Η Αναγέννηση έδωσε έμπνευση σε ένα κίνημα που τοποθετείται προσεγγιστικά ανάμεσα στο 15ο και το 17ο αιώνα, και ξεκίνησε στην Ιταλία κατά τον ύστερο Μεσαίωνα, από όπου και εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ως πολιτιστικό κίνημα, επέφερε την άνθηση της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της λογοτεχνίας, της επιστήμης, καθώς και την αναβίωση της μελέτης κλασικών συγγραφέων την ανάπτυξη της γραμμικής προοπτικής στη ζωγραφική και τη σταδιακή, αλλά ευρέως διαδιδόμενη, μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση.
Η Αναγέννηση θεωρείται γέφυρα μεταξύ του Μεσαίωνα και της Σύγχρονης Εποχής. Αν και κατά την Αναγέννηση έλαβαν χώρα επαναστατικές καινοτομίες σε πολλά πνευματικά πεδία, καθώς και κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, είναι ίσως περισσότερο συνυφασμένη με τα ρεύματα που διαμορφώθηκαν στο χώρο της τέχνης, αλλά και τη συμβολή παν-επιστημόνων όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Μιχαήλ Άγγελος, οι οποίοι ενέπνευσαν τον όρο: Homo Universalis (Καθολικός Άνθρωπος).
Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες δεν ζήσαμε την Αναγέννηση μια και εκείνη την περίοδο είμασταν υπό Τουρκική κατοχή.
Κατά γενική παραδοχή η Αναγέννηση έχει τις ρίζες της στη Φλωρεντία, η οποία βρισκόταν υπό την καθοδήγηση της επιφανούς και ισχυρής οικογένειας των Μεδίκων, κατά το 14ο αιώνα.
Ο Άγγελος του Francesco del Cossa
Κατά την Αναγέννηση
-
Ο Έρασμος (1466 – 1536), Ολλανδός λόγιος, ουμανιστής και θεολόγος, μετέφρασε εκ νέου την Καινή Διαθήκη στα λατινικά και τα ελληνικά, ασκώντας κριτική στην εξουσία του κλήρου και στη λατρεία ιερών λειψάνων, προετοιμάζοντας τη Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη.
-
Ασκήθηκε έντονη επίδραση στην πνευματική ζωή της Ευρώπης. Με εφαλτήριο την Ιταλία, και έχοντας εξαπλωθεί στο σύνολο της ηπείρου μέχρι το 16ο αιώνα, άφησε το σημάδι της στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, την επιστήμη, τη θρησκεία, και σε άλλες πτυχές της πνευματικής αναζήτησης.
-
Οι λόγιοι της εποχής αναζήτησαν στις βιβλιοθήκες των μοναστηριών, καθώς και στα εδάφη της καταρρέουσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τα λογοτεχνικά, ιστορικά και ρητορικά κείμενα της αρχαιότητας, συνήθως γραμμένα στα λατινικά ή τα αρχαία ελληνικά, πολλά από τα οποία είχαν πέσει στην αφάνεια.
-
Οι ουμανιστές της Αναγέννησης δεν απέρριπταν το Χριστιανισμό, αντιθέτως, ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα της εποχής αφιερώθηκαν σε αυτόν, ενώ η Εκκλησία χρηματοδότησε πολλά από αυτά.
Επιπροσθέτως, πολλά ελληνικά χριστιανικά συγγράμματα, ανάμεσα στα οποία και η Καινή Διαθήκη στα ελληνικά, ταξίδεψαν από το Βυζάντιο στη Δυτική Ευρώπη απασχολώντας τους λόγιους για πρώτη φορά μετά την όψιμη αρχαιότητα. Αυτή η στροφή προς τα ελληνικά χριστιανικά έργα, και κυρίως η μελέτη της Καινής Διαθήκης στην πρωτότυπή της γλώσσα, όπως προωθήθηκαν από τους ουμανιστές Λαυρέντιο Βάλλα και Έρασμο, άνοιξαν το δρόμο για την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση.
Πέρα από τη μελέτη της κλασικής αρχαιότητας, οι συγγραφείς της Αναγέννησης υιοθέτησαν τη χρήση της καθομιλουμένης γλώσσας, κάτι που σε συνδυασμό με την εφεύρεση της τυπογραφίας, επέτρεψε σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε βιβλία, με πιο αξιοπρόσεκτη περίπτωση τη Βίβλο.
Εν ολίγοις, η Αναγέννηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια διανοούμενων να μελετήσουν και να βελτιώσουν τα εγκόσμια, τόσο μέσα από την αναβίωση των ιδεολογιών της αρχαιότητας, όσο και διαμέσου καινοτόμων προσεγγίσεων στη Σκέψη. Σε μια περίοδο που τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία και Ισπανία) είχαν απολυταρχικές μοναρχίες, ενώ άλλα βρίσκονταν υπό την εξουσία της Εκκλησίας, οι ανεξάρτητες ιταλικές δημοκρατίες, πατώντας στις αρχές του καπιταλισμού που πρωτοεμφανίστηκαν σε μοναστηριακά κτήματα, δημιούργησαν μια εμπορική επανάσταση χωρίς προηγούμενο, η οποία προηγήθηκε και χρηματοδότησε την Αναγέννηση.
The School of Athens: Η αριστουργηματική τοιχογραφία (fresco) του Raphael (1509 – 1511), στο Apostolic Palace του Βατικανού.
