Τι ξέρετε για την Ακαδημία Αθηνών;

Κατ’ αρχήν περνάμε σχεδόν καθημερινά από μπροστά της, όμως ξέρουμε ότι αυτή είναι η Ακαδημία Αθηνών; Και τι είναι αυτό; Τι γίνεται εκεί μέσα; Μπορούμε να πάμε; Όχι με σπρέι να την μουτζουρώσουμε, να την επισκεφτούμε εννοώ…..

3
3546

Κατ’ αρχήν περνάμε πολύ συχνά από μπροστά της, την βλέπουμε, την θαυμάζουσε ως κτίριο, όμως ξέρουμε ότι αυτή είναι η Ακαδημία Αθηνών; Και τι είναι αυτό; Τι γίνεται εκεί μέσα; Μπορούμε να πάμε; Όχι με σπρέι να την μουτζουρώσουμε, να την επισκεφτούμε εννοώ…

Η Ακαδημία Αθηνών που λέτε, είναι πνευματικό ίδρυμα με στόχο την καλλιέργεια και την προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, καθώς και την επιστημονική έρευνα και μελέτη. Λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.

akadhmia, ΑΘΗΝΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ATHENS ACADEMY, THEOPHILOS HANSEN, ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΝΣΕΝ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

H Ακαδημία προβαίνει στην μελέτη και την έρευνα των προϊόντων και των στοιχείων της φύσης της χώρας, καθώς και την επιστημονική υποστήριξη και ενίσχυση της γεωργίας, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.

Κοίτα λοιπόν τι συμβαίνει και δεν έχουμε πάρει χαμπάρι….. και πρέπει λέει να ξέρουμε ότι σήμερα, στην Ακαδημία Αθηνών λειτουργούν 14 Ερευνητικά κέντρα και 5 Γραφεία Ερευνών με εξειδικευμένες βιβλιοθήκες, καθώς και η κεντρική Βιβλιοθήκη «Ιωάννης Συκουτρής». Από το 2002 υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών λειτουργεί το Ίδρυμα Iατροβιολογικών Ερευνών.

Το νεοκλασικό μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας το οποίο στεγάζει την Ακαδημία Αθηνών, χτίστηκε αρκετές δεκαετίες πριν από την ίδρυση της ίδιας της Ακαδημίας.

Η ιστορία του κτηρίου αρχίζει με μεγάλη δωρεά του Σίμωνος Σίνα το 1856 με σκοπό την ανέγερση κτηρίου στο οποίο θα στεγαζόταν Ακαδημία. Το κτήριο σχεδιάστηκε το 1859, τρία χρόνια μετά την δωρεά του Σίνα, από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Είναι ένα από τα τρία μέρη της «Αθηναϊκής Τριλογίας» του νεοκλασικισμού μαζί με το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται στα αριστερά του, και το μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης  στα αριστερά του Πανεπιστημίου. Το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ήδη σχεδιαστεί από τον μεγαλύτερο αδελφό Χάνσεν, τον Κρίστιαν, και ολοκληρωθεί το 1864, ενώ το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που αρχικά ονομαζόταν «Μουσείο», σχεδιάστηκε αργότερα από τον Θεόφιλο.

Ο θεμέλιος λίθος του Μεγάρου της Ακαδημίας τέθηκε το 1859 σε λαμπρή τελετή στην οποία παρέστη κι εκφώνησε λόγο ο Βασιλιάς Όθων.

Κατά την ανοικοδόμηση όμως του Μεγάρου, παρουσιάστηκαν αρκετές δυσκολίες, όπως η διακοπή των εργασιών το διάστημα 1864-1868 και ο θάνατος του Σίμωνος Σίνα το 1876, μετά τον οποίο την ευθύνη για τη συνέχιση των εργασιών ανέλαβε η χήρα του Ιφιγένεια. Το νεοκλασικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε τελικά το 1885, με το συνολικό κόστος ανέγερσης να έχει φθάσει τα τρία εκατομμύρια χρυσές δραχμές. Στις 20 Μαρτίου του 1887, ο αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ, ως πληρεξούσιος των κληρονόμων του Σίμωνος Σίνα, παρέδωσε στον τότε Πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη την «Σιναία Ακαδημία» όπως αποκαλείτο εκείνη την εποχή προς τιμήν του ευεργέτη της.

