Η ιστορία του Empire State Building

Ο ουρανοξύστης Empire State Building, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικού ρυθμού Art Deco και είναι σίγουρα ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο και σύμβολο της Νέας Υόρκης- μαζί με το άγαλμα της Ελευθερίας. Δεν νοείται να πας στην Νέα Υόρκη και να μην ανέβεις να χαζέψεις όλο το Manhattan από την κορυφή του.

2
3469

Ο ουρανοξύστης Empire State Building, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικού ρυθμού Art Deco και είναι σίγουρα ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο και σύμβολο της Νέας Υόρκης – μαζί με το άγαλμα της Ελευθερίας. Δεν νοείται να πας στην Νέα Υόρκη και να μην ανέβεις να χαζέψεις όλο το Manhattan από την κορυφή του.

EMPIRE STAE BUILDING, ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΚΤΙΡΙΟ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Το Empire State Building («Το Κτήριο της Αυτοκρατορικής Πολιτείας», δηλαδή της Νέας Υόρκης), είναι ένας από τους υψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Βρίσκεται στο Manhattan (στη διασταύρωση της 5ης Λεωφόρου και της 34ης δυτικής οδού) και έχει 102 ορόφους. Υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη γη για 41 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931 μέχρι το χτίσιμο του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου το 1972. Μετά την καταστροφή των δίδυμων πύργων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Empire State Building ξανάγινε και παρέμεινε το υψηλότερο κτήριο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη μέχρι τις 30 Απριλίου 2012, όταν το ξεπέρασε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Empire-State-Building2_M

Οι εργασίες εκσκαφής των θεμελίων άρχισαν στις 22 Ιανουαρίου 1930 και στην οικοδομή εργάζονταν 3.400 εργάτες, οι περισσότεροι μετανάστες από την Ευρώπη, αλλά και εκατοντάδες Ινδιάνοι. Κατά τον επίσημο απολογισμό, 5 εργάτες σκοτώθηκαν σε εργατικά δυστυχήματα κατά την ανέγερση, ενώ άλλοι λένε ότι υπήρξαν πολλοί περισσότεροι αλλά το συγκάλυψαν.

Υπήρξε έντονος ανταγωνισμός στην πόλη για τον τίτλο του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο. Δύο άλλα οικοδομήματα που πάλεψαν γι’ αυτόν, ήταν αυτό της Wall Street 40 και το Chrysler Building, που ήταν ήδη υπό κατασκευή όταν άρχισε να κτίζεται το Empire State. Και τα δύο έμελλε να κρατήσουν τον τίτλο για λιγότερο από 1 χρόνο. Οι οικοδόμοι του Empire State αμείβονταν με σχεδόν διπλάσιο ημερομίσθιο από αυτούς των άλλων κτιρίων, αλλά υποχρεώνονταν να εργάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, στα όρια της αντοχής. Οποιοσδήποτε καθυστερούσε έστω και ελάχιστα απολυόταν αμέσως, για να αντικατασταθεί μέσα σε λίγη ώρα με κάποιο από τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους της εποχής του μεγάλου Κραχ. Ως αποτέλεσμα, η κατασκευή διάρκεσε μόνο 410 ημέρες.

2e18d01e544954823a4186b436d794c2

Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Χούβερ άναψε για πρώτη φορά τα φώτα του ουρανοξύστη κατά τα επίσημα εγκαίνια την Πρωτομαγιά του 1931, με το πάτημα ενός κουμπιού από την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Εξαιτίας της οικονομικής υφέσεως, μεγάλο μέρος του ενοικιαζόμενου χώρου παρέμενε αρχικά ξενοίκιαστο, απ’ όπου και το παρατσούκλι “Empty State Building”. Στον πρώτο χρόνο όμως κερδήθηκαν τόσα χρήματα από αυτούς που πήγαιναν να δουν τη θέα από την κορυφή, όσα και από τα ενοίκια. Το 1951 ο ουρανοξύστης πωλήθηκε στον Roger Stevens και τους συνεταίρους του για 51 εκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη τιμή που είχε ποτέ πληρωθεί ως τότε για μεμονωμένο κτήριο στην ιστορία των ΗΠΑ.

empire_state-1945

Στις 9:40 π.μ. του Σαββάτου, 28 Ιουλίου 1945, ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο τύπου Β-25 Mitchell, μέσα σε πυκνή ομίχλη, έπεσε πάνω στη βόρεια πλευρά του ουρανοξύστη, μεταξύ 79ου και 80ού ορόφου. Ο ένας από τους κινητήρες του αεροπλάνου βγήκε από την αντίθετη πλευρά, ενώ ένας άλλος έπεσε μέσα σε ένα φρεάτιο ασανσέρ. Προκλήθηκε πυρκαγιά που κατασβέστηκε μέσα σε 40 λεπτά της ώρας. Σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι. Την επόμενη Δευτέρα, το κτήριο ήταν ανοικτό και λειτουργούσε κανονικά στους περισσότερους ορόφους του.

