Ημερολογιακά είναι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού. Ο Ιούνιος, ή Ιούνης, είναι ο έκτος μήνας του έτους κι έχει 30 ημέρες. Είναι ο μήνας των διδύμων, του Αϊ-Γιαννιού, του θερισμού και των σχολικών εξετάσεων. Είναι ο μήνας που αρχίζουν να βγαίνουν τα καλοκαιρινά φρούτα (κεράσια, φρλαουλες, μούρα, βερίκοκα κλπ.) και ο μήνας που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε έντονα τα μπάνια και τις διακοπές μας.
Ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από την σύζυγο του Δία την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν Juno.
Πατώντας τον σύνδεσμο θα διαβάσετε από που πήραν την ονομασία τους όλοι οι μήνες https://bit.ly/2JLbF5a
Ο Ιούνιος στο Αττικό ημερολόγιο ήταν ο δωδέκατος μήνας και ονομάζονταν Σκιροφοριών, διαρκούσε 29 ημέρες και αντιστοιχούσε με το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 22 Ιουνίου. Σε άλλες πόλεις της αρχαίες Ελλάδας τελευταίος μήνας του χρόνου θεωρούνταν ο Ποσειδεών ο οποίος στην Αθήνα λογίζονταν ως ο έκτος μήνας του έτους.
Ο Ιούνιος στην Ελληνική παράδοση: Σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος ο Ιούνιος έχει την δική του ξεχωριστή ονομασία. Στα Γρεβενά αναφέρεται ως Κερασάρης και στον Πόντο Κερασινός επειδή ωριμάζουν τα κεράσια. Στην Άνδρο ονομάζεται Ορνιαστής, Ρινιστής στην Πάρο και Απαρνιαστής σε διάφορα άλλα μέρη. Είναι όμως κυρίως γνωστός ως Θεριστής αφού συνδέεται άμεσα με την ωρίμανση και τον θερισμό των δημητριακών. Το θέρισμα γίνεται με το δρεπάνι αρχίζοντας από το μέρος που έχει λυγίσει τα στάχυα ο αέρας.
Ο μεγάλος Ολλανδός ζωγράφος Vincent Van Gogh, λάτρευε να ζωγραφίζει καλοκαιρινά τοπία με στάχυα και θερισμό.
Τον Ιούνιο έχουμε και όλα τα έθιμα του θερισμού, αυτά που σχετίζονται με τα τελευταία στάχυα. Σε μερικά μέρη άφηναν αθέριστα τα τελευταία στάχυα, ενώ σε άλλα έπλεκαν μια δέσμη, σε σχήμα σταυρού, που την έλεγαν χτένι, ψαθί ή σταυρό, και την τοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Την εποχή της σποράς τα έτριβαν κι ανακάτευαν τους κόκκους τους με το καινούργιο σπόρο.
Στις 24 Ιουνίου έχουμε την γενέθλια εορτή του Αϊ-Γιαννιού του Λαμπαδάρη που η γιορτή του είναι ταυτισμένη με δύο κύκλους εθίμων: με τον Κλήδονα αλλά και με τις φωτιές που ανάβονται την παραμονή της γιορτής.
«… Σάββατο κι απόβραδο στην Αριστοτέλους που φωτιές ανάβανε στους απάνω δρόμους/ τ’ Αϊ-Γιάννη θα ‘τανε θαρρώ» Λευτέρης Παπαδόπουλος
«Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές,/ του Άη Γιάννη/ Αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μού λες/ που ‘χουν πεθάνει;» Μάνος Ελευθερίου
Στις 21-22 Ιουνίου ο Ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της τροχιάς του.
Οι γιορτές: Τον Ιούνιο γιορτάζουν οι: Πύρρος, Νικηφόρος, Μαρίνος, Μάρθα, Κορίνα, Απόλλων, Δωρόθεος, Πλούταρχος, Καλλιόπη, Βαρθολομαίος, Λουκάς, Ιερώνυμος, Μόνικα, Έρασμος, Παϊσιος, Πέτρος, Παύλος, Αποστολία, Απόστολος κ.α.
———————————————————-
Ζώδιο Δίδυμος: Ο Ιούνιος είναι ο βασικός μήνας των διδύμων. Διαβάστε τα πάντα για το ζώδιο που μπορεί να σε στείλει στο τρελοκομείο. https://bit.ly/2qadizT
——————————————————————————————-