρο Μαξίμου; https://bit.ly/2J4lJnS

akadimia_athinwn

Το Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, όπως αναφέρει η ίδια η Ακαδημία, είναι «το σημαντικότερο έργο του Χάνσεν» και «κατά τη γνώμη των ειδικών, το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου».

akadimia

Τα γλυπτά του αετώματος του Μεγάρου και τα δύο αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πλούσιου γλυπτικού διάκοσμου, είναι έργα του γλύπτη Λεωνίδα Δρόση.

akadimia_athinon, ακαδημία αθηνών, nikosonline.gr

akadimia_athinon, ακαδημία αθηνών, nikosonline.gr

Κι’ άλλα άρθρα για ιστορικά μας κτίρια

Μια βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο: https://bit.ly/37bIlhr

Πόσα ξέρετε για το μέγαρο Μαξίμου; https://bit.ly/2JcKYHT

Το Ζάππειο μέγαρο από το 1892 μέχρι σήμερα: https://bit.ly/2V4pzTH

ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ: Έγινε Εθνικό Ιστορικό Μουσείο https://bit.ly/3vGM9mu

Έχετε πάει στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών; https://bit.ly/2P5uHaf

Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: https://bit.ly/37eRWEa

Το μέγαρο Νεγρεπόντη: https://bit.ly/33neQbs

Ήταν κέντρο της κοσμικής ζωής: https://bit.ly/3cYcjqz

Αυτή είναι η ιστορία του Acropole Palace https://bit.ly/2OYP2vI

Διέπραξαν εγκλήματα αισθητικής https://bit.ly/33EzZhS

Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων https://bit.ly/3dRV9LS

Στοά Μοδιάνο: Πουλήθηκε μια ιστορία 90 χρόνων… https://bit.ly/3cALUyh

Δείτε πως γκρέμισαν τα νεοκλασικά κτίρια https://bit.ly/2z9zekj

akadimia_athinon, ακαδημία αθηνών, nikosonline.gr

1 COMMENT

  1. ελεος πια με αυτους τους αντιφα να γεμιζουν με σπρευ οτιδηποτε ομορφο υπαρχει…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.