0213_empire_630x420

Το Κτήριο Empire State κηρύχθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών ως ένα από τα «Επτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου».

Empire-State-Building_M

Το Empire State Building υπήρξε το πρώτο κτήριο στην ιστορία που είχε περισσότερους από 100 ορόφους.

Empire-State-Building3_M

Ο ουρανοξύστης έχει 6.500 παράθυρα και 73 ασανσέρ (67 στον κεντρικό πυρήνα και 6 περιφερειακά). Τα σκαλοπάτια από το πεζοδρόμιο μέχρι τον 102ο όροφο είναι 1.860.

10064454

Το Empire State Building έχει ένα από τα δημοφιλέστερα εξωτερικά παρατηρητήρια θέας σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 150 εκατομμύρια εισιτήρια από τότε που πρωτολειτούργησε ως σήμερα.

Hoisting A 1966 Mustang To The Roof Of The Empire State Building

1966: Διαφήμιση της Mustang στην κορυφή του Empire State Building

ty9hEIi

Δεν νοείται να πας στην Νέα Υόρκη και να μην ανέβεις να χαζέψεις όλο το Manhattan από την κορυφή αυτού του διάσημου κτιρίου.

1-king-kong-1933-20-g

Το Empire State Building στο σινεμά

  • Η διασημότερη απεικόνιση του κτηρίου σε κινηματογραφική ταινία θεωρείται γενικώς εκείνη στο τέλος της ταινίας Κινγκ Κονγκ του 1933, όπου ο γιγαντιαίος πίθηκος Κινγκ Κονγκ σκαρφαλώνει ως την κορυφή για να ξεφύγει από τους διώκτες του, αλλά πέφτει και σκοτώνεται. Το 1983, για την πεντηκοστή επέτειο της ταινίας, ένας φουσκωτός Κινγκ Κονγκ τοποθετήθηκε στο αληθινό κτήριο (η σκηνή ξαναγυρίστηκε για τη νέα ταινία Κινγκ Κονγκ του 2005)

  • Στην ταινία Ημέρα Ανεξαρτησίας το Empire State Building καταστρέφεται από ένα διαστημόπλοιο εξωγήινων. Αυτή η σκηνή ήταν φόρος τιμής σε μία παρόμοια, που περιγράφεται στο διήγημα επιστημονικής φαντασίας Publicity Campaign του Άρθουρ Κλαρκ.

  • Η βωβή και μαυρόασπρη ταινία του Andy Warhol Empire (1964) δεν είναι παρά ένα συνεχές οκτάωρο πλάνο του Empire State Building τη νύχτα. Το 2004, το Εθνικό Αρχείο Ταινιών (National Film Registry) των ΗΠΑ αποφάσισε ότι αυτή η ταινία έχει πολιτιστική αξία, και έτσι την συμπεριέλαβαν στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

An-Affair-to-Remember_Sleepless-in-Seattle_M

Το παρατηρητήριο του Empire State Building υπήρξε ο χώρος για ρομαντικά ραντεβού σε αρκετές ταινίες: Αριστερά, An Affair to Remember, με τον Cary Grant και την Deborah Kerr και δεξιά η Meg Ryan και ο Tom Hanks στο Sleepless in Seattle.

————————————————–

Κι’ άλλα άρθρα για εμβληματικά μνημεία και κτήρια

Αγία Σοφία: https://bit.ly/2Ljbpwe

Όλη η ιστορία της Παναγίας των Παρισίων: https://bit.ly/3b53smm

Η γέφυρα Golden gate: https://bit.ly/2IZsBEl

Πως έγινε το Εθνικό Μνημείο του Όρους Rushmore: https://bit.ly/2JrFRjJ

Τι ξέρετε για το άγαλμα της Ελευθερίας; https://bit.ly/2JsSLhg

Τα πιο ψηλά αγάλματα του κόσμου: https://bit.ly/2wTF6gm

Πως έγινε ο πύργος του Άϊφελ: https://bit.ly/2yifSIV

Ξέρετε ποια είναι τα Ελληνικά μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO; https://bit.ly/3bJkLcF

Ελληνικά μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO / No 2: https://bit.ly/2JuSBG1

—————————————–

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] 1945 – Αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 προσκρούει λόγω ομίχλης στον μεγαλύτερο ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη, το Empire State Building. Νεκροί 14. (Όλη η ιστορία του κτιρίου σε ένα μοναδικό αφιέρωμα https://www.nikosonline.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B… […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.