Οι σημαντικότεροι ζωγράφοι της Αναγέννησης
Paolo Uccello (πρώιμη Αναγέννηση), (1397 – 1475), ήταν ζωγράφος και μαθηματικός από την Φλωρεντία με πρωτοποριακή δουλειά στην οπτική προοπτική πάνω στην τέχνη.
Fra Angelico (Early Renaissance) 1395 –1455
Giovanni Bellini 1430 – 1516 Μεγάλος ζωγράφος από την Βενετία
Raphael (Πρώιμη Αναγέννηση) 1483 – 1520
Sandro Botticelli (Early Renaissance) (1445 – 1510)
Michelangelo (High Renaissance) 1475 – 1564 Γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής.
Leonardo da Vinci (High Renaissance) (1452 – 1519) Ζωγράφος, σχεδιαστής, μηχανικός, επιστήμων, γλύπτης και αρχιτέκτονας.
Hieronymus Bosch (1450 – 1516)
Pieter Bruegel (1525 – 1569) Ήταν ο πιο βασικός εκπρόσωπος της Ολλανδικής και Φλαμανδικής Αναγέννησης.
Albrecht Dürer (1471 – 1528), Γερμανός ζωγράφος, τυπογράφος και θεωρητικός της Γερμανικής Αναγέννησης.
Tintoretto (1518 – 1594) Ιταλός ζωγράφος από την Βενετία. Ήταν ο τελευταίος μεγάλος Ιταλός καλλιτέχνης της Αναγέννησης.
Tiziano (High Renaissance) (1488 – 1576), μεγάλος ζωγράφος από την Βενετία
Benvenuto Cellini (1500 –1571) ήταν Ιταλός σιδηρουργός, γλύπτης, σχεδιαστής, μουσικός και ποιητής.
Hans Holbein the Younger (1497 – 1543) Γερμανός ζωγράφος και τυπογράφος που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πορτρετίστες του 16ου αιώνα.
Jan van Eyck (Early Northern Renaissance) Ζωγράφος, ο κυριότερος εκπρόσωπος της πρώιμης βόρειας Αναγέννησης (1390 –1441)
Caravaggio (1571 – 1610) Ιταλός ζωγράφος που εμφανίστηκε προς το τέλος της Αναγέννησης στην Ρώμη. Γνωστός για τις τολμηρές απεικονίσεις γνωστών θεμάτων και για την δραματική χρήση του φωτός και της σκιάς. Θεωρούν ότι η Baroque ζωγραφική επηρεάστηκε έντονα από την τέχνη του.
El Greco / Doménikos Theotokópoulos (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) (1541 – 1614), Έλληνας ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας, ο βασικός εκπρόσωπος της Ισπανικής Αναγέννησης. Θεωρείται ο άνθρωπος που πάντρεψε την Βυζαντινή με την Δυτική τέχνη
“Mona Lisa” Leonardo DaVinci. Η κορωνίδα της Αναγεννησιακής τέχνης.
Sandro Botticelli από τους πρώτους καλλιτέχνες της Αναγέννησης με πλήθος γνωστών έργων. “Η Άνοιξη” και “Η γέννηση της Αφροδίτης” είναι δύο απ΄ αυτά.
Ο Τιτσιάνο (Titian) υπήρξε μαθητής του Giovanni Bellini. Εδώ πορτραίτο του Bellini από τον Titian.
Το αριστούργημα του Τιτσιάνο (Titian), “Η αρπαγή της Ευρώπης” (1560–1562 λάδι σε καμβά 178 cm × 205 cm) βρίσκεται στο Isabella Stewart Gardner Museum, στην Βοστόνη και ευτυχώς γλύτωσε από την μεγάλη ληστεία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ: https://bit.ly/3dWzWTM
Benvenuto Cellini: Ο Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας.
Διαβάστε για μεγάλους ζωγράφους και δείτε έργα τέχνης
CARAVAGGIO: Τα Άγια πάθη https://bit.ly/3eByDsf
CARAVAGGIO: Ανένταχτος, αιρετικός και μεγαλειώδης https://bit.ly/3nUjA0f
DIEGO VELAZQUEZ: Ο ζωγράφος των ζωγράφων https://bit.ly/2QJz8Zd
MICHELANGELO: Ο καλλιτέχνης των καλλιτεχνών: https://bit.ly/2BTcV0c
REMBRANDT: Έκοψαν τον πίνακα γιατί δεν χώραγε… https://bit.ly/3mW6FJT
GOYA: Τον πέρασαν από ιερά εξέταση https://bit.ly/3s1NQaK
EL GRECO: Ο “Άγιος Πέτρος” https://bit.ly/3u7tHl1
CAPELLA SISTINA: Η ωραιότερη τοιχογραφία όλων των εποχών: https://bit.ly/3mRwUBp
Άγαλμα Δαβίδ: Σύμβολο δύναμης και νεανικής ομορφιάς https://bit.ly/31UGtoH
BOTTICELLI: Η άνοιξη: https://bit.ly/2qykVOG
Ο Άγιος Σεβαστιανός gay icon https://bit.ly/2ZsS66V
Το Βατικανό έχει θησαυρούς… https://bit.ly/3dQVPUz
Οι πινακοθήκες του Βατικανού: https://bit.ly/2PsNH3a
Το πορτραίτο ενός άνδρα (υποθέτουν πως είναι αυτοπροσωπογραφία του El Greco, 1595–1600) Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη.
—————————————————-