Τι συμβαίνει μ’ αυτό το φρούτο;

0
757

1001_LIF_apples1_t770

Τα 8 διασημότερα μήλα στην ιστορία

——————————————————————–

Χάζευα στο μανάβικο τα ωραία γυαλιστερά μήλα και έπιασα τον εαυτό μου να μαγνητίζεται. Εκεί σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο. Εκεί μου ήρθε η ιδέα. Γιατί το μήλο; Συμβαίνει κάτι περίεργο μ’ αυτό το φρούτο, ή όλα είναι μια σειρά συμπτώσεων; Το λέω γιατί το μήλο είναι παρόν σε πολλές διαφορετικές παραδόσεις και εμφανίζεται στη μυθολογία, στις ιστορίες και στα παραμύθια διαφορετικών πολιτισμών σε όλο τον κόσμο.

——————————————————————–

  • Το μήλο είναι ο απαγορευμένος καρπός, που ο όφις προσέφερε στην Εύα στον κήπο του παραδείσου και που απ’ αυτό ξεκίνησαν τα βάσανα του ανθρώπου….. όπως λέει η Παλαιά διαθήκη.

  • Το μήλο πάλι ήταν δηλητηριασμένο και καταδίκασε την Χιονάτη να πέσει σ’ ένα βαθύ κώμα στο διάσημο παραμύθι.

  • Επίσης, το μήλο είναι αυτό που προξένησε τον Τρωικό πόλεμο στην ελληνική μυθολογία.

Γιατί ένα μήλο;

Το σχήμα και το μέγεθος του μήλου, καθώς και το όμορφο κόκκινο χρώμα του, μοιάζει με μια ανθρώπινη καρδιά. Σε πολλούς διαφορετικούς μύθους, το μήλο συμβολίζει την καρδιά και τα συναισθήματα που σχετίζονται με την αγάπη. Ορισμένες θρησκευτικές παραδόσεις θεωρούν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι κάποτε ήταν αθάνατοι και απολάμβαναν την δόξα της αιώνιας ζωής, έγιναν θνητοί όταν αμάρτησαν, παραβιάζοντας τον μοναδικό και πιο σημαντικό κανόνα. Να καταστρέψουν την ελευθερία του ανθρώπινου είδους, σε βάρος της επιθυμίας του πάθους και της καρδιάς.

Σ’ αυτό το άρθρο σας μάζεψα τα πιο διάσημα μήλα στην ιστορία.

Νίκος Μουρατίδης

1Ε_M

Αδάμ και Εύα

Σύμφωνα με τη χριστιανική θεολογία, ο Αδάμ και η Εύα ήταν αθάνατοι και ζούσαν ευτυχισμένοι στον παράδεισο που δημιουργήθηκε γι’ αυτούς. Τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά, εκτός από ένα φίδι που είχε κάτι πολύ δελεαστικό να τους προσφέρει, ένα νόστιμο μήλο από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού. Ήταν ρητή εντολή του Θεού, να μην δοκιμάσουν αυτό το μήλο. Όταν ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν το μήλο, τους απαγορεύτηκε η παραμονή στον παραδεισένιο κήπο. Αυτό το μάθημα έπρεπε να τους διδάξει, ότι μέσα από τις δικές τους επιλογές και την ελεύθερη τους βούληση έχασαν κάτι πολύτιμο που μέχρι εκείνη την ώρα δεν μπορούσαν να κατανοήσουν, όπως επίσης να μάθουν τη διαφορά μεταξύ του τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

1Ψ_M

Ο Ηρακλής και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία αυτός ήταν ο 11ος άθλος του Ηρακλή. Ο Ευρυσθέας του ανέθεσε να πάει στον κήπο των Εσπερίδων και να του φέρει τα χρυσά μήλα. Στην πορεία του προς τον κήπο, ο Ηρακλής απελευθέρωσε τον Προμηθέα και σκότωσε τον αετό που έτρωγε το συκώτι του, δίνοντας έτσι τέλος στο μαρτύριο του Τιτάνα. Ο Προμηθέας συνόδευσε στη συνέχεια τον Ηρακλή στον κήπο των Εσπερίδων. Εκεί ήταν ο Άτλαντας που κρατούσε τον ουρανό στους ώμους του. Ο Ηρακλής συμφώνησε με τον Άτλαντα να κρατήσει για λίγο εκείνος το φορτίο του, μέχρι ο Άτλας να του φέρει τα χρυσά μήλα. Ο Άτλας όμως επιστρέφοντας από τον κήπο, αρνήθηκε να παραδώσει τα μήλα στον Ηρακλή, και του είπε ότι θα τον άφηνε να σηκώνει εκείνος το βάρος του ουρανού. Ο Ηρακλής επιστράτευσε τότε όλη του την ευστροφία, άφησε τον Άτλαντα να πιστέψει ότι αποδέχτηκε τη μοίρα του, του ζήτησε όμως πρώτα να κρατήσει για λίγο τον ουρανό προκειμένου να φτιάξει ένα μαξιλάρι για το κεφάλι του. Ο Άτλας δέχτηκε, ο Ηρακλής όμως δραπέτευσε παίρνοντας μαζί του και τα μήλα.

