3 αγόρια τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση

Σεξουαλική παρενόχληση από τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα κατήγγειλαν τρεις νέοι άντρες ηθοποιοί – ο ένας εκ των οποίων έχει πάρει και το βραβείο “Δημήτρης Χορν” και θεωρείται ως το σημαντικότερο νέο ταλέντο στο χώρο.

0
2285

Σεξουαλική παρενόχληση από τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα κατήγγειλαν τρεις νέοι άντρες ηθοποιοί – ο ένας εκ των οποίων έχει πάρει και το βραβείο “Δημήτρης Χορν” και θεωρείται ως το σημαντικότερο νέο ταλέντο στο χώρο.

Με τον καλλιτεχνικό – και όχι μόνο – κόσμο να παρακολουθεί άναυδος καθημερινά, οι αποκαλύψεις από ηθοποιούς για τον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου έχουν γίνει θέμα ισάξιο με την πανδημία.

Πριν μερικές ημέρες ο ηθοποιός Ερρίκος Μηλιάρης κατήγγειλε μέσω ανάρτησης στο facebook μια άκρως επικίνδυνη συμπεριφορά ενός σκηνοθέτη (δεν τον κατονόμασε), ο οποίος τον παρενόχλησε σεξουαλικά. Την αποκάλυψη του ονόματος έκανε ο ηθοποιός Χάρης Τζωρτζάκης, ο οποίος είχε παρόμοια εμπειρία. Την καταγγελία συμπλήρωσε και ο βραβευμένος ηθοποιός Γιάννης Νιάρρος οποίος έγραψε: “δεν ήμουν αρκετά διαθέσιμος ώστε να του “δείξω τον που@@ο μου” (το διατυπώνω όπως και μου ζητήθηκε αυτολεξεί).

Κατηγορούν, σεξουαλική παρενόχληση, Κώστας Ζάπας, σκηνοθέτης, Costas Zapas, skinothetis, Kostas Zapas, αγορια, agoria, sex, gay, nikosonline.gr

Οι τρεις ηθοποιοί: Ερρίκος Μηλιάρης, Χάρης Τζωρτζάκης και ο βραβευμένος με το βραβείο Χορν, Γιάννης Νιάρρος.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Ζάπας κατά τη διάρκεια ακρόασης ζητούσε από τους ηθοποιούς να γδυθούν και να αυνανιστούν – με την κάμερα να γράφει – ενώ η ταινία δεν είχε ούτε μία τέτοια αντίστοιχη σκηνή.

Λοιπόν για να ξέρετε πως λειτουργούν τα πράγματα. Οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες όταν πρόκειται να κάνουν ταινία, δίνουν το σενάριο σε casting directors και εκείνοι ανάλογα μ’ αυτό που διαβάζουν, στέλνουν για οντισιόν τους κατάλληλους ηθοποιούς.

Οι ηθοποιοί που έκαναν την καταγγελία, την έκαναν γιατί το σενάριο δεν είχε ανάλογες σκηνές μ’ αυτά που τους ζητήθηκαν να κάνουν. Ο τρόπος επίσης ήταν απαράδεκτος, όπως επίσης απαράδεκτο ήταν ότι η κάμερα έγραφε χωρίς την συγκατάθεση τους.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Ζάπας – που κάποια έντυπα τον ονομάζουν «αιρετικό σκηνοθέτη», και ο οποίος έχει κάνει 3-4 ταινίες χωρίς καμία εμπορική ή καλλιτεχνική επιτυχία, για να αμυνθεί, ανάρτησε μια δήλωση, που ανάμεσα στα άλλα έγραφε: “Δεν απαγορεύεται να ζητήσεις γυμνό όταν ορίζεται από το καλλιτεχνικό έργο. Και στις οντισιόν. Δεν απαγορεύεται η ελευθερία της έκφρασης. Είναι κατοχυρωμένη στο σύνταγμα. Μπορείς να ζητήσεις κάτι από κάποιον. Μπορεί ο άλλος να το αρνηθεί. Δεν επιβάλλεται στον καλλιτέχνη πως θα πραγματοποιήσει το έργο του. Συμφωνείς ή διαφωνείς. Φανταστείτε τον Παζολίνι να απολογείται γιατί ζήτησε γυμνό για το SALO ή τον Λαρς φον Τριερ για τους ΗΛΙΘΙΟΥΣ με την περιβόητη σκηνή ομαδικού σεξ.”