06_01

Σ’ αυτήν την φωτογραφία του Πέτρου Μωραΐτη, βλέπουμε την ανέγερση της Ακαδημίας στα τελειώματα της.

Αρχικά προσανατολισμός της Ακαδημίας θα ήταν η διάσωση και η μελέτη της εθνικής κληρονομιάς, η σύνταξη λεξικού και γραμματικής της νεοελληνικής γλώσσας. Η δημιουργία της Ακαδημίας θα βοηθούσε να ενταχθεί η Ελλάδα στα πολιτισμένα κράτη της εποχής.

academy

Κάποτε αυτό το κτίριο είχε αίγλη. Ήταν το καμάρι της Αθήνας.

1A_M

Κάποια στιγμή η Ακαδημία Αθηνών ήταν στο έλεος των περαστικών! Μετά τον περιέφραξαν τον χώρο και γλύτωσε.

akad-thumb-large

xoros_ekdilosis2

Έμαθα πως το Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή από τις 9:00π.μ. έως 15:00μ.μ. 

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Πανεπιστημίου 28, 106 79, Αθήνα

Τ: 210 3664700, F: 210 3634806

E-mail: info@academyofathens.gr

akadimia_athinwn

Το Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, όπως αναφέρει η ίδια η Ακαδημία, είναι «το σημαντικότερο έργο του Χάνσεν» και «κατά τη γνώμη των ειδικών, το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου».

akadimia

Τα γλυπτά του αετώματος του Μεγάρου και τα δύο αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πλούσιου γλυπτικού διάκοσμου, είναι έργα του γλύπτη Λεωνίδα Δρόση.

akadimia_athinon, ακαδημία αθηνών, nikosonline.gr

akadimia_athinon, ακαδημία αθηνών, nikosonline.gr

Κι’ άλλα άρθρα για ιστορικά μας κτίρια

Μια βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο: https://bit.ly/37bIlhr

Πόσα ξέρετε για το μέγαρο Μαξίμου; https://bit.ly/2JcKYHT

Το Ζάππειο μέγαρο από το 1892 μέχρι σήμερα: https://bit.ly/2V4pzTH

ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ: Έγινε Εθνικό Ιστορικό Μουσείο https://bit.ly/3vGM9mu

Έχετε πάει στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών; https://bit.ly/2P5uHaf

Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: https://bit.ly/37eRWEa

Το μέγαρο Νεγρεπόντη: https://bit.ly/33neQbs

Ήταν κέντρο της κοσμικής ζωής: https://bit.ly/3cYcjqz

Αυτή είναι η ιστορία του Acropole Palace https://bit.ly/2OYP2vI

Διέπραξαν εγκλήματα αισθητικής https://bit.ly/33EzZhS

Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων https://bit.ly/3dRV9LS

Δείτε πως γκρέμισαν τα νεοκλασικά κτίρια https://bit.ly/2z9zekj

akadimia_athinon, ακαδημία αθηνών, nikosonline.gr

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aγαπητέ κ. Μουρατίδη, θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις, καθώς στο άρθρο υπάρχουν κάποιες μικρές ανακρίβειες:
  1. Η Ακαδημία Αθηνών είναι ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  2. Η Ακαδημία διαθέτει 14 Ερευνητικά Κέντρα και 5 Γραφεία Ερευνών και όχι 13 Κέντρα και 10 Γραφεία
  3. Τα προβλήματα με τις φθορές στην εξωτερική όψη του κτιρίου από τα γκράφιτι και τις αυθαιρεσίες των περαστικών έχουν επιλυθεί σε ικανοποιητικό βαθμό κατόπιν περίφραξης του χώρου, αποκατάστασης της περίφραξης του πίσω μέρους του Μεγάρου και τοποθέτησης ειδικών πάνελ πάνω από τις πέτρινες τοιχοποιίες. Οι φωτογραφίες που έχετε αναρτήσει είναι παλαιές.
  Σας ευχαριστώ.
  Μία εργαζομένη στην Ακαδημία Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.