1Α_M

Το μήλο της Έριδος και ο Τρωικός πόλεμος

Όταν οι θεοί δεν κάλεσαν την θεά Έριδα στον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος, αυτή από θυμό άφησε με τρόπο ένα χρυσό μήλο,το κατόπιν γνωστό και ως «μήλο της έριδος», να κατρακυλήσει ώστε να το δουν οι καλεσμένοι θεοί και να το ζηλέψουν. Το μήλο αυτό έφερε την επιγραφή «τ καλλίστ«, δηλαδή (αφιερωμένο …) στην ομορφότερη ( … θεά). Ήταν φυσικό λοιπόν οι τρεις παρευρισκόμενες θεές, η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη να διεκδικήσουν το μήλο, η κάθε μία για τον εαυτό της. Είδε ο Δίας ότι επέρχεται τσακωμός και είπε στον Ερμή να τις πάει γρήγορα στον Πάρη για να διαλέξει αυτός σε ποια ανήκει το μήλο. Έτσι και έγινε. Για να τον καλοπιάσει, η Αθηνά του έταξε πνευματική σοφία, και η Ήρα σωματική δύναμη. Η Αφροδίτη όμως του έταξε την ωραία Ελένη, την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Ο Πάρης, μην ξέροντας ότι η ωραία Ελένη ήταν γυναίκα του Μενέλαου έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη. Με την αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη άρχισε λοιπόν κατά τον μύθο ο Τρωϊκός Πόλεμος και η Έρις πέτυχε αυτό που ήθελε

78d1fff6731d78feb56b373f109197df

Το Μήλο του Νεύτωνα

Ο νεαρός Ισαάκ Νεύτων (Νιούτον στα Αγγλικά- Isaac Newton), καθόταν στον κήπο του όταν ένα μήλο έπεσε στο κεφάλι του! Ω του θαύματος, ο επιστήμονας κατανόησε αμέσως τη δύναμη της βαρύτητας που τον οδήγησε με αργά αλλά σταθερά βήματα στο Νόμο της Βαρύτητας. Αστεϊσμός ή αστικός μύθος, πάντως το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του άλλαξε τον κόσμο…

1Β_M

Χιονάτη όπως Εύα

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πώς ο συμβολισμός του απαγορευμένου καρπού, επαναλαμβάνεται στην όμορφη ιστορία της Χιονάτης. Ακριβώς όπως οι πρωτόπλαστοι εκδιώχτηκαν από τον κήπο και έπεσαν στο φυσικό κόσμο, ξεχνώντας ποιοι είναι πραγματικά, έτσι και η Χιονάτη πέφτει επίσης σε ένα βαθύ κώμα από το δηλητηριασμένο μήλο που της προσφέρθηκε από τη κακιά βασίλισσα, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση συμβολίζει το φίδι. Το κώμα αντιπροσωπεύει τη λήθη, για το λόγο αυτό οι άνθρωποι ξεχνούν ή καλύτερα δεν είναι ικανοί να κατανοήσουν την θεία καταγωγή τους, έχοντας γεννηθεί στον υλικό κόσμο: κανείς δεν μπορεί να κάνει συνειδητές επιλογές, χωρίς να αντιμετωπίζει την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα στο καλό και το κακό.

1Ζ_M

Το πράσινο μήλο των Beatles

Το διασημότερο βρετανικό συγκρότημα στην ιστορία της ποπ/ροκ μουσικής που έκανε τον κόσμο να παραμιλά τη δεκαετία του 1960 και δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες τομές στη διεθνή μουσική σκηνή σχετίζεται με ένα μήλο, και μάλιστα πράσινο! Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία που βρισκόταν πίσω από τους Beatles ονομαζόταν Apple Corps και είχε στο λογότυπό της ένα πράσινο μήλο κομμένο στα δύο, το οποίο εμφανίζεται στα βινύλια του διάσημου συγκροτήματος, η μουσική του οποίου άλλαξε τον κόσμο…

969-black-grey-apple-logo-1920x1080-computer-wallpaper

Το δαγκωμένο μήλο της Apple

Ο Steve Jobs οραματίστηκε και η Apple πραγματοποίησε. Η πρωτοπόρα σκέψη του, οι καινοτομίες του, η δημιουργικότητά του, η εξυπνάδα και η αεικίνητη προσωπικότητά ενσωματώθηκαν σε ένα μήλο, αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο. Συσκευές προηγμένης τεχνολογίας, υπολογιστές και μια αυτοκρατορία ολόκληρη. Κι όλα αυτά γύρω από ένα μήλο που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο… Το δαγκωμένο μήλο της γνώσης.

———————————-

Ένας χρόνος nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

1Δ_M

Λόλα να ένα μήλο

Στο βιβλίο της πρώτης δημοτικού- δεν υπάρχει πια- στο περίφημο «Αλφαβητάριο», εξέχουσα θέση έχει ένα ζουμερό μήλο, και μάλιστα τότε που ο τόνος στην λέξη ήταν η περισπωμένη. Τι σας λέω τώρα…. αρχαιότητες!!!!

——————————————-

1H_M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.