Δηλαδή σαν να λέμε εξίσωσε τον εαυτό του και τις ταινίες του με τον Παζολίνι, τον Λαρς φον Τρίερ και τις ταινίες τους.

Κατηγορούν, σεξουαλική παρενόχληση, Κώστας Ζάπας, σκηνοθέτης, Costas Zapas, skinothetis, Kostas Zapas, αγορια, agoria, sex, gay, nikosonline.gr

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η δήλωση του Λευτέρη Παπανικολάου-Γκιωνάκη (γιος του σκηνοθέτη Μιχάλη Παπανικολάου και της ηθοποιού Πολύνας Γκιωνάκη κι εγγονός του αείμνηστου κωμικού Γιάννη Γκιωνάκη – φωτογραφία επάνω). Ο Λευτέρης είναι ηθοποιός που τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην σκηνοθεσία. Όταν ήταν ακόμη νέος στο χώρο, πήγε κι αυτός στην περίφημη οντισιόν: “Ήταν ένα casting για μια ταινία με τον Κώστα Ζάπα. Εγώ δεν τον ήξερα, ούτε είχα διαβάσει τι είδους ταινίες κάνει. Γιατί εκείνος είπε ότι «όλοι όσοι έρχονται ξέρουν τι ταινίες κάνω». Εγώ δεν περίμενα να γίνουν τέτοια πράγματα. Πήγα για το casting σε ένα υπόγειο, δεν θυμάμαι πού, και άρχισε να με ρωτάει αν πηγαίνω με άντρες, «άρχισε να γδύνεσαι, άρχισε να τον παίζεις μπροστά μου», μου είπε να τον βγάλω έξω και να τον χτυπάω στο τραπέζι και εκεί έγινε χαμός και σηκώθηκα κι έφυγα. Αυτός τράβαγε κάμερα. Αλλά το θέμα ποιο είναι. Εγώ μπόρεσα να τον βάλω στη θέση του και να μην ενδώσω σε τέτοιες μαλακίες. Το θέμα είναι ότι άλλα παιδιά 18-20 ετών, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.”

Για όσους θέλουν να διαβάσουν, εδώ δημοσιεύω αποσπάσματα από το αρχικό κείμενο της καταγγελίας του Ερρίκου Μηλιάρη.

Στο τέλος του πρώτου έτους της σχολής μου (σε ηλικία δηλαδή 19 χρονών) πέρασα από casting για μία κινηματογραφική ταινία, στην οποία ο σκηνοθέτης παρουσιαζόταν ως εγγυητής διεθνούς επιτυχίας, παρουσιάζοντας μια ομάδα συνεργατών που πράγματι ήταν μεγάλου βεληνεκούς, και λέγοντας πως η ταινία ήταν ήδη σίγουρο πως θα πάει Κάννες και ελπίζουμε και στα Oscar και διάφορα τέτοια. Αφού τα είπε αυτά στο πρώτο δοκιμαστικό, μετά μου ζήτησε να κατεβάσω το παντελόνι μου και το εσώρουχό μου (έχοντας κάμερα να καταγράφει το δοκιμαστικό) λέγοντας πως θέλει να δει αν είμαι, ας το πούμε “ακομπλεξάριστος”.

Στο επόμενο δοκιμαστικό, που ζήτησε να με ξανά δει, μετά από πρόβα μιας σκηνής, μου ζήτησε να αυνανιστώ μπροστά του, επί τόπου (φυσικά με κάμερα και πάλι ανοιχτή εντός του δοκιμαστικού).

Φεύγοντας από αυτό το δεύτερο δοκιμαστικό, μίλησα με τη σχολή μου (καθώς ο σκηνοθέτης έθετε ότι αν με πάρει θα πρέπει να φύγω απ’ τη σχολή γιατί θέλει 6 μήνες πρόβες), και περιέγραψα σε καθηγητή της σχολής μου τα περιστατικά, ο οποίος με στήριξε πολύ λέγοντας ότι “αυτά αν δε γινόντουσαν στην Ελλάδα αλλά αλλού, τώρα μπορεί και να ήταν φυλακή ο τύπος” και με συμβούλεψε να μιλήσω οπωσδήποτε στον υπεύθυνο του πρακτορείου casting να τον ενημερώσω για το τι γίνεται σε αυτά τα δοκιμαστικά.

Μίλησα λοιπόν με τον casting director ο οποίος σοκαρισμένος μου είπε: “Ερρίκο προβληματίζομαι, γιατί στην ταινία δεν υπάρχει ούτε μία σκηνή γυμνού ή ερωτικού περιεχομένου για να δικαιολογεί αυτά που σου ζητάει”, και μου είπε ότι αν ξανά γίνει κάτι τέτοιο να τον ενημερώσω για να προβεί σε κινήσεις.

Στο τρίτο λοιπόν δοκιμαστικό, μου ζήτησε να σκεφτώ πως είμαι πρεζάκι στην Ομόνοια και πως θέλω λεφτά από έναν τύπο για να πάρω τη δόση μου, αλλά πρέπει να τον πείσω με σεξουαλικούς τρόπους να μου τα δώσει. Φυσικά είπε ότι ο τύπος με τα λεφτά, έτσι, για την πρόβα, θα είναι ο ίδιος και να κάνω μαζί του τα οποιαδήποτε σεξουαλικά. Κάπου εκεί εγώ το έκοψα και είπα χαρακτηριστικά “δεν νομίζω πως αυτό έχει καμία σχέση με την υποκριτική”.

Άρχισε να διαφωνεί και να μου λέει για ηθοποιούς σαν τον Πατσίνο που για να κάνουν ρόλο ομοφυλόφιλου έκαναν στη ζωή τους ομοφυλοφιλικό σεξ και ας μην είναι ομοφυλόφιλοι και κάτι τέτοια. Τέλος πάντων, κατέληξε πως εμένα θέλει στην ταινία και πως αν δε θέλω να δουλέψω στο “σεξουαλικό κομμάτι” του ρόλου θα το δεχτεί αλλά… “ό,τι άλλο ζητήσω θα το κάνεις”.

Εκεί εγώ σκέφτηκα δηλαδή τι να ζητήσει αν δεν μιλάμε για σεξουαλικό θέμα;

Να κάνω πρέζα επειδή ο ρόλος είναι πρεζάκι;

Φυσικά αρνήθηκα τελικά να είμαι στην ταινία…”

————————————

Διαβάστε επίσης

#MeToo.gr

ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η επόμενη ημέρα https://bit.ly/3jpDRJP

Λες και το ‘ξέρε ο Πέτρος Φιλιππίδης https://bit.ly/3tok1mK

8 γυναίκες κατηγορούν τον Γιώργο Κιμούλη: https://bit.ly/3asVzYR

Ο Γιώργος Κιμούλης στο σκαμνί: https://bit.ly/39JiTCF

Έχει δίκιο ο δικηγόρος του Κώστα Σπυρόπουλου: https://bit.ly/3pMma9S

Κατηγορούν, σεξουαλική παρενόχληση, Κώστας Ζάπας, σκηνοθέτης, Costas Zapas, skinothetis, Kostas Zapas, αγορια, agoria, sex, gay, nikosonline.gr

Ο “αιρετικός” σκηνοθέτης

Κατηγορούν, σεξουαλική παρενόχληση, Κώστας Ζάπας, σκηνοθέτης, Costas Zapas, skinothetis, Kostas Zapas, αγορια, agoria, sex, gay, nikosonline.gr

Οι τρεις ηθοποιοί

———————————————————